• 3

Leren van top performers

Je hebt het je vast wel eens afgevraagd…

Hoe kan het dat sommige mensen zichzelf iets ten doel stellen en dit doel moeiteloos lijken te realiseren, terwijl anderen hier keer op keer in falen?

Wat weten top performers dat anderen niet weten?

Sommige zeggen dat het te maken heeft met geluk. Anderen menen dat je de juiste connecties moet hebben. Weer anderen wijten het aan de economie, de politiek, het weer, de stand van de maan of de kleur van hun ogen.

Het zijn allemaal smoesjes. Allemaal onzin.

De grootste onderscheidende factor tussen de mensen die langdurig succesvol zijn en de niet succesvolle mensen, is de mindset van een top performer.

Kan het echt zo simpel zijn?

De marketingacties waar we dagelijks mee gebombardeerd worden, hebben ons geconditioneerd om te geloven in de magische pil voor succes; in dat ene stukje informatie dat ons leven volledig zal doen veranderen. De beursstrategie die ons miljonair gaat maken. Het dieet dat ons staalharde buikspieren geeft. Of de versiertruc die de perfecte partner oplevert.

Laten we eerlijk zijn: als meer informatie altijd de oplossing was, zou iedereen met een internetverbinding multimiljonair zijn met staalharde buikspieren en de perfecte partner.

En dat is niet zo.

Maar wat doen top performers dan precies dat hen zo succesvol maakt?

Er zijn een aantal succesprincipes die tezamen de mindset vormen van een top performer; de mindset die nodig is om buitengewoon goede prestaties te leveren. Deze principes bespreek ik verderop in het artikel. Maar voordat ik dat doe, is het belangrijk dat je eerst begrijpt wat top performers NIET doen.

Top performers laten zich niet misleiden door de smoesjesmachine.

no-excuses-top-performers

De smoesjesmachine

We zien onszelf graag als perfect rationele wezens.

Niets is minder waar…

In 2002 is er zelfs een nobelprijs uitgereikt aan wetenschappers die aantoonden dat mensen juist zelden rationale beslissingen nemen. Geloof me, hoe meer je leert over belemmerende overtuigingen en hoe irrationeel we eigenlijk zijn, des te meer je aan je eigen beslissingen en observaties zal gaan twijfelen.

Maar niet iedereen heeft hier evenveel last van.

Het verschil tussen top performers en de rest, is dat top performers zich bewust zijn van deze irrationele mechanismen en er meer controle op uitoefenen.

Een van de prominentste van deze irrationele mentale mechanismen is cognitieve dissonantie – ofwel, de smoesjesmachine. Dit is het interne mechanisme dat de ‘ja, maar…’  gedachtes oproept wanneer je geconfronteerd wordt met moeilijke of oncomfortabele beslissingen.

Hoe kan dit?

Een bijgevolg van onze irrationaliteit als mensen, is dat ons gedrag soms niet overeenkomt met onze overtuigingen. Bijvoorbeeld wanneer je je huidige baan helemaal zat bent maar je op een of andere manier maar niet in actie weet te komen. Deze interne strijd levert ontzettend veel stress op en ons brein probeert dan ook direct deze dissonantie weer consonant te maken.

Praktisch gezien kan dit op twee manieren:

  • Je past je gedrag aan (moeilijk: je begint actief te zoeken naar een nieuwe baan)
  • Je past je gedachtepatroon aan (makkelijk: je rationaliseert je gedrag door te stellen dat je huidige baan zo slecht niet is)

Drie keer raden wat de meeste mensen doen…

Het probleem is dat de makkelijke vorm van dissonantiereductie ontzettend destructief is. Zo heb je altijd een reden om ongewenst gedrag ‘goed te praten’.

Top performers doen dit niet.

Mark Inglis is hiervan een goed voorbeeld.

Al van kleins af aan was het zijn droom om de Mt. Everest te beklimmen. Maar na een tragisch ongeluk in 1982 moesten zowel zijn linkerbeen als rechterbeen worden geamputeerd. Ik kan vrijwel geen betere reden bedenken om een berg niet te beklimmen dan het verliezen van je benen…

Maar Mark gaf niet op.

De fysieke trauma maakte hem mentaal alleen maar sterker. Hij weigerde om zijn droom op te geven. Totdat hij op 15 mei 2006, na een klim van 47 dagen, bovenaan de hoogste berg ter wereld stond; een berg die hij had beklommen ZONDER BENEN! 

mark-inglis-top-performer

De reden dat top performers zoals Mark succesvoller zijn dan anderen, is dat ze meer controle uitoefenen op hun interne smoesjesmachine.

Hoe kan je dit toepassen in je eigen leven?

Heel simpel: om de resultaten te krijgen van een top performer, zal je moeten leven volgens de principes van een top performer.

Leven als een top performer

Top performers zijn mensen die excelleren in hun veld.

Hoewel ze er in alle soorten, maten en variaties zijn, hebben alle top performers één ding gemeen: ze leven allemaal volgens dezelfde universele principes.

Hier volgen ze.

#1. Top performers claimen altijd de volle verantwoordelijkheid

Top performer claimen altijd de volle verantwoordelijkheid voor de situaties en resultaten in hun leven. Hoewel ze net als ieder ander ook teleurgesteld en boos kunnen zijn, geven ze nooit de schuld aan externe en oncontroleerbare factoren. Hierdoor behouden ze altijd de regie over hun leven en claimen ze tegelijkertijd de kracht om hun situatie te veranderen.

life-is-how-you-react-to-it

#2. Top performers ondernemen constant actie

Er is ontzettend veel informatie beschikbaar. Hierdoor kan het soms overweldigend zijn om een keuze te moeten maken. De angst voor de verkeerde keuze kan erg verlammend werken en resulteert dan ook vaak in uitstelgedrag. Top performers pakken het anders aan. Zij weten dat keuzes nodig zijn om niet vast te blijven zitten. Om dit te voorkomen, creëren ze soms kunstmatige urgentie. Mocht de keuze niet uitpakken zoals geplant, dan hebben ze bij de volgende poging een optie minder en zijn ze zodoende toch een stapje dichter bij hun doel.

#3. Top performers weten dat ze regelmatig zullen falen

Een top performer weet dat hij uitzonderlijk veel moet falen om uitzonderlijk goede prestaties te kunnen leveren. Waar de meeste mensen een plateau bereiken in hun carrière, blijven ambitieuze mensen een lichte lineaire progressie vertonen. Buitengewone prestaties vragen echter om meer tijd en falen dan lineaire progressie; er is meer energie nodig om een grote doorbraak te kunnen realiseren dan diverse kleine doorbraken. Maar wanneer die grote doorbraak er eenmaal is, vindt er een duidelijk hockeystick-effect plaats. 

top-performers-curve

#4. Top performers doen wat nodig is, ook als ze geen zin hebben

De realiteit is dat top performer het vaak veel moeilijker hebben dan de rest. De druk om altijd maar te presteren is lang niet altijd leuk. Maar dat is prima. Want top performers weten dat de opofferingen, pijn en frustratie op de korte termijn het meer dan waard zijn op de lange termijn. Daarom doen top performers constant een beroep op hun discipline en doorzettingsvermogen om te volharden waar anderen zouden stoppen.

#5. Top performers stellen goede vragen

Een top performer weet dat hij goede vragen moet stellen om goede antwoorden te krijgen.  

Je hebt vast wel eens gehoord dat slechte vragen niet bestaan. Onzin.

Hier is een recent voorbeeld:

stomme-vraag

Mijn schoenen zien eruit zoals die van Cristiano Ronaldo. Waarom speel ik niet bij Real Madrid?

Hoe beter je vragen zijn, des te beter de antwoorden. 

#6. Top performers omringen zich met andere top performers

Top performers weten dat ze het gemiddelde zijn van de vijf mensen met wie ze de meeste tijd spenderen. Daarom omringen ze zich met mensen die op dezelfde golflengte zitten; mensen met dezelfde prestatiedrang, werklust, intellectuele nieuwsgierigheid en positieve attitude. Dit doen ze zowel privé als professioneel.

#7. Top performers vragen actief om feedback

De enige manier om te groeien, is door uit je comfortzone te stappen en feedback te krijgen op je functioneren. Daarom stellen top performers zich veel kwetsbaarder op dan anderen en vragen ze actief om tips en verbeterpunten. Door constant hun eigen zwakheden bloot te leggen, weten ze zichzelf steeds weer een stukje te verbeteren en hun plateaus te doorbreken.

feedbackloop-top-performers

#8. Top performers investeren constant in zichzelf

Hoe meer top performers leren over een onderwerp, des te meer ze zich realiseren hoe weinig ze eigenlijk weten. Daarom besteden ze ordes van grootte meer tijd en middelen in hun eigen ontwikkeling dan anderen. Dat doen ze in de vorm van mentoren, coaches, opleidingen, cursussen, boeken en hun relaties met andere top performers (zie principe #6). Top performers weten dat hun mate van zelfontwikkeling in direct verband staat met hun succes.

Begin buitengewoon te leven

Succes, op welk vlak dan ook, is geen rocket science. 

Je hebt er geen magische beursstrategie, speciaal dieet of geheime versiertruc voor nodig. Het enige wat het vereist, is de mindset van een top performer. Als je de bovenstaande principes lang genoeg naleeft, volgt deze mindset vanzelf.