• 0

Topsport en een reguliere loopbaan: Dat kun je toch niet met elkaar vergelijken?

In mijn vrije tijd kijk ik graag naar topsport en tijdens loopbaancoachgesprekken spreek ik vaak mijn bewondering uit voor hun drive om altijd hun eigen prestaties verder te ontwikkelen. Neem bijvoorbeeld schaatsster Ireen Wüst. Zij heeft alles gewonnen wat er te winnen valt en toch is zij nog steeds niet tevreden. De voorbereiding moet tot in de puntjes verzorgd zijn: Hoe ligt het ijs erbij, zijn de schaatsen voldoende geslepen, er is geen training waarbij zij kan verzaken, concurrenten worden geanalyseerd, de vorige wedstrijden worden nog eens terug gekeken en onlangs is ze overgestapt naar een nieuw team. Zij gaf hierbij aan dat ze het enorm naar haar zin had bij haar team, maar toch was het voor haar prestaties beter om met een nieuw team aan de slag te gaan. Dit allemaal omdat zij maar één concreet doel heeft: De beste schaatsster van de wereld worden én blijven!

Ik kreeg laatst de reactie: Maar dit is toch niet te vergelijken met een reguliere loopbaan? Tja, dat is nou precies het punt dat ik wil maken. Veel te veel mensen zijn niet dagelijks bezig om zoveel mogelijk uit hun loopbaan te halen en laten hun ontwikkeling teveel van anderen (hun werkgever) afhangen. Je bent druk aan het werk en gaat daardoor volledig op in de waan van de dag. Maar hoe vaak maak jij voor jezelf de balans op of je wel of niet op de goede weg zit? Hoe vaak bereid je jouw werkdag voor en belangrijker nog: Hoe vaak kijk je terug? Wat ging er goed of waar is nog winst te behalen? Vraag je wel eens anderen om feedback?

Net als in de topsport zijn bovenstaande punten essentieel om je persoonlijke doelstelling te bereiken. En een persoonlijke doelstelling kan in allerlei soorten en maten. Begin eens met een doelstelling op lang termijn, zoals bijvoorbeeld: Welke functie wil ik over 10 jaar bekleden? In welke branche wil ik straks werkzaam zijn? Waar kan ik mezelf verbeteren in mijn huidige baan?

De grootste fout die je nu kunt maken is om het hierbij te laten, omdat de kans groot is dat je dan strandt in die eerder genoemde waan van de dag. Ga voor jezelf na, wat je vandaag al kunt doen om daar een stapje dichterbij te komen. Misschien moet je voor de doelstelling in de toekomst jezelf meer profileren, feedback kunnen geven, kennis op een bepaald vlak opdoen, etc. Dit begint al met kleine stapjes.

Ik daag je uit om de komende twee weken, als je op weg bent naar je werk, voor jezelf een doelstelling te maken voor die werkdag. Een aantal voorbeelden:

  • Vandaag ga ik solliciteren op die interne vacature.
  • Vandaag ga ik die vervelende klant echt bellen.
  • Vandaag ga ik mijn collega van feedback voorzien.
  • Vandaag ga ik mijn mailbox eindelijk eens ordenen, zodat mijn planning beter op orde is.
  • ..

Op de terugrit naar huis, ga je voor jezelf na of het je gelukt is. Dan zijn er 2 opties:

  1. Het is gelukt! Mooi, want kleine succesmomenten motiveren om verder door te pakken!
  2. Het is niet gelukt. Waarom niet? Wat had ik anders kunnen doen? Wedden dat het je de volgende keer wel lukt!

Voordelen van deze methode zijn dat het je geen extra tijd en energie kost, je benut alleen je tijd onderweg naar je werk goed, en je ervaart de behaalde successen direct. En dat werkt verslavend. Misschien word jij uiteindelijk wel de Ireen Wüst van jouw vakgebied :).

Ik ben benieuwd naar jouw behaalde doelstellingen! Veel succes!