• 1

Vacatures opsporen op internet: 8 tips en trucs

Slechts een minderheid van de vacatures wordt bekend gemaakt via krant of vacaturesites. Meer dan 70% van alle vacatures wordt vervuld via netwerken en open sollicitaties. Als je je kans op een baan wilt verhogen, moet je daarom als een detective op zoek naar nieuwe vacatures. Ik geef in deze blog een aantal praktische tips.

1. Netwerken

De allerbelangrijkste manier om als één van de eersten op de hoogte te zijn van het bestaan, of liever nog van het ontstaan van een vacature, is netwerken. Gewoon face-to-face. Zorgen dat mensen weten waarvoor jij de oplossing bent en wat je in huis hebt. In deze blog ga ik hier niet op in, wel benoem ik een aantal on-line trucs.

2. Google Alerts gebruiken

Op deze manier kun je Google werk voor jou uit handen laten nemen. Je maakt een aantal alerts aan voor functies die jij ambieert. Dit doe je met behulp van trefwoorden. Gebruik “vacature” en de functiebenaming die jij ambieert. Google zorgt er voor dat iedere keer als ergens op een website deze combinatie voorkomt, jij een melding in jouw Outlook ontvangt.

Tip 1: laat deze meldingen in een aparte map binnenkomen.

Tip 2: maak alerts aan voor de verschillende benamingen van de functie die jij zoekt (bv. Werktuigbouwkundige en Mechanical Engineer)

3. Maak gebruik van RSS-feeds en vacaturemails

Veel organisaties bieden op hun “werken bij”- of vacaturepagina de mogelijkheid om je te abonneren op vacaturemails. Dat kan op verschillende manieren. Als je hiervan gebruik maakt, dan krijg je automatisch een melding van nieuwe vacatures bij die organisatie.

4. Vacaturepagina’s in je favorieten-werkbalk plaatsen

Zeker handig als je weet wat jouw favoriete organisaties zijn om bij te werken. De meeste grotere organisaties hebben een speciale pagina voor het vermelden van vacatures. Door die meerdere malen per week te bezoeken, ben je snel op de hoogte van nieuwe vacatures. Als je deze pagina’s opneemt in je werkbalk favorieten, dan kun je in twintig minuten zeker veertig pagina’s scannen. Lekker efficiënt!

5. Organisaties volgen met Facebook

Veel organisaties hebben een Facebook-account. Steeds vaker hebben zij zelfs een speciale “werken bij” account. Het is handig om deze pagina te liken als je bij die organisatie zou willen werken. Alle door hen geplaatste berichten komen dan op jouw prikbord langs.

6. Organisaties volgen met Twitter

Wat voor Facebook geldt, geldt ook voor Twitter. Organisaties hebben vaak een Twitter-account, soms zelfs speciaal voor vacatures. Als je efficiënt wilt werken, dan volg je die accounts en maak je hiervoor een aparte lijst aan. Dan verdwijnen de vacaturemeldingen niet tussen de berichtjes van alle andere accounts die je volgt.

Overigens kun je ook vacature-tweets zoeken met behulp van bijvoorbeeld #vacature #functienaam.

7. Hulpprogramma’s voor Twitter

Er bestaan diverse websites die het zoeken binnen Twitter gemakkelijker maken. Bekend zijn Tweetdeck en Hootsuite. In Hootsuite is het bijvoorbeeld mogelijk om meerdere streams aan te maken op basis van jouw zoekwoorden. Je kunt dan streams maken voor de verschillende varianten waaronder de door jou begeerde functie voorkomt. Bijvoorbeeld: secretaresse, directiesecretaresse, personal assistant, officemanager. Deze streams volg je in één oogopslag. Ook zoekopdrachten in Linkedin kunnen als stream worden gevolgd in Hootsuite.

8. Linkedin voor vacatures

Linkedin heeft veel mogelijkheden om vacatures te vinden. Allereerst de optie “geavanceerd zoeken” binnen het tabblad “vacatures”.  De zoekopdrachten kunnen worden bewaard, zodat de resultaten steeds ververst worden. Nieuwe meldingen kun je ontvangen in je emailbox.

Daarnaast zijn er verschillende groepen op het gebied van vacatures. Door lid te worden van groepen die aansluiten bij jouw zoekprofiel word je op de hoogte gehouden van nieuwe kansen. Hierbij is een belangrijke kanttekening op zijn plaats: voor je actief wordt op Linkedin moet jouw profiel perfect in orde zijn. Je weet nooit wie er meekijkt.

Tot slot

Ik begon deze blog met het onderstrepen van het belang van face-to-face netwerken. Internet en social media bieden geweldige ondersteuning, maar zijn niet zaligmakend. Vacatures die je op deze manier vindt, bestaan namelijk al. Persoonlijk netwerken vergroot de kans dat jij een vacature al kent, vóórdat jouw concurrenten deze via het internet ontdekken. Misschien zelfs al voordat de vacature er is, bijvoorbeeld omdat je hoort dat iemand van plan is zijn of haar baan op te zeggen.

Meer tips over het vinden van vacatures op internet? Reageer dan via het reactieformulier.