als student voorbereiden op de arbeidsmarkt
  • 0

Studeren en de arbeidsmarkt

Ik trad laatst op als spreker tijdens een loopbaandag voor studenten. Nadat ik geïnformeerd had naar het kennisniveau van mijn publiek, bleek dat de meesten nog nooit een cv gemaakt hadden, laat staan een LinkedIn profiel. Ook diegenen die deze zomer afstuderen… Het werd dus een cursus ‘back to basics’. Hoe bereid je je als student goed voor op de arbeidsmarkt? Wanneer? Welke hulpmiddelen heb je?

1. Begin op tijd!

Voor veel studenten is De Arbeidsmarkt de ver-van-mijn-bed-show. Je mag je een aantal jaar onderdompelen in één vakgebied, dus waarom zou je je zorgen maken over wat er daarna komt? Toch is het slim om op tijd na te denken over je toekomstmogelijkheden: studeren biedt eindeloos veel kansen en een prachtig oefenterrein. Je kunt een heleboel doen om een bepaalde richting op te sturen, maar daarvoor moet je die richting wel (ongeveer) kennen! Dat is niet iets dat je even snel tussendoor doet. Door er af en toe bewust mee bezig te zijn, en het daarna weer weg te leggen en te laten bezinken, wordt het beeld steeds duidelijker.

2. Wie ben ik?

De eerste stap is om te bedenken wie je bent. Hoe omschrijf jij zelf je kwaliteiten en talenten? Hoe maak jij de wereld een stukje mooier? Vraag ook eens aan je vrienden of familie waar zij jou om bewonderen. Wat jij de normaalste zaak van de wereld vindt, noemen anderen een talent. Door het aan je omgeving te vragen, krijg je een goed beeld van kwaliteiten die je zelf niet zo snel zou benoemen.

3. Wat kan ik?

Zet ook je capaciteiten eens onder elkaar. Waar ben je goed in? Wat kost jou geen enkele moeite? Op welke momenten ben je zo lekker bezig dat je de tijd vergeet, wat ben je dan aan het doen? Waarom heb je deze studie gekozen, wat maakt dat die zo goed bij je past? Welke vakken vind je het leukst, zie je daar terugkerende elementen in (bijvoorbeeld schrijven of zelfstandig onderzoek doen)? Heb je een bijbaantje of doe je bestuurswerk? Wat moet je daarvoor kunnen?

4. Wat wil ik?

Misschien wel de moeilijkste: wat wil ik? Als je bovenstaand voorwerk gedaan hebt, heb je een beeld van waar jouw kracht ligt en waarin jij je onderscheidt. Nu wordt het tijd om dat een concrete invulling te geven. Volg een minor, zoek een stageplek, of kies een master die aansluit bij jouw interesses. Zo ontdek je gaandeweg of er een match is. Maak ook gebruik van je omgeving. Praat met mensen die al afgestudeerd zijn, of met mensen die werk hebben dat jou aanspreekt. Misschien mag je eens een dagje meelopen…

5. Werk aan je profiel

Als je weet wie je bent, wat je kunt, en wat je wilt, kun je dat omzetten in een profiel. De antwoorden die je gaandeweg gevonden hebt, neem je op in je cv. Maak expliciet wat jij tijdens je studie en bijbaantjes aan vaardigheden ontwikkeld hebt. Werk aan je LinkedIn profiel, waarin je duidelijk aangeeft wie je bent, wat je zoekt en waar je ambitie ligt. Vertel waarom je geschikt bent voor bepaalde banen en waaruit dat blijkt. Misschien heb je zelfs al aantoonbare ervaring dankzij een stage of bestuurswerk. Maak die zichtbaar!

Vind je dit lastig? Veel onderwijsinstellingen hebben een loopbaancentrum, loopbaancoaches, en trainingen op het gebied van cv’s, sollicitatiebrieven en netwerken.

6. Durf te verdwalen

 De meeste werkenden zijn niet direct in de ‘goede’ baan terecht gekomen. Sterker nog, vaak hebben ze banen gehad die totaal niet pasten, voordat ze erachter kwamen waar hun kracht wél lag. En veel afgestudeerden werken niet in het vakgebied waar ze voor opgeleid zijn. De keuzes die je nu maakt, zijn niet voor eeuwig; je kunt altijd weer een andere weg inslaan.

7. Investeer in jezelf

Het klinkt misschien saai en tijdrovend, maar zie dit als een investering in jezelf. Onderzoeken wat jou drijft, wat je belangrijk vindt en waar je goed in bent, levert energie op. En uiteindelijk een baan, dus… aan de slag!  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *