• 0

Vertel anderen dat je werk zoekt!

Toen ik net werkeloos was, vond ik dat natuurlijk niet zo leuk. Ik schaamde me er zelfs voor dat het mij was overkomen. Maar al gauw kwam ik er achter dat stil in een hoekje gaan zitten en wachten tot de droombaan langs komt, wel eens heel lang zou kunnen gaan duren. Sterker nog, die droombaan komt niet vanzelf langs! Er zullen ongetwijfeld mensen zijn waarbij dat wel het geval is, maar bij mij in ieder geval niet. En bij jou waarschijnlijk ook niet. Die droombaan moet je zelf gaan zoeken. En bij die zoektocht kun je best wat hulp gebruiken.

Als je een baan zoekt is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen dat weten. Want misschien weten je vrienden wel dat er ergens een vacature is, een vacature waar jij perfect bij zou passen. Maar als je vrienden niet weten dat jij op zoek bent naar een (nieuwe) baan, dan zullen ze ook niet aan jou denken op het moment dat ze die vacature tegenkomen.

Jezelf zielig vinden en niet durven zeggen dat je iets zoekt, dat helpt dus niet. Maar zomaar roepen: “Ik zoek werk”, dat helpt ook niet. Dan denk ik altijd: wat zoek je dan voor werk? Als je specifiek bent in wat je kunt en wat je wilt, dan helpt dat natuurlijk enorm. Dan krijg je vacatures, die veel beter aansluiten bij wat je zoekt.

Wat zoek je precies?

Pas als jij precies weet wat je zoekt, kun je anderen vragen om met je mee te zoeken. Maak voor jezelf een overzichtje met de volgende informatie:

  • wat kun je en welke opleidingen en werkervaring heb je?
  • wat wil je en welke baan past bij jou?
  • waar wil je werken en in welke branche?
  • hoeveel reisafstand past bij jouw persoonlijke situatie?
  • hoeveel uur wil je werken?
  • welke oplossing ben jij voor de werkgever, wat is jouw toegevoegde waarde?

Dat is allemaal relevante informatie. Op die manier kun je namelijk specifiek jouw droombaan vinden. Hoe duidelijker jij bent, des te makkelijker het is voor anderen om de vacature voor die passende baan, jouw droombaan, aan jou door te geven.

Dus niet: “Ik zoek een leuke baan”, maar “ik loop marathons en zoek werk als verkoper in sportkleding in of rond Rotterdam, 40 uur.” Dat maakt het voor anderen al een stuk makkelijker.

Wees duidelijk over wat je zoekt en wat je kunt. Maar deel het ook! Vertel het aan iedereen, aan je teamgenoten bij voetbal, aan de mensen op een verjaardagsfeest, aan vrienden en bekenden. Zet het op Twitter, op LinkedIn en op Facebook.

Mijn praktijkervaring met Twitter

Ik ben zelf op dit moment ook op zoek naar een nieuwe baan. Onlangs plaatste ik een tweet met hierin het bericht dat ik op zoek ben naar een andere baan. Die tweet is binnen een dag tijd 76 keer geretweet. En met die retweets heeft mijn tweet een bereik gehad van ruim 46.000 lezers (ruim 46 duizend!). Zoveel mensen ken ik niet eens. En die weten nu allemaal dat ik een andere baan zoek.

Ik heb vijf concrete reacties gehad waarbij één vacature is genoemd (en daar heb ik natuurlijk meteen een reactie naartoe gestuurd). In mijn bio op twitter heb ik een link staan naar mijn LinkedInprofiel. Als mensen dus meer willen weten over mij, dan kunnen ze dat eenvoudig vinden.

Daarnaast vertel ik ook gewoon vaak dat ik een nieuwe baan zoek. En weet je wat nu zo leuk is? Ik krijg een heleboel vacatures doorgestuurd door mijn netwerk. Via de mail, via Twitter en via LinkedIn.

Mijn advies: wees duidelijk in wat je zoekt, per wanneer, waar, voor hoeveel uur. Bied jezelf als werkzoekende zo duidelijk mogelijk aan, maak er vooral geen zoekplaatje van!