• 0

Verbeter je productiviteit

Als je het niet zo druk hebt, dan kun je uuuren doen over de kleinste dingen. Maar bedenk eens hoeveel beter en meer “in control” je je zou kunnen voelen als je niet als een kip zonder kop de dag doorkomt.

Juist door een hoop nutteloos doorgebrachte tijd beter in te zetten krijg je meer energie voor de dingen die je eigenlijk veel belangrijker vind in je leven.  Zoals tijd om de activiteiten die je echt leuk vindt te doen, meer gelegenheid om dichter bij de doelen te komen die je graag wilt bereiken, efficiënter en dus productiever zijn.  Maar ook meer rust in je leven en meer controle over welke kant je nu met je leven op wilt.

Mijn productiviteitstips:

1. Ruim op

Rommel om je heen resulteert ook vaak in rommel in je hoofd. Dit is dus een goed punt om te beginnen.

2. Lijstjes

Bijvoorbeeld een boodschappenlijst. Schrijf op je lijstje als iets opraakt in huis. Op deze manier hoef je niet eerst een rondje door je huis te lopen om te kijken of er nog genoeg wc-papier is. En ook beperk je het aantal bezoeken aan de supermarkt en dus het aantal keren dat je in verleiding wordt gebracht om iets extra’s te kopen.

3. Routines

Het klinkt niet heel spannend, maar als je eerlijk bent heb je vast al een routine als je naar bed gaat (eerst tanden poetsen). Routines zorgen dat je er niet meer over na hoeft te denken wat je als volgende moet doen. Tip: werk één routine uit en zorg dat die onderdeel van je leven is en begin dan pas met de volgende routine. Leg bijvoorbeeld ‘s avonds je kleding klaar voor de volgende dag.

4. Automatiseer

Laat apparaten voor je werken. Plan betalingen in je online bankieren in. Op die manier hoef je er niet meer aan te denken dat je een rekening moet betalen, hoef je de rekening niet te zoeken als het tijd is om die rekening te betalen, etc. Op eenzelfde manier kun je herhaalafspraken in je digitale agenda inplannen.

5. To-do lijst

En liefst de avond van tevoren, want dan kun je de volgende dag meteen aan de slag gaan. Bovendien slaap ik altijd beter als ik niet de hele nacht hetzelfde lijstje in mijn hoofd aan het herhalen ben. Maak een top 3 van die dingen met de meeste prioriteit (tip: dat is echt niet altijd afwassen) en begin met de meest ingewikkelde. Als je die eenmaal af hebt, ben je waarschijnlijk trots op jezelf en dat geeft weer energie om verder te gaan met de rest.

6. Leer “nee” te zeggen

Als iets echt niet past binnen jouw prioriteiten dan mag je ook “nee” zeggen. Je hoeft niet alles te doen wat anderen van je vragen, maar dat betekent niet dat je je mag onttrekken aan huishoudelijke taken binnen je gezin ;-).

7. Delegeer

Als er nou iets is wat een ander zou kunnen doen en ook zou willen doen, vraag dan om hulp als je vast dreigt te lopen. Misschien niet heel makkelijk om te vragen (ik vind het ook nog wel eens moeilijk), maar als de ander er nou beter in is? Wat zou jij zelf doen in zo’n geval?

Welke tips heb jij?