fbpx
16 oktober 2020

Werkloos? Vertel anderen dat je werk zoekt!

Nicole Kroesen heeft jarenlange ervaring in de HR. Toen ze net werkloos raakte, merkte ze dat het slim was om dat zoveel mogelijk aan anderen te vertellen. In dit blog vertelt ze je waarom.

Toen ik net werkloos was, vond ik dat natuurlijk niet zo leuk. Ik schaamde me er zelfs voor dat het mij was overkomen. Maar al gauw kwam ik er achter dat stil in een hoekje gaan zitten en wachten tot de droombaan langs komt, wel eens lang zou kunnen duren. Sterker nog, die droombaan komt niet vanzelf langs! Die droombaan moet je zelf gaan zoeken. En bij die zoektocht kun je best wat hulp gebruiken.

Misschien weten je vrienden iets

Als je een baan zoekt is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen dat weten. Want misschien weten je vrienden wel dat er ergens een vacature is, een vacature waar jij perfect bij zou passen. Maar als je vrienden niet weten dat jij op zoek bent naar een (nieuwe) baan, dan zullen ze ook niet aan jou denken op het moment dat ze die vacature tegenkomen.

Jezelf zielig vinden en niet durven zeggen dat je iets zoekt, helpt dus niet. Zomaar “Ik zoek werk” roepen zet ook geen zoden aan de dijk. Dan denk ik altijd: wat zoek je dan voor werk? Als je specifiek bent in wat je kunt en wat je wilt, dan helpt dat natuurlijk enorm. Dan krijg je vacatures vanuit je netwerk die veel beter aansluiten bij wat je zoekt.

Wat zoek je precies?

Pas als jij precies weet wat je zoekt, kun je anderen vragen om met je mee te zoeken. Maak voor jezelf een overzichtje met de volgende informatie:

  • Wat kun je en welke opleidingen en werkervaring heb je?
  • Wat wil je en welke baan past bij jou?
  • Waar wil je werken en in welke branche?
  • Hoeveel reisafstand past bij jouw persoonlijke situatie?
  • Hoeveel uur wil je werken?
  • Welke oplossing ben jij voor de werkgever, wat is jouw toegevoegde waarde?

Dat is allemaal relevante informatie. Op die manier kun je namelijk specifiek jouw droombaan vinden. Hoe duidelijker jij bent, des te makkelijker het is voor anderen om de vacature voor die passende baan – jouw droombaan – aan jou door te geven.

Zeg dus niet: “Ik zoek een leuke baan”. Zeg wel:  “Ik loop marathons en zoek werk als verkoper in sportkleding in Rotterdam voor 40 uur.” Dat maakt het voor anderen al een stuk makkelijker.

Wees duidelijk over wat je zoekt en wat je kunt. Maar deel het ook! Vertel het aan iedereen: aan je teamgenoten bij voetbal, aan de mensen op een verjaardagsfeest, aan vrienden en bekenden. Zet het op Twitter, op LinkedIn en op Facebook.

Mijn praktijkervaring met Twitter

Ik ben zelf op dit moment ook op zoek naar een nieuwe baan. Onlangs plaatste ik een Tweet waarin ik dat deelde. Die Tweet is binnen een dag tijd 76 keer geretweet. En met die Retweets heeft mijn Tweet een bereik gehad van ruim 46.000 lezers. Zoveel mensen ken ik niet eens. En die weten nu allemaal dat ik een andere baan zoek.

Ik heb vijf concrete reacties gehad waarbij één vacature is genoemd, daar heb ik natuurlijk meteen op gereageerd. In mijn bio op Twitter heb ik een link staan naar mijn LinkedIn-profiel. Als mensen dus meer willen weten over mij, dan kunnen ze dat eenvoudig vinden.

Daarnaast vertel ik ook gewoon vaak dat ik een nieuwe baan zoek. En weet je wat nu zo leuk is? Ik krijg een heleboel vacatures doorgestuurd uit mijn netwerk. Via de mail, via Twitter en via LinkedIn.

Mijn advies: wees duidelijk in wat je zoekt, per wanneer, waar en voor hoeveel uur. Bied jezelf als werkzoekende zo duidelijk mogelijk aan, maak er vooral geen zoekplaatje van!

Meer weten?

Wil je meer weten over wat je kan doen om die nieuwe baan te scoren? Check dan hier de webinar die het FNV gaf tijdens de Nationale Sollicitatiedag. Je hoort erin tips over je rechten en plichten tijdens het solliciteren.

vacaturezoeker

Op zoek naar een nieuwe baan? Vacaturezoeker 2020 vindt 8 keer meer vacatures dan andere vacaturebanken. Probeer het NU uit!