fbpx
22 juni 2021

Solliciteren kost veel energie: zo blijf je toch gemotiveerd

Als je zoektocht naar nieuw werk langer duurt dan je had gehoopt, is het lastig om gemotiveerd te blijven. Met de 4 tips in dit artikel houd jij je motivatie toch op peil. Op die manier kun je binnen no-time weer aan de bak.

Je bent je zoektocht naar een baan misschien vol frisse moed begonnen, maar na een paar weken zonder succes begin je de hoop langzaam te verliezen. Klinkt dit scenario jou bekend in de oren? Dan wordt het tijd om jezelf weer te motiveren. Met deze 4 tips blijf je gemotiveerd in je banenjacht, ook wanneer het even tegenzit.

Tip 1: Stel realistische doelen

We schreven een paar weken geleden dat het niet slim is om te solliciteren naar je droombaan. Waarom? Omdat je de lat dan te hoog voor jezelf legt, dat werkt demotiverend. Het is veel beter om stukje bij beetje carrière te maken, en zo uiteindelijk bij die droombaan terecht te komen. De les van dat artikel was: stel realistische doelen voor je volgende baan. Dat is de snelste manier om uiteindelijk wél die droombaan in de wacht te slepen.

Solliciteren naar een baan waar je echt voor in aanmerking komt is niet het enige dat je kan doen om realistische doelen voor jezelf te stellen. Die realistische doelen kunnen ook te maken hebben met hoeveel brieven je per dag verstuurd.

Kijk daarbij naar je situatie en vraag je af wat je realistisch gezien van jezelf mag verwachten. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je 1 uur per dag in je netwerk steekt, twee sollicitatiebrieven verstuurt en voor iedere sollicitatie je cv update.

Stel geen doelen voor jezelf waarvan je het resultaat niet direct in de hand hebt. Je kan wel eens per week voor een sollicitatiegesprek uitgenodigd willen worden, maar als dat niet gebeurt, werkt dat demotiverend. En dat terwijl je daarbij van veel meer afhankelijk bent dan alleen van je eigen inbreng. De kwaliteit van je tegenkandidaten speelt bijvoorbeeld ook een rol, net als de persoonlijke voorkeur van je recruiter of potentiële werkgever.

Tip 2: Probeer niet te multitasken

Solliciteren bestaat uit meerdere disciplines. Je moet brieven schrijven, cv’s maken, sollicitatiegesprekken voorbereiden en in je netwerk investeren. Soms is het verleidelijk om al die dingen door elkaar te laten lopen, maar pas op! Niets werkt zo demotiverend als multitasken.

Ken je het dankbare gevoel dat je krijgt als je een klus hebt afgerond? Bijvoorbeeld wanneer je de auto hebt gewast, of de vloer hebt gestofzuigd. Dat gevoel geeft je de energie om ook andere klussen te volbrengen, of om je welverdiende rust te pakken.

Als je multitaskt, hou je veel ballen tegelijkertijd in de lucht. Maar omdat je je aandacht moet verdelen, duurt het gevoelsmatig eeuwen voordat je een klus afrondt. Daarmee loop je het dankbare gevoel dat daarmee gepaard gaat mis, waardoor je ook energie en motivatie verliest. Daarbij komt nog: uit onderzoek na onderzoek blijkt dat mensen die multitasken slechter werk afleveren dan mensen die zich concentreren op één klus.

Zorg er dus voor dat je niet met meerdere dingen tegelijkertijd bezig bent. Het helpt je gemotiveerd te blijven, en je levert er ook nog eens beter werk door af.

Tip 3: Bekijk het van de positieve kant

We stipten het net al even aan: tijdens het solliciteren heb je veel niet zelf in de hand. Je bent immers afhankelijk van recruiters, tegenkandidaten, werkgevers en vacatures. Wat je wel zelf in de hand hebt, is hoe je met nieuwe ontwikkelingen in je sollicitatieproces – en dan vooral tegenslagen – omgaat.

Want hoe groot de tegenslag ook is, je hebt zelf in de hand hoe je hem bekijkt. Je kan letterlijk op sterven liggen en alsnog de zonnige kant van je situatie inzien. Jouw probleem is gelukkig minder heftig, het gaat ‘slechts’ om een baan, maar de logica blijft overeind. Na een afwijzing kan je bij de pakken neer gaan zitten omdat het weer niet is gelukt. Maar je kunt ook denken: ‘ik heb in deze sollicitatieprocedure iets geleerd waardoor mijn volgende sollicitatie beter wordt.’ Door die positieve mindset blijf je gemotiveerd.

Tip 4: Beloon jezelf

Een van de belangrijkste manieren om jezelf gemotiveerd te houden, is door jezelf te belonen wanneer je een doel hebt behaald. Oftewel: door je successen te vieren. Heb je kortom deze week iedere dag twee sollicitatiebrieven geschreven? Dan beloon je jezelf met een extra lang weekend door de volgende maandag vrij te nemen, een ongezonde maar súperlekkere snack te eten of een bezoek te brengen aan een spa resort.