• Comments Off on

Veelgebruikte woorden in het cv

Bij het opstellen van je cv probeer je een zo goed mogelijke indruk achter te laten door gebruik te maken van standaarduitdrukkingen als ‘teamplayer’ en ‘resultaatgericht’. Is dat verstandig?

Veelgebruikte sleutelwoorden in het cv zoals ‘teamplayer’ en ‘resultaatgericht’ dragen over het algemeen een grote positieve lading en worden hierdoor veelvuldig gebruikt. Echter zijn ze door dit veelvuldige gebruik een groot deel van hun exclusiviteit verloren. Ze prikkelen niet meer omdat iedereen tegenwoordig een ‘teamplayer’ en ‘resultaatgericht’ is. Het worden holle termen.

In dit artikel vind je een overzicht van veelgebruikte sleutelwoorden in het cv en op Linkedin en vind je tips om hier wat aan te doen.

Meest gebruikte competenties en sleutelwoorden:

LinkedIn brengt jaarlijks een verslag uit van de meest gebruikte sleutelwoorden in de profielen op de website, zogenaamde Buzzwords. We kunnen deze profielen goed gebruiken als substituut voor het gemiddelde Nederlandse cv. Dit zijn de populairste termen die worden gebruikt:

  1. Creatief
  2. Gespecialiseerd
  3. Innovatief
  4. Duurzaam
  5. Flexibel
  6. Effectief
  7. Brede ervaring
  8. Gemotiveerd
  9. Dynamisch communicatief

Zoals je ziet is het best wel problematisch om deze woorden volledig weg te laten uit je cv. Dit is dan ook niet de beste strategie. Waar het om gaat, is dat deze termen niet te pas en te onpas worden gebruikt in je cv. Dat je ze niet gebruikt in een ‘holle context’.

Een zin als ‘ik ben creatief, flexibel en erg gemotiveerd’ staat leuk, maar straalt totaal geen authenticiteit uit; het klinkt als een holle opsomming.

Om dit tegen te gaan kan je de STARR-methode gebruiken.

Een schimmenspel tussen recruiters en sollicitanten

Het feit dat veel sollicitanten dezelfde terminologie gebruiken ligt natuurlijk niet alleen maar aan deze groep. Het wordt erg gevoed door recruiters die deze termen ook zelf in vacatures gebruiken. Wanneer deze woorden echter teruggekoppeld worden in een brief of cv, worden ze al snel als holle termen beschouwd. Een moeilijke situatie voor werkzoekenden dus. Gelukkig is er wat aan te doen middels de STARR-methode.

Maar wat zijn de meestgebruikte woorden eigenlijk?

Maak gebruik van de STARR-methode

STARR staat voor situatie, taak, actie, resultaat en reflectie en is een methode om effectief te communiceren door het gebruik van voorbeelden. Door concrete situaties te beschrijven waarin je een bepaalde eigenschap aantoont en hierbij duidelijk aangeeft wat je rol was ontstaat er een zekere mate van vertrouwen. De termen zijn ineens niet meer zo hol. Ze hebben betekenis gekregen door een duidelijk voorbeeld.

Lees meer over de STARR-methode en bekijk enkele concrete voorbeelden.

Zelf een top-cv opstellen?

In het cv-handboek deel ik mijn beste tips en methodes om een geweldig cv op te stellen. Ook laat ik diverse praktijkvoorbeelden van zowel goede als slechte cv’s zien. Bekijk het boek!

Comments are closed.