balanceren huidige baan met solliciteren
  • 0

Twee werelden

Iedere sollicitant zal het herkennen. Je solliciteert op je droombaan, maar gaat ondertussen trouw naar je huidige werk. Of je hebt even geen werk en solliciteert op een aantal banen tegelijkertijd. Om een goede motivatie af te leveren, moet je jezelf eigenlijk al in die nieuwe functie zien. Maar hoe doe je dat als je nog werk hebt of als je meerdere ijzers in het vuur hebt?

Een heerlijk vooruitzicht: je rijdt niet de dagelijkse file in, maar juist de andere kant op. Je collega’s zitten bij de koffie niet te zeuren over het beleid van de directie, maar zijn energiek en willen werken aan nieuwe projecten. Even geef je jezelf toestemming om weg te dromen en je in te leven in ‘jouw’ nieuwe baan. Maar ondertussen moet je wel de targets van je huidige project halen. Hoe vind je de balans tussen overtuigend neerzetten dat jij de gedroomde kandidaat voor deze baan bent en je werk goed blijven doen? Een paar tips.

Focus 

Concentreer je op wat je aan het doen bent. Ben je aan het werk? Richt je daar dan helemaal op. Word je afgeleid omdat er ineens een geniale zin voor de brief in je hoofd opkomt? Schrijf ‘m op en ga weer verder. Bedenk je in paniek dat je je LinkedIn nog moet aanpassen? Noteren en later mee aan de slag gaan. Of je nu werkt of thuiszit en solliciteert, het uitgangspunt is hetzelfde. Ook als je een aantal sollicitaties tegelijk hebt lopen, probeer je te focussen op waar je nú mee bezig bent…

Maak een planning 

Leuk, die focus, maar hoe krijg je die? Door een planning te maken. Als je nog ‘ergens tijd moet vinden voor een brief’, is het logisch dat je onrustig en sneller afgeleid wordt. Zorg dus dat je tijd inruimt voor zowel je werk, als voor solliciteren. Geen werk? Deel ook dan je tijd in: ’s ochtends baan nummer één, ’s middags baan nummer twee, ’s avonds tijd voor ontspanning.

Droom 

Deel van het sollicitatieproces is fantaseren, je voorstellen wat je in die baan zou doen. Dat hoort dus, net als achtergrond lezen over het bedrijf, bellen voor informatie, praten met mensen die al in deze sector werken, bij de voorbereidingstijd. Feitelijk is het schrijven van de brief het sluitstuk van een veel langer proces, maar daaraan voorafgaand is dromen een essentieel onderdeel.

Wees positief

Als je negatief wordt over je huidige situatie, straal je dat uit. De spagaat is dus dat je enthousiast moet blijven over wat je nu doet, juist om straks die leuke(re) baan binnen te halen. En ja, ook als je werkloos bent, is het belangrijk om te benadrukken wat dat je oplevert (hoewel je natuurlijk liever zou werken…). Dat geldt in een eventueel sollicitatiegesprek, maar ook al in de aanloop daarnaartoe. Het is veel makkelijker een baan te krijgen vanuit een positief standpunt dan vanuit negativisme.

Ontspanning 

Bijna niemand kan na een lange dag werken direct doorgaan met solliciteren. Ga eerst even iets anders te doen voordat je aan de slag gaat met alle goede ideeën die je in de loop van de dag verzameld hebt. Voor de perfectionisten onder ons: je kunt niet 24/7 met een sollicitatie bezig zijn, en het is nooit af. Dat betekent dus dat je de discipline moet hebben om te stoppen en genoegen te nemen met wat er dan ligt. Ofwel omdat je de volgende dag weer op tijd naar je werk moet, of gewoon omdat genoeg genoeg is…

Praktisch: LinkedIn 

Kijk nog eens goed naar je LinkedIn profiel. Klopt het allemaal? Sluit het aan bij de functie waar je op solliciteert? Het kan zijn dat je elementen wilt aanpassen, en je je profiel al iets meer toeschrijft naar ‘je nieuwe baan’. Maar je wilt waarschijnlijk niet dat je werkgever dat ziet. Pas dus tijdelijk je instellingen aan, zodat niet al je contacten een melding krijgen dat jij dingen aan het wijzigen bent. Denk er wel aan dat weer te veranderen als je klaar bent!

Samenvattend? Fantaseer, maar vergeet niet de balans te zoeken en zorg dat je blijft staan: één been in de wereld van nu, en het andere been in je toekomstige wereld…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *