• 1

Solliciteren met jeugdige bravoure

Eenentwintig jaar en vol zelfvertrouwen. Mijn zoon heeft een leuke baan gezien. Dus “even een brief” geschreven en zijn cv toegevoegd. Natuurlijk wordt hij uitgenodigd voor een gesprek. Vol zelfvertrouwen fietst hij, tussen twee colleges in ((hij is student), naar het sollicitatiegesprek. Hij komt net op tijd. Maar gaat enthousiast zijn verhaal doen. Hij is er van overtuigd dat hij geschikt is voor de functie en weet de gesprekspartners hier ook van te overtuigen. Hij heeft al een leuke bijbaan, maar deze is nog leuker. En inderdaad, ik krijg even later een Whatsapp, dat hij is aangenomen. Hij is heel blij, dat wel. Hij zegt ook: “als ik een baan zie, die ik leuk vind, dan word ik aangenomen!”

Wat kunnen we hier van leren? Zijn actiegerichtheid en het zelfvertrouwen! Hoort bij de jeugd, dat klopt. Hij heeft gelukkig nog geen ontslag meegemaakt, geen teleurstellende serie sollicitaties, geen slechte functioneringsgesprekken. Nee, deze ervaringen horen bij het ouder worden. En hij is nog “fris”. Aan het begin van zijn loopbaan. Ik geniet er van als ik hem zo zie!

Jeugdige overmoed, overtuiging, zelfvertrouwen, lef. Dat is wat er vaak ontbreekt bij de mensen die ik in een outplacement en/of reintegratietraject tref. Ze zijn het kwijt. En ik realiseer mij dat hierin de kern zit van mijn werk: “mensen weer terugbrengen in hun kracht”. En voor de meeste mensen geldt, dat ze, net als mijn zoon, ook zo vol vertrouwen hun loopbaan zijn begonnen.

Mijn grootste uitdaging als loopbaancoach is om dit weer terug te geven. Weer op zoek gaan naar wie je was, voordat je zoveel meemaakte. Een proces, waarbij zelfreflectie, jezelf uitnodigen om stil te staan, jezelf te herontdekken, gestart wordt. En vaak lukt dit, gelukkig. Dan zie ik weer een glimp van een jeugdige lach, een stukje naïviteit, sterretjes die in de ogen gaan schijnen. Dan weet ik dat het de goede kant opgaat. Dat de kans op succes aanwezig is.

Met lef, zelfkennis en vertrouwen vind je een baan. Je moet jezelf in een vacaturetekst herkennen. Je moet denken: deze functie is op mijn lijf geschreven. Of wat ik hier lees, dat is precies wat ik kan. Je moet voor jezelf de mogelijkheid zien om de kans te kunnen grijpen. Om een goede brief te schrijven, waarin je jezelf kunt “verkopen”. In een sollicitatiegesprek, moet je de juiste toon zien te vinden en de gesprekspartners overtuigen van jouw kwaliteiten. Dat ze jou moeten hebben, gewoon omdat je de beste bent.

Mijn zoon heeft inmiddels de uitdaging dat hij naast zijn studie, 3 banen heeft. Wat een luxe probleem, vooral in deze tijd. Aan hem nu de uitdaging om dit te managen. Ook dat hoort erbij. En ik? Over hem hoef ik mij geen zorgen te maken. En ben ik natuurlijk vooral apetrots. Als loopbaanadviseur vooral geïnspireerd, omdat ik weer gezien heb hoe het kan gaan en wat er nodig is.