fbpx
8 augustus 2020

Droge ogen: zo voorkom je ze

droge ogen

Als je actief op zoek bent naar een nieuwe baan, zit je waarschijnlijk een groot deel van de dag achter je computer. Je scrolt door vacaturesites als Indeed, Monsterboard en Jobdigger en post bijdragen op LinkedIn. Dat is natuurlijk heel goed, de kansen dat je snel een baan vindt worden er een stuk groter door. Maar zorg er wel voor dat je zo nu en dan even wegkijkt van je scherm. Op die manier voorkom je dat droge ogen krijgt.

Als je op een dag langer dan vier uur op je computer werkt, raken je ogen snel vermoeid en droog. Je ogen raken daarbij niet per se beschadigd, maar ze voelen wel zwaar en vermoeid aan. Je raakt erdoor veel energie kwijt en gedurende de dag merk je dat je steeds minder motivatie hebt om naar een baan te zoeken.

Droge ogen

Om dit te voorkomen adviseren oogartsen in de eerste plaats dat je jouw computerscherm 50 tot 70 centimeter bij jezelf vandaan houdt. Ook moet je ervoor zorgen dat er geen licht weerkaatst op je beeldscherm. Hou daar rekening mee bij het inrichten van je werkplek.

Wanneer je online aan het zoeken bent naar een baan, is het daarnaast slim om zo nu en dan je ogen even van je scherm te halen. Oogartsen adviseren je om voor iedere 20 minuten die je naar je scherm kijkt, 20 seconden in de verte te staren. Je kan er trouwens ook voor kiezen om je ogen simpelweg 20 seconden te sluiten.

Computerogen

Gebruik je jouw computer bijna dagelijks langer dan vier uur? Dan loop je het risico op aandoeningen die een stuk serieuzer zijn dan droge ogen. Zo kan je bijvoorbeeld zogeheten computerogen ontwikkelen, je hebt dan meer kans op bijziendheid.

Bij bijziendheid kan je ooglens niet meer op de juiste manier beelden projecteren op je netvlies. Voorwerpen in de verte worden erdoor wazig.

Heb jij tijdens je online zoektocht naar een baan prikkelende, brandende of tranende ogen? Of merk je dat je zicht minder scherp wordt? Dan is dat een teken dat je ogen het lastig hebben. Vraag je huis- of oogarts om advies om te zorgen dat je niet blijvend bijziend wordt.

50-plussers

50-plussers die op zoek zijn naar een nieuwe baan en daarom veel achter hun computer zitten, hebben een grotere kans om verziend te worden. Dat is in principe het tegenovergestelde van bijziendheid. Voorwerpen in de verte zie je dan prima, maar voorwerpen op de voorgrond worden wazig.

Om te voorkomen dat je aan al het gestaar naar je scherm serieuze problemen overhoudt, is het slim om de twee tips uit het begin van dit artikel goed op te volgen. Neem dus iedere 20 minuten 20 seconden pauze van je scherm en zorg ervoor dat je computer tussen de 50 en 70 centimeter bij je vandaan staat.