• 1

Stem en energie tijdens het solliciteren

En dan is het zo ver. Eindelijk hebben alle voorbereidingen en inspanningen voor het schrijven van een goed c.v. en een juiste sollicitatiebrief succes. Je wordt uitgenodigd voor een gesprek.

Natuurlijk spit je de website van het desbetreffende bedrijf nog eens goed door en bereid je je inhoudelijk heel goed voor. Alle vragen die maar voorbij kunnen komen heb je voor jezelf al beantwoord en je bent vastbesloten die baan binnen te halen. Je hebt ook aandacht voor de buitenkant. Je kleedt je zorgvuldig afgestemd op de functie en het bedrijf en je ziet er verzorgd uit op alle fronten. Dan rest enkel de vraag nog: 

Heb je ook voldoende aandacht gehad voor de binnenkant?

Invloed van zenuwen en andere stemmingen

Er kan niks meer misgaan, zou je zeggen. Maar de zenuwen gieren door je lijf, je stem zit ergens afgeknepen tussen je oren, het hart klopt je in de keel en je laat helemaal niet horen en zien wat je wilde of wat je had bedacht.

Waar je over nadacht betrof wellicht meer de inhoud en ging niet zozeer over wat je uit wilt stralen en hoe je wilt klinken. Maar ook jij weet onbewust wat een stem kan laten horen, als je bijvoorbeeld iemand aan de telefoon hebt en feilloos oppikt dat er iets aan de hand is. “Wat klink jij opgewekt!”of “Hé, is er iets?”

De vorm is dus meer dan de buitenkant en hoe je er uitziet. Het is ook wat je laat horen aan klank en laat zien in je lichaamstaal. Vaak hangt dit nauw samen.

Wat wil je uitstralen?

Over wie je bent, heb je waarschijnlijk ook goed nagedacht, je kent je kwaliteiten en valkuilen. Maar heb je er wel eens bij stil gestaan hoe je klinkt, wat je uitstraling is en hoe dat over komt? Vaak worden bepaalde onvolkomenheden op deze vlakken tijdens spanning flink uitvergroot. En die zenuwen gieren toch al. Tel uit je winst.

Spelen met klank en energie

Hoe blijf je nu bij de energie die je uit wilt stralen? Dit doe je door er eerst eens over na te denken hoe je wilt klinken en vervolgens dit in je stem te laten horen en in je lichaam te laten zien. Dit kan je gewoon oefenen. Neem jezelf maar eens op en ontdek wat je kunt doen met je stem. Of ga eens voor de spiegel staan en trek gekke bekken, maak rare geluiden, roep eens heel hard je naam en voel waar dat vandaan komt. Als het goed is voel je dat rond je middenrif, zo ergens in je zij en rond je navel. Je hebt en bent meer dan je misschien dacht. Stap uit je comfortzone en vind wel iets dat bij jou past en dat voor jou werkt.

Experimenteer met emoties en stemmingen. Serieus zal wellicht wat lager klinken dan vrolijk. Op een monotone manier spreken maakt al gauw een saaie indruk. Heel snel spreken mag wel enthousiast overkomen, maar als je niet verstaanbaar bent, holt het zijn doel ook voorbij. Aan jou de keus!

Word vanzelfsprekend

En die zenuwen laat je maar gewoon voor wat ze zijn. Adem maar eens goed in en uit met je hele lichaam en focus op de klank en energie die je wilt laten horen, die je uit wilt stralen. Verbind je daarmee en laat het dan maar voor zich zelf spreken, word vanzelfsprekend!

Je zult zien en horen dat het werkt en hopelijk brengt het die baan dichterbij. In ieder geval vergroot je op deze manier je kansen en maakt het je zelf bewuster. Je krijgt meer uitstraling!

One Response to “Stem en energie tijdens het solliciteren”

Avatar

maart 22, 2013 at 1:59 pm, Irma H. said:

“Maar ook jij weet onbewust wat een stem kan laten horen, als je bijvoorbeeld iemand aan de telefoon hebt en feilloos oppikt dat er iets aan de hand is.”

100% waar!

Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *