fbpx
26 februari 2021

Vertragen om vooruit te komen

vertragen

Haastige spoed is zelden goed. Die regel gaat ook op in je zoektocht naar een baan. Soms moet je vertragen om vooruit te komen, legt vitaliteitspsycholoog Maria Voskuilen uit in dit blog.

Wanneer je eenmaal hebt besloten dat je ander werk wilt doen, wil je vooruit. Je krijgt dan de neiging om snel die nieuwe baan te zoeken. Daardoor ontstaat een gevoel van haast en gejaagdheid, terwijl dat je juist tegenwerkt. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar wanneer je de knoop hebt doorgehakt om een nieuwe werkplek te zoeken, is het tijd om te vertragen. Dat doe je totdat je precies weet wat je wilt.

Stiltewandeling

Dat vertragen om vooruit te komen werkt, blijkt tijdens een wandelsessie met Susanne. Zij is op zoek naar een volgende loopbaanstap. We starten de sessie met een Stiltewandeling, dat is een wandeling van tien minuten waarin we steeds langzamer lopen, totdat we stilstaan. Met name voor mensen als Susanne, die graag vooruit willen, is dat een hele uitdaging.

Dit merkt ze bij het vertragen tijdens onze wandeling. Haar hoofd wil versnellen terwijl haar lijf vertraagt. “Een heel vreemd gevoel”, zegt ze daarover. “Het is alsof mijn hoofd 80 wil blijven rijden, terwijl ik al bijna in de bebouwde kom ben.”

Naar voren en naar buiten

Ze ervaart ook hoe ze tijdens het lopen wordt afgeleid door haar omgeving. Ze ziet van alles gebeuren om haar heen, maar ze vergeet zichzelf. Dit herkent ze van vroeger op school, waar ze ook steeds door had wat er aan de andere kant van de klas gebeurde. Ze had moeite om zich op haar eigen werk te concentreren.

Susanne is kortom vooral naar voren en naar buiten gericht. Niet op haarzelf, dus. Hierdoor vindt ze het lastig om contact te houden met haar eigen gevoelens, wensen en behoeften. En juist dat is belangrijk in je zoektocht naar een passende werkplek.

Rust

Tijdens de sessie blijven we langzaam lopen, ook al merk ik dat Susanne wil versnellen. Maar steeds als ze haar tempo bijstelt, keert de rust in haar lichaam terug. Na dertig minuten vertraagd te hebben gewandeld is het krappe en gejaagde gevoel in haar lijf verdwenen. Susanne ervaart nu meer rust en ruimte in haar lijf.

Een fijn gevoel, vindt ze. Ze kan nu vanuit haar rust en ruimte haar eigen keuzes maken. En dus niet vanuit wat ze van haar hoofd allemaal moet en wil.

Het ijs op een vijvertje

Spontaan blijft ze stilstaan om te kijken naar het ijs dat, ondanks de ingezette dooi, op een vijvertje is overgebleven. “Bijzonder dat er nog zoveel ligt”, merkt ze op. “Als ik hier met hoge snelheid was langsgelopen, had ik niet zo gereageerd. Dan was ik waarschijnlijk gewoon doorgegaan.”

Susanne beseft nu waarom bewust vertraagd bewegen zo belangrijk is in haar zoektocht naar een nieuwe werkplek. Vertragen geeft haar immers inzicht in waar ze vanzelf bij stilstaat en wat haar aandacht trekt. Het laat zien wat voor haar de moeite waard is en waar ze haar tijd aan wil besteden.

In de praktijk

Ze besluit het in de praktijk toe te passen. “Ik moet eerst weten waar ik nu sta om te kunnen besluiten waar ik heen wil”, weet Susanne. “Als ik zo hard blijf rijden op die 80-weg, heb ik geen idee. Ik moet eerst vertragen, zodat ik erachter kom wat ik precies wil. Daarna kan ik weer de snelweg op om mijn plannen uit te voeren.”

Ben jij ook op zoek naar een volgende stap in jouw loopