• Comments Off on

Verborgen arbeidsmarkt en verborgen vacatures

Het totaal aan vacatures dat nooit bekend wordt gemaakt aan de buitenwereld noemen we de verborgen arbeidsmarkt. Hoe werkt dit precies en hoe kun jij hier gebruik van maken als werkzoekende?

Niet alle beschikbare banen worden altijd publiekelijk geadverteerd. Werving en selectie kost werkgevers doorgaans ontzettend veel tijd en geld. Een logisch gevolg is dat werkgevers gaan zoeken naar kostenefficiëntere methodes. Volgens de meeste schattingen is de verborgen arbeidsmarkt zelfs groter dan de publieke variant. Het is dus de moeite waard om je hier als werkzoekende eens in te verdiepen.

Wat is de verborgen arbeidsmarkt

De verborgen arbeidsmarkt is de markt aan niet-vervulde functies die (nog) niet publiekelijk wordt geadverteerd. Dit geldt zowel voor online (vacaturebanken, website) als offline advertenties (krant, arbeidsbureaus). Het is de markt aan vacatures die stilletjes wordt vervuld zonder dat de buitenwereld daar weet van heeft. In de meeste gevallen gebeurt dit via open sollicitaties en het persoonlijk netwerk van de medewerkers, maar ook vaak via interne selectie.

Verborgen vacatures vinden

Het is niet altijd makkelijk om erachter te komen of een bedrijf openstaande functies heeft. Er zijn echter wel een aantal manieren waarop jij kunt proberen dit te achterhalen. In het meest ideale scenario heb je natuurlijk een contactpersoon bij het bedrijf in kwestie. Vaak is dit echter niet het geval. Je zou er dan voor kunnen opteren om een open sollicitatiebrief te sturen, maar dit kan erg inefficiënt zijn wanneer je achteraf steeds te horen krijgt dat er geen mensen nodig zijn.

Wat je daarom het beste kunt doen (wanneer je geen contactpersoon hebt bij de onderneming) is even bellen. Dit klinkt misschien eng, maar het valt echt reuze mee. En wie niet waagt, wie niet wint, toch?

Het grote voordeel van bellen is dat je direct antwoord hebt op de vraag of er nog open vacatures zijn. Je loopt niet ‘het risico’ tijd te investeren in een goede open sollicitatiebrief terwijl er geen vraag is. Ook geeft bellen je de mogelijkheid om wat meer te weten te komen over de functie. Dit kan het schrijven van een sollicitatiebrief vergemakkelijken.

Je zou tijdens het telefoongesprek zelfs al in contact kunnen komen met de persoon die zich buigt over het invullen van vacatures. Je maakt alvast telefonisch kennis met de besluitvormende persoon wat jou een aanzienlijk voordeel kan opleveren, ideaal dus.

Wanneer je geen idee hebt hoe zo’n telefoongesprek in zijn werk treedt, zou je gebruik kunnen maken van de uitleg zoals beschreven in de AIDA-Methode. Dit is een stromingsschema dat als doel heeft op een gecoördineerde manier de interesse in jouw persoon te wekken tijdens het telefoongesprek.

Persoonlijk netwerk bij de verborgen arbeidsmarkt

Ook is het verstandig om via jouw persoonlijke netwerk eens te informeren naar eventuele mogelijkheden. Het is daarbij niet van belang dat je direct resultaat ziet (lees: aanbiedingen krijgt). Het gaat er vooral om dat mensen ervan op de hoogte zijn dat je een baan zoekt en dat ze wat kennis hebben van jouw achtergrond. Wanneer zij zelf actief informeren naar open vacatures of toevallig eens wat horen, dan kunnen zij jou hiervan direct op de hoogte stellen, of misschien zelfs al een balletje voor je opgooien.

Als mensen niet weten dat je een baan zoekt of wat voor baan jij zoekt, dan kunnen ze je ook niet helpen. Stel anderen dus in staat om jou te helpen!

Wees zichtbaar voor werkgevers

Een aanzienlijk deel van jouw kansen op een baan bestaat uit hoe prominent jij aanwezig bent op de arbeidsmarkt. Met andere woorden, stel jij jezelf in staat om gevonden te worden door werkgevers? Want werkgevers kunnen ook op zoek gaan naar nieuw personeel zonder zelf een vacature uit te zetten. Dit is ook een deel van de verborgen arbeidsmarkt.

Denk bijvoorbeeld aan cv-databases bij vacaturebanken als Monsterboard en Nationale Vacaturebank, maar ook LinkedIn is een populair medium voor het werven van nieuw personeel. Zo populair zelfs, dat al in 2010 meer dan zestig procent van de werkgevers hier gebruik van maakte bij het werven. Inmiddels zal dit ongetwijfeld nog hoger zijn geworden.

Zorg er dus te allen tijde voor dat je online cv op zowel de vacaturebanken, als je LinkedIn-profiel volledig en up-to-date zijn.

Open sollicitatie bij verborgen vacatures

Het is natuurlijk niet verstandig om alleen te wachten tot je persoonlijk netwerk met iets tastbaars komt. Als werkzoekende is het ook belangrijk dat je zelf het heft in handen neemt. Dit kun je, met name in het kader van de verborgen arbeidsmarkt, onder andere doen door open sollicitaties. Dat wil zeggen, je solliciteert bij een onderneming zonder dat je weet hebt van een specifieke vacature.

Het nadeel van een open sollicitatiebrief is dat de kans op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek kleiner is. Wel is het zo dat jij met een open sollicitatiebrief veel meer ruimte hebt om te laten zien wie jij bent, wat jij kunt en vooral waarom jij zo gemotiveerd en enthousiast bent. Zelfs wanneer het bedrijf op dat moment geen functie voor je heeft, maar je wel een goede indruk achterlaat in je open sollicitatiebrief, zouden ze je sollicitatie in het archief kunnen behouden voor later. Een goed geschreven open sollicitatiebrief hoeft dus helemaal geen verspilde moeite te zijn bij een (tijdelijke) afwijzing.

Comments are closed.