voorbeeld-van-goede-en-slechte-sollicitatiebrief
  • 3

De verschillen tussen een goede en een slechte sollicitatiebrief (inclusief twee voorbeeldbrieven)

Ik heb de laatste jaren tientallen artikelen gepubliceerd over het schrijven van effectieve sollicitatiebrieven; van tips voor starters op de arbeidsmarkt tot tips voor werkzoekenden die een moderne sollicitatiebrief willen schrijven maar al ruim twintig jaar niet meer hebben gesolliciteerd.

In al deze jaren zijn eigenlijk alle belangrijke onderwerpen wel aan bod gekomen.

Hoewel het niet eenvoudig is om een effectieve brief te schrijven als je hier niet veel ervaring mee hebt, is de basis voor het schrijven van een dergelijke brief terug te voeren tot een aantal goed uitgevoerde basisprincipes.

Vandaag wil ik het dan ook over een andere boeg gooien.

Ik ga je twee praktijkvoorbeelden laten zien van dezelfde sollicitant en vervolgens bespreken waarom de ene brief wel werkt, en de andere brief niet.  

De typische sollicitatiebrief

Hieronder vind je een typische voorbeeldbrief zoals ik ze vaak tegenkom.

Beste heer/mevrouw,

Naar aanleiding van uw vacature voor de functie van ‘social media coördinator’ treft u in de bijlage mijn curriculum vitae.

Momenteel werk ik als assistent webredacteur bij Form Factory BV. In deze functie ben ik verantwoordelijk voor het modereren van commentaren, het redigeren van online publicaties en mailingen en bewaak ik tevens de publicatietijdslijn. Aangezien deze functie op dit moment geen doorgroeimogelijkheden heeft, voel ik me genoodzaakt op zoek te gaan naar een werkgever die mij meer doorgroeimogelijkheden biedt.

Als iemand die graag in teamverband werkt maar ook zelfstandig uitstekend functioneert en iemand met een grote interesse in sociale media, denk ik dat de functie mij op het lijf geschreven is.

Ik hoop spoedig van u te horen en maak dan graag een afspraak voor een sollicitatiegesprek.

Hartelijke groet,

Lia Schouten

Wat voor gevoel geeft deze sollicitatiebrief je?

De brief is netjes geformuleerd en bevat voor zo ver ik kan zien geen grote taal-, spel-, of interpunctiefouten. En toch vind ik het geen goede brief.

Er gaat namelijk van alles fout in deze brief.

Allereerst is de aanhef onpersoonlijk. Een algemene aanhef zoals hier komt ongeïnteresseerd over. Probeer de lezer dan ook altijd direct aan te spreken. Vaak staat de naam van de contactpersoon in de vacature vermeld. Zo niet, probeer er dan via-via achter te komen of bel even op om te vragen aan wie je de brief mag adresseren.

Verder gaat eigenlijk de hele brief over wat de sollicitant graag wil en wat ze heeft gedaan; ze communiceert vanuit het desastreuze ik-perspectief.

Natuurlijk wil Lia graag goede doorgroeimogelijkheden; ze wil wat goed is voor haar. Logisch. Maar hetzelfde geldt voor de recruiter; die zoekt naar de beste kandidaat zodat de functie zo snel mogelijk vervuld is. Als zodanig, is de recruiter niet geïnteresseerd in wat de sollicitant wil in dit stadium – dat komt later wel. Eerst is het zaak om te achterhalen of je überhaupt iets te bieden hebt dat interessant is voor de onderneming.

Het enige wat de recruiter in dit stadium wil weten is wat jij voor de onderneming kunt betekenen; hoe jij van toegevoegde waarde zal zijn.

Een andere klassieke fout die wordt gemaakt in deze brief is dat er allerlei informatie uit het cv wordt opgerakeld zonder een duidelijk doel voor ogen te hebben. Maar een recruiter zit echt niet te wachten op een samenvatting van het curriculum vitae…

Wanneer je solliciteert, heb je maar twee of drie pagina’s om jezelf te verkopen. Dan is het toch doodzonde om één van deze pagina’s te gebruiken als samenvatting voor een andere pagina?

Sterker nog, het is ronduit irritant voor de lezer want die heeft hoogstwaarschijnlijk het gevoel dat hij zijn tijd aan het verdoen is.

Niet voor niets worden meestal zowel een sollicitatiebrief als een curriculum vitae gevraagd: de twee vullen elkaar uitstekend aan. Sommige dingen zijn niet makkelijk te verwerken in je curriculum vitae, zoals bijvoorbeeld je specifieke motivatie voor dit bedrijf of deze specifieke functie.

Dan het stukje over de zelfstandige teamspeler…

Volgens mij moet de eerste persoon die geen zelfstandige teamspeler is, nog geboren worden. Dit is een typisch voorbeeld van een compleet nietszeggend cliché; het benoemen hiervan vertelt de lezer echt he-le-maal niets. En toch staat het in meer dan 50% van de brieven die ik lees.

Het klopt dat hier vaak om wordt gevraagd in een vacature maar ik neem aan dat je begrijpt dat het benoemen hiervan je echt niet een interessantere kandidaat maakt. Begin er dan ook niet over in je sollicitatiebrief. Het is simpelweg verspilde ruimte.

Het laatste punt dat ik wil maken heeft betrekking op iets dat niet in de brief terugkomt: een stukje persoonlijkheid.

