• 0

De belangrijkste overweging voordat je een beslissing neemt over een nieuwe baan

Rosa stond gister voor een moeilijke beslissing.

Ze had een concreet aanbod om €400 meer te gaan verdienen op maandbasis. Daar bovenop waren er voldoende doorgroeimogelijkheden, kreeg ze de ruimte om studies te volgen en kon ze eindelijk lang op reis – haar huidige werkgever staat een maximum aaneengesloten vakantieperiode toe van drie weken.

Klinkt goed, toch?

Ze twijfelde erg.

De reden van de twijfel

De gesprekken die ze achter de rug had, gaven haar een onzeker gevoel. Ze zat namelijk totaal niet op één lijn met haar toekomstige baas. Tot twee keer toe had deze haar zelfs openlijk bekritiseerd tijdens het gesprek en gevraagd of ze wat te verbergen had…

Rosa had namelijk, op mijn aanraden, geweigerd om haar huidige salarisstrook mee te nemen. Ten eerste omdat Rosa momenteel onderbetaald kreeg en dit een slechte invloed zou hebben op haar onderhandelingspositie, en ten tweede omdat het gewoon privé is.

Bovendien gaf Rosa tegengas toen haar gevraagd werd om haar huidige manager als referentie op te geven. Rosa’s manager wist namelijk niet dat ze aan het solliciteren was en ze wilde geen slapende honden wakker maken.

Daarom had ze twee alternatieven voorgesteld: een huidige collega en een voormalig manager als referentie opgeven, of eerst het contract ondertekenen voordat haar huidige manager als referentie werd geraadpleegd.

Hele redelijke suggesties.

De reactie van de manager was dat ze het, net als het niet laten zien van de salarisstrook, maar raar vond en dat een referentie van Rosa’s huidige manager vastgelegd stond in de wet.

Deze wet bestaat (voor zo ver ik weet) niet.

Maar ondanks al deze frictie, lag het aanbod nog altijd op tafel. Ze wilden haar graag hebben. Als Rosa gewoon maar deed wat ze vroegen.

Haar vriendinnen raadde haar aan om het gewoon te doen. “Neem gewoon het risico en kijk hoe het uitpakt, zo’n mooie kans krijg je zelden.”

Toch voelde het niet goed.

Het probleem was dat Rosa een halfjaar eerder ook al van baan was gewisseld. En een jaar daarvoor ook al. Ze was bang dat als deze functie niet goed zou uitpakken, dit een smet zou zijn op haar curriculum vitae en ze als jobhobber gezien zou worden.

Een weekend lang had ze gepiekerd.

Gister belde ze me op, en vroeg ze wat te doen. Wat als ze de eis van de referentie zouden laten vallen, hoe reageer ik dan?

Sollicitatiedokter: Heb je weleens voor een k*tbaas gewerkt?

Rosa: Ja, daarom ben ik vorig jaar van baan gewisseld. Ik reed soms letterlijk met buikpijn naar mijn werk toe. 

Sollicitatiedokter: Denk je dat het toen had uitgemaakt als je €400 meer verdiend had?

Rosa: Waarschijnlijk niet…

Uiteindelijk heeft ze vriendelijk bedankt voor de baan.

De drie belangrijkste lessen

De drie belangrijkste lessen n.a.v. dit verhaal:

#1. Neem NOOIT je salarisstrookje mee. Je huidige salaris is totaal irrelevant. Het gaat om de waarde de je hen oplevert en wat je waard bent volgens de arbeidsmarkt.

#2. Hoewel een leuke baan kan compenseren voor een lager salaris is het omgekeerde niet het geval. Onderzoek is hierin heel duidelijk. Het effect van een paar honderd euro meer of minder went snel terwijl je werkomgeving een blijvend positief of negatief effect heeft.

En dan de belangrijkste…

#3. Sta stil bij de geschiktheid van de mensen die je (vaak ongevraagd) advies geven over solliciteren en carrièremoves. Ondanks dat het goed bedoeld is.

Uit navraag bleek dat één van Rosa’s vriendinnen moeilijk kon rondkomen van haar salaris. Die was vooral erg gecharmeerd van de extra paar honderd euro per maand. Maar dit was niet een probleem dat Rosa had.

De andere vriendin had na haar afstuderen meer dan een halfjaar tevergeefs gesolliciteerd. Het had ontzettend veel moeite gekost om een baan te vinden. Ook dit was een probleem dat Rosa niet had.

Ongetwijfeld waren het goedbedoelde adviezen. Maar alles bij elkaar was het, objectief gezien, slecht carrièreadvies. Het was gekleurd door eigen negatieve ervaringen en hield onvoldoende rekening met de situatie van Rosa.

Nu ben ik benieuwd naar jouw ervaring.

Maak je ook weleens zoiets mee? Heb je voorbeelden van goedbedoelde maar slechte sollicitatie- en carrièreadviezen die jij met enige regelmaat ontvangt?

Let me know!

Tip van de redactie: bekijk de online cursus salarisonderhandelen