• 1

Twitter inzetten om een baan te vinden? Ja!

Twitteren is eigenlijk een bizar fenomeen. In tweets, berichtjes van 140 tekens, informatie delen met iedereen die het wil lezen. In mijn vorige column schreef ik al dat ik via Twitter een oproep had geplaatst waarin stond dat ik een nieuwe baan zocht. Hierin vermeldde ik ook door hoeveel mensen deze was gezien (50.000+) en dat ik hierdoor zelfs concrete vacatures doorgestuurd kreeg. Wil jij dat ook graag, lees dan verder!

Open een Twitteraccount

Om te beginnen moet je natuurlijk een twitteraccount hebben. Op internet zijn heel veel tutorials te vinden over hoe je een twitteraccount begint. Binnen vijf minuten kun je al beginnen met twitteren. Meestal beginnen startende twitteraars eerst met het volgen van anderen. En na een tijdje zie je dan de eerste voorzichtige mededelingen voorbij komen. Maar als je geen volgers hebt, sta je eigenlijk in een lege ruimte te twitteren.

Volgers krijgen

Volgers krijg je door andere twitteraccounts te gaan volgen. Vaak volgen die je terug, maar het helpt als je zelf interessante informatie deelt. Wat interessante informatie is? Tja, dat hangt er maar helemaal vanaf. Ik deel informatie over solliciteren, over vacatures, maar ook over kinderen, school en mijn hobby’s. Dan heb ik ook nog een aantal tweeps (mensen die Twitter gebruiken) waar ik gewoon gezellig mee babbel op Twitter.

Privé of zakelijk twitteren?

Regelmatig kom ik de vraag tegen of je zakelijk twitteren moet scheiden van privé twitteren. Uiteraard moet je dat helemaal zelf weten, maar ik heb zelf gewoon één twitteraccount, een baan heb ik op dit moment niet, dus daarover heb ik nu toch niets te twitteren. Ik ga uit van het principe dat tegenwoordig werk en privé zo door elkaar loopt, dat dat prima in één account kan. Sowieso moet je uitkijken wat je op Twitter verkondigt, want het gaat al gauw een eigen leven leiden (Re-tweets gaan soms sneller dan je kunt bijhouden).

Twitter inzetten om werk te vinden?

Ja, want het hebben van een netwerk wordt steeds belangrijker. Hiervoor bestaan hele handige boekjes. Twitter Werkt van Fiona Stoop bijvoorbeeld of Jobmarketing 2.0 van Aaltje Vincent. Die bevatten veel tips om social media in te zetten bij je zoektocht naar een andere baan.

Mijn Twitter tips

  • Gebruik op Twitter dezelfde foto als op LinkedIn (en je cv), dat vergoot je herkenbaarheid.
  • Zet in je bio (dat is het stukje bij je foto op Twitter) wat je zoekt en plaats eventueel een link naar je LinkedInprofiel.
  • Volg @SollicitatieDr en andere tweeps die informatie delen waar je wat aan hebt. Of het nu gaat over solliciteren, over vrijwilligerswerk, voetbal of welke andere hobby of bezigheid dan ook.
  • Volg mensen die de baan doen die jij graag wilt doen. Volg de organisaties waar je wilt werken.
  • Volg recruiters en banensites. In het boekje Twitter Werkt staat een hele lijst.
  • En als je het niet meer leuk vindt wat iemand twittert, ontvolg je weer net zo makkelijk.
  • Volg ook je vrienden en bekenden. Ik volg ook mensen die ik in het echte leven helemaal niet ken. En wie weet hebben zij toevallig gehoord dat er ergens een baan vrijkomt waar ze mij bij zouden vinden passen?
  • Kijk ook eens naar de RT’s (retweets) van anderen, zijn die twitteraars wellicht ook interessant voor jou?
  • En deel zelf ook informatie, retweet tweets van anderen waarvan jij denkt dat ze voor jouw netwerk nuttig zijn.

Een baan via Twitter

Mij is het vooralsnog niet gelukt, maar ik geef niet op. Ruim de helft van de vacatures wordt via het netwerk ingevuld. Maak je netwerk dus ook met behulp van Twitter zo sterk mogelijk.