• 0

Solliciteren tijdens je zwangerschap, hoe pak je het aan?

Ik ben zwanger, en nu dan?

Als vrouw zou het je kunnen gebeuren: je bent zwanger. Naast zwanger, ben je ook nog gewoon jezelf. En jij kunt werk willen, of werk hebben. Dat mag, het is 2018 en we leven in Nederland.

Mogen is de vraag dus niet, vraag jezelf wel serieus af of je het zelf echt wil. Je lichaam doet even aan topsport. Ook geestelijk onderga je heel veel veranderingen. Dat is eigenlijk al een fulltime baan voor een mens. Dus heb je de luxe dat je niet hoeft, overweeg dan om het uit te stellen tot je leven weer stabiel is als je kindje er ( een poosje ) is.

Dat uitstellen hoeft niet te betekenen op de bank zitten wachten met een beker thee en een goed boek. Je kunt de tijd gebruiken om voorwerk te doen. Nu heb je tijd om je online identiteit eens onder de loep te nemen. Straal je uit wat je uit wil stralen? Bekijk je LinkdIn profiel kritisch en maak het up to date. Is je cv nog in orde? Oefen in het schrijven van adequate sollicitatiebrieven, laat ze lezen aan mensen die daar een gedegen en opbouwend oordeel over kunnen geven. Vergroot zo mogelijk je netwerk.

Wat je ook zou kunnen doen is onderzoeken waar je graag zou werken. Neem contact op met iemand die beslissingsbevoegd is, leg je situatie uit en vraag of je onbetaald de komende maanden iets voor het bedrijf zou kunnen doen. Als dat kan is dat een win win situatie. Het bedrijf is blij, je verleent je diensten immers gratis. En jij bent blij, je doet ervaring op, leert mensen kennen en je hebt de kans om te laten zien wat je waard bent. Bovendien is het soms gewoon ook fijn om niet uitsluitend je focus op luierhemdjes en autostoeltjes te hebben. Voor het bedrijf heb je nu een gezicht en een persoonlijkheid. Dat geeft een grote voorsprong op een brief en een telefoontje.

Solliciteren tijdens je zwangerschap

“Mooi niet!”denk je misschien. “Ik doe het toch, nu!”

Vooral doen, sterke vrouw. Je hoeft het niet te melden in je brief. Het gaat om jouw kwaliteiten. Een man die vader wordt zou het niet vertellen, jij hoeft dat ook niet. Ook tijdens het gesprek hoef je het niet zelf aan te snijden. En de werkgever mag er niet over beginnen. Ook mag hij geen vragen stellen over je toekomst plannen, hoe jij het gaat aanpakken als moeder. Dat is namelijk je privéleven, dat is gerechtelijk vastgesteld.

Gebeurt dit toch, ( en het gebeurt veel vaker dan je misschien zou denken ) dan kun je een klacht indienen bij de Commissie gelijke behandeling/ rechten van de mens.

Persoonlijk denk ik dat het desondanks handig is het wel te melden. Er ontstaat een vertrouwensbreuk als je na aanname opeens zwanger blijkt te zijn. Het is wellicht een mogelijkheid dit in het tweede gesprek te doen zodat het eerste gesprek uitsluitend over jouw kwaliteiten als werknemer gaat. Wees je bewust dat het een extra obstakel is in je proces. Het zou kunnen dat :”De keuze op iemand anders is gevallen”, of dat:”Je proeftijd niet verlengd wordt.” Tja…kan gebeuren, laat dat je niet al te erg uit het veld slaan. Niets aan te doen. Gewoon verder gaan.

Als je er voor kiest openheid te geven, laat het dan niet het belangrijkste onderdeel van het gesprek worden. Laat merken dat je je verantwoordelijkheid neemt. Dat je weet waar je voor kiest. Laat goed merken wat je meerwaarde is voor het bedrijf. Bied zonodig of zo mogelijk ook aan tijdens je tijdelijke afwezigheid administratief werk te doen. Je zwanger zijn is tijdelijk, jou in dienst nemen is voor een langere termijn.

Als je al een baan hebt tijdens je zwangerschap

Heb je als zwangere al een baan?

Weet dat men je niet mag ontslaan gedurende je zwangerschap, bevallingsverlof of de eerste zes weken die je van plan was te werken nadien. Zou je contract echter al aflopen, dan hoeven ze dat niet te verlengen. Je krijgt echter wel je 16 weken doorbetaald.

Kies je er zelf voor om te stoppen met werken?

Dan moet je wel weten dat je geen recht hebt op een uitkering.

Wat je ook kiest, dit is een geweldige en spannende periode in je leven. Geniet er van op jouw manier.

Heel veel geluk!