• 0

Solliciteren na je detentie

Het is een feit, je leven is niet vlekkeloos verlopen. Je bent gedetineerd, of gedetineerd geweest. Na een heftige tijd heb je besloten dat je je leven weer op de rails wil hebben. Je wilt werken. Gefeliciteerd!

Naast een goed sociaal netwerk en een plek om te wonen, is het hebben van een vaste dagbesteding erg belangrijk om de kans op recidive te verminderen. Bovendien is het zelf verdienen van je geld een boost voor je zelfvertrouwen en zelfrespect.

Jouw hulptroepen staan klaar

Binnen de penitentiaire inrichting kun je hulp krijgen van je penitentiair inrichtingswerker en je maatschappelijk werker. Soms is er zelfs een trajectbegeleider aanwezig die zich alleen bezighoudt met dit onderwerp. Zij zijn allemaal opgeleid om jouw re-integratie zo goed mogelijk te laten verlopen. Maak gebruik van die mogelijkheid. Ook als je niet meer binnen een penitentiaire inrichting verblijft, is er genoeg hulp. Uiteraard je reclassering, maar ook Gevangenenzorg Nederland helpt je graag verder. Een leger van hulptroepen staan er dus voor je klaar. Dat is geen overbodige luxe, want je hebt een flink obstakel op de arbeidsmarkt.

Jouw eigen inzet is deze missie het allerbelangrijkste. Doorzettingsvermogen, lef en optimisme, je hebt het nodig nu. Het is een moeilijke taak waar je voor staat, maar geen onmogelijke! Heel veel ex-gedetineerden gingen je voor en gaan elke dag naar hun werk.

Detentie vermelden tijdens je sollicitatie?

Dan is altijd de vraag, “moet ik het zeggen?”

Je hebt een behoorlijk gat in je c.v. Je kunt een verhaal verzinnen over een sabbatical in Nieuw Zeeland. Misschien word je aangenomen. Dan blijft altijd de mogelijkheid bestaan dat een klein vogeltje je baas de waarheid in zijn oor fluistert, en jij dus met alle ellende van dien weer op straat staat. Dat lijkt me dus een verleidelijk, maar geen goed plan.

Wees vanaf het begin eerlijk tegen je werkgever. Je hoeft echt niet in details te treden. Maar jouw openheid en jouw vastberadenheid om iets goeds te gaan doen met je leven, kunnen positief voor je uitpakken. Beantwoord vragen hierover rustig en zakelijk.

Let wel, juridisch hoeft je geen openheid te geven, het is helemaal jouw beslissing. Geef je grens aan als dat nodig is. Wees vriendelijk. Spreek af met je toekomstige werkgever dat dit vertrouwelijke informatie is. Het is niet nodig, dat je naaste collega’s, en de koffiejuffrouw alles over jouw verleden weten, dat hoef je van hen ook niet.

Laat je niet uit het veld staan

Ik maak het niet mooier dan het is. De kans is groot dat je een aantal teleurstellingen voor je kiezen gaat krijgen Laat je niet uit het veld staan. Dit zijn voor jou immers niet je eerste tegenslagen in je leven. Mocht je tijd nodig hebben in dit proces doe dan ondertussen wat vrijwilligerswerk. Je raakt dan weer bekend met een dagritme en het staat goed op je c.v.

En wie weet, zien ze bij het bedrijf waar je je inzet wel iets in een betaald contract na enige tijd. Heel veel succes!