• 4

‘Vertel eens iets over jezelf’: vijf tips voor een goed antwoord

Typisch zo’n vraag die in verschillende situaties aan je gesteld kan worden. Bij het eerste bezoek aan de ambtenaar van de burgerlijke stand, die de huwelijksrede wil voorbereiden. Bij de loopbaancoach met wie je op zoek gaat naar een baan die bij je past en in het voorstelrondje bij de training waaraan je deelneemt. En ook in het eerste sollicitatiegesprek wordt deze vraag met grote regelmaat gesteld.

Tip van de redactie: bekijk de online cursus Zorgeloos op sollicitatiegesprek

Een mooie startvraag

‘Vertel eens iets over jezelf´ Het lijkt zo’n mooie startvraag, alsof je een opstel mag schrijven over een heel breed onderwerp. Er zijn mensen die daarvan genieten. Je kunt in zo’n opstel zo lekker je ei kwijt, juist omdat je er alle kanten mee op kunt. Voor mij persoonlijk was die vrijheid juist lastig, ik had liever een afgekaderd onderwerp waar ik gestructureerd mee aan de slag kon.

Een antwoord dat past bij de situatie

Vertel eens iets over jezelf. Het is belangrijk om je te realiseren dat verschillende omstandigheden vragen om een maatwerk-antwoord. Bij een training vertel je in eerste instantie die dingen over jezelf die relevant zijn voor de training. Met de ambtenaar van de burgerlijke stand heb je een gesprek over anekdotes die met je huwelijk te maken hebben, zoals waar en hoe jullie elkaar ontmoet hebben of welke bloopers je begaan hebt tijdens de verkering.

Maar wat vertel je dan tijdens een sollicitatiegesprek? Kruip daarvoor in de huid van de vragensteller. Wat is de reden dat hij of zij deze vraag aan jou stelt? De eerder genoemde trainer doet dit bijvoorbeeld om een indruk te krijgen van het startniveau van de cursisten. Jouw gesprekspartner bij de sollicitatie heeft ook een specifieke reden: het krijgen van een eerste indruk om zo te kunnen inschatten of jij geschikt bent voor de functie.

Ik stel deze vraag op verschillende momenten in het loopbaantraject. Onder andere bij het onderdeel “sollicitatievaardigheden”. Ik krijg grofweg twee soorten antwoorden. Het “zonder kop of staart verhaal” en het “to-the-point antwoord.” Het verschil ontstaat doordat de persoon met het to-the-point antwoord zich realiseert waarom de vraag wordt gesteld en duidelijk voor ogen heeft wat hij wil dat de vragensteller onthoudt.

Voorbereiding is meer dan het halve werk

Omdat je ervan uit kunt gaan dat de vraag gesteld wordt, kun je je van te voren voorbereiden. Handige hulpvragen hierbij zijn bijvoorbeeld:

  • wat zijn de belangrijkste eisen die aan de functie worden gesteld?
  • welke ervaring wordt gevraagd voor deze functie?
  • wat in mijn leven en in mijn werk is relevant met betrekking tot deze functie?
  • wat wil ik dat de vragensteller over mij onthoudt?

Vijf tips voor een sterk antwoord

Met de vraag “vertel een iets over jezelf” krijg je de mogelijkheid om een jezelf direct goed neer te zetten. Als je daarbij rekening houdt met de volgende tips vergroot je de kans op een positieve indruk

  • vraag je bij wat je vertelt af hoe dit jou helpt bij deze sollicitatie;
  • haal dat wat je vertelt zowel uit de uit de persoonlijke als de zakelijke sfeer en wees niet te openhartig;
  • breng je enthousiasme over en vertel vooral over positieve zaken;
  • laat in grote lijnen de rode draad zien van jouw leven en de ontwikkeling die je hebt doorgemaakt;
  • houd de tijd in de gaten, drie tot vijf minuten is echt lang genoeg.

Tenslotte

Voorbereiden hoef je niet alleen te doen. Het helpt als je jouw persoonlijke antwoord te oefenen met een bekende. Dan merk je vanzelf of het lekker “bekt” en hoe het bij de ander overkomt. Zo kun jij ervoor zorgen dat je bij het eerste sollicitatiegesprek direct goed beslagen ten ijs komt.

Tip van de redactie: bekijk de online cursus Zorgeloos op sollicitatiegesprek