Een goede sollicitatiebrief is niet stijf en formeel. Recruiters zijn op zoek naar een nieuwe collega, niet een arbeidsrobot. Wees dan ook niet bang om wat meer van je persoonlijkheid terug te laten komen in je schrijven. De huidige brief verraadt niets over de persoon achter de naam en dat is zonde.

Goed, ik denk dat de conclusie duidelijk is: dit is simpelweg geen aantrekkelijke sollicitatiebrief. Het kan (en moet) veel beter. 

De goede sollicitatiebrief

Hieronder vind je de aangepaste brief van Lia, gericht op dezelfde vacature. Deze aanpassingen zijn gedaan op basis van de handleiding in het sollicitatiebriefhandboek.

Zoek de verschillen!

Beste Dirk,

Graag kom ik in aanmerking voor de functie van ‘social media coördinator’, zoals geadverteerd op jullie website en facebookpagina.

Aangezien ik jullie al sinds jaar en dag volg, was ik direct enthousiast toen ik de vacature voorbij zag komen in mijn facebooktimeline. De ontspannen en vaak humoristische wijze waarop jullie met consumenten communiceren via de sociale media spreekt mij zeer aan en is naar mijn mening best practice op het gebied van webcare in Nederland. Daarnaast vind ik het, als deelnemer aan de afgelopen drie edities van Run for Kika, echt super dat jullie je zo actief inzetten voor dit goede doel. Zoals je waarschijnlijk al hebt gemerkt vind ik CoolMedia echt een heel tof bedrijf. Maar dit is niet de enige reden van mijn sollicitatie; ook de functie zelf spreekt mij enorm aan.

Bij het lezen van het functieprofiel, herkende ik mezelf hier direct in. Zoals je kunt zien in mijn curriculum vitae, werk ik momenteel als webredacteur voor Form Factory BV. Hoewel sociale media geen vast onderdeel uitmaken van mijn functieprofiel, heb ik het laatste jaar steeds meer online taken opgepakt (zoals een plan geschreven om meer uit Twitter te halen) omdat het simpelweg mijn interesse heeft. Daarnaast heb ik het afgelopen jaar in mijn eigen tijd een cursus online marketing en social media gevolgd via het NCOI. Dit vond ik ontzettend leuk. Graag zou ik de zaken die ik hier heb geleerd inzetten in jullie organisatie.

Hoewel ik niet de gevraagde twee jaar werkervaring in een soortgelijke functie heb, breng ik wel andere waardevolle zaken mee. Naast de ruim anderhalf jaar ervaring met het schrijven van web artikelen en nieuwsbrieven, heb ik een lichte neurose voor correcte teksten en heb ik enorm veel zin om bij jullie aan de slag te gaan!

Ik ben ervan overtuigd dat ik direct een toegevoegde waarde kan zijn voor jullie marketingafdeling en zou dan ook graag langskomen voor een gesprek.

Je reactie zie ik met plezier tegemoet!

Hartelijke groet,

Lia Schouten

Wat voor gevoel geeft deze brief je?

Een verschil van dag en nacht als je het mij vraagt. 

Waar de eerste brief aanvoelde als een nietszeggende standaardtekst, geeft de tweede brief juist een stuk meer inzicht in de persoon achter de naam. Door het lezen van de brief heb je Lia een stukje beter leren kennen – iets wat bij de meeste sollicitatiebrieven niet het geval is.

Ook laat ze in deze tweede brief duidelijk blijken erg gemotiveerd te zijn voor zowel deze specifieke functie als dit specifieke bedrijf. Ze voelt een klik en geeft duidelijk aan middels een aantal voorbeelden. Ook deze informatie is schier onmogelijk over te brengen in je curriculum vitae.  

Maar wat misschien wel het sterkste punt van deze brief is, is dat Lia heel sympathiek overkomt; ze klinkt als iemand die prima zou passen binnen de bedrijfscultuur (ook heel belangrijk voor recruiters) en waar je gezellig mee kunt kletsen bij het koffiezetapparaat.

Doorstaat jouw sollicitatiebrief de ‘koffiezetapparaat-test’ van recruiters?

[clickToTweet tweet=”Doorstaat jouw sollicitatiebrief de ‘koffiezetapparaat-test’ van recruiters? Lees het hier!” quote=”Doorstaat jouw sollicitatiebrief de ‘koffiezetapparaat-test’ van recruiters? Lees het hier!” theme=”style3″]

Het moge duidelijk dat de informele toon in de brief afgestemd is op de functie en de bedrijfscultuur. Ze solliciteert immers naar een marketingfunctie bij een bedrijf die een ‘ontspannen en humoristische wijze’ communiceert met consumenten via sociale media. Een hele formele brief had in dit geval juist uit de toon gevallen.

Zelf een goede sollicitatiebrief schrijven?

Zoals gezegd is de tweede brief van Lia is geschreven op basis van de ‘magische sollicitatiebriefformule’ van het sollicitatiebriefhandboek

Doordat ik al sinds 2010 werkzoekenden adviseer over hoe zij het rendement van hun sollicitaties kunnen verbeteren, heb ik uitgebreid kunnen testen welke sollicitatiemethodes goed werken en welke niet. In het sollicitatiebriefhandboek vind je de formule die ik door de jaren heen heb ontwikkeld om effectieve brief te schrijven. 

Wil je, net als Lia, vaker uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek?

Klik dan hier om het boek te bekijken!