• Comments Off on

Vacaturesteekwoorden gebruiken in je cv

Je hebt maar een beperkte tijd om met je cv te overtuigen. Omdat cv’s in eerste instantie vaak maar zo’n dertig seconden hebben tijdens de eerste selectie, is het zaak dat je de juiste woorden kiest.

Voor elke vacature die uitgezet wordt komen vaak tientallen, soms wel honderden sollicitaties binnen. Je kan je vast voorstellen dat hr-medewerkers door de grote kandidatenpool minder tijd besteden per cv. Het resultaat is dat je vaak maar een seconde of dertig hebt voordat het eerste oordeel is geveld.

Dit eerste oordeel is zoals gezegd in de meeste gevallen op basis van scannen. Dit is het vluchtig doornemen van de informatie die het meest relevant is. Denk hierbij aan je persoonsgegevens, je laatste werkervaring en je laatst afgeronde studie.

Niet alleen wordt er bij het scannen gekeken naar je laatste ervaring en studie(s), ook wordt er nauwlettend gekeken naar de harde eisen uit de vacature. Wordt er bijvoorbeeld gevraagd om een echte lijnmanager, dan zal er bij het scannen worden gezocht naar informatie omtrent deze eis. Je kan je voorstellen dat wanneer je in de profielschets zet dat je een echte lijnmanager bent, dit zal helpen bij de eerste selectie.

Je wilt ervoor zorgen dat de hr-medewerker jou ziet als een geschikte kandidaat voor de functie zoals deze staat geadverteerd. Wil je de scanfase doorkomen, dan is het zaak om goed te kijken naar de steekwoorden die vermeld staan in de vacature.

Vind de steekwoorden in de vacature

Om een cv op te stellen dat de eerste scan overleeft, doe je er goed aan om dezelfde steekwoorden uit de vacature ook te gebruiken in je brief. Om te illustreren hoe dit in zijn werk gaat, volgt hier een voorbeeldvacature voor de functie ‘coördinator marketing/communicatie’ bij een nationale sportbond. Hierin zijn een aantal handige steekwoorden onderstreept die goed gebruikt kunnen worden in de sollicitatiebrief.

Coördinator marketing/communicatie

Taken en verantwoordelijkheden

 • Je bent verantwoordelijk voor marketing, communicatie, servicedesk en ledenadministratie;
 • Je geeft leiding aan een klein team van medewerkers en werkt zelf mee als meewerkend voorman/-vrouw;
 • Je draagt zorg voor de ontwikkeling, realisatie en evaluatie van de interne en externe communicatiebeleidsplannen en marketingbeleidsplannen;
 • Je draagt zorg voor alle uitingen van de organisatie in de media, teneinde het imago en de uitstraling van de sport te optimaliseren;
 • Je draagt zorg voor de ontwikkeling, realisatie en evaluatie van promotiemateriaal en –activiteiten, teneinde meer leden te werven;
 • Je draagt zorg voor de profilering en sponsorwerving binnen de organisatie;
 • Je bent sparringpartner voor directeur en coördinatoren.

Functie-eisen

 • Opleidingsniveau: HBO+/WO werk- en denkniveau;
 • Circa 5-7 jaar relevante werkervaring in een leidinggevende positie. Je hebt een coachende stijl van leidinggeven;
 • Krachtige en enthousiaste persoonlijkheid met overtuigingskracht;
 • Klant- en resultaatgericht vanuit een ondernemende instelling;
 • Uitgebreide kennis van en ervaring met marketing- en communicatiebeleid en -instrumenten;
 • Je hebt affiniteit met sport en bent bereid om ook buiten kantooruren te werken.

Zoals je ziet, staat deze vacature vol handige steekwoorden. Bij het scannen van je cv wordt op de aanwezigheid van met name dit soort informatie gebaseerd of jij een interessante kandidaat bent.

Wil je de kans vergroten dat jij gezien wordt als waardevolle toevoeging, dan is het verstandig om de steekwoorden die raakvlakken hebben met jouw specifieke vaardigheden, werkervaring en persoonlijkheid op te nemen in je cv.

Je cv optimaliseren voor de vacature

In de vacature staat een heel specifiek profiel beschreven waarnaar wordt gezocht. Wanneer je geschikt denkt te zijn voor de functie, dan wordt het zaak om je cv te ‘optimaliseren’ voor de vacature.

Het optimaliseren van je cv op basis van de vacature betekent dat je de informatie die jou een geschikte kandidaat maakt voor de functie, gaat benadrukken. Dit kan bijvoorbeeld door:

 • De volgorde van vaardigheden veranderen
 • De gevraagde competenties verwerken in je werkervaring
 • Het toevoegen of weghalen van informatie en werkervaring

Het weglaten van informatie kan ook een heel sterke strategie zijn bij het optimaliseren van je cv. Op deze wijze ‘verzuipen’ je steekwoorden niet in de brij van andere niet-steekwoorden.

Optimaliseren is niet hetzelfde als liegen

In de voorbeelden hierboven wordt aangeraden om informatie in je cv toe te voegen of weg te halen op basis van de vacature. Dit is natuurlijk geen uitnodiging om onwaarheden in je cv op te nemen.

Het kan zijn dat je eerder je cv had afgestemd op een andere vacature en hierdoor bepaalde informatie weg had gelaten. Bijvoorbeeld verantwoordelijkheden bij een functie die niet relevant waren, een hobby, een aantal nevenactiviteiten of misschien zelfs een van je eerste baantjes.

Bij het optimaliseren van je cv gaat het erom dat je waarheidsgetrouwe informatie, die relevant is voor de vacature, op een aantrekkelijke, duidelijke wijze presenteert.

Zelf een top-cv opstellen?

In het cv-handboek deel ik mijn beste tips en methodes om een geweldig cv op te stellen. Ook laat ik diverse praktijkvoorbeelden van zowel goede als slechte cv’s zien. Bekijk het boek!

Comments are closed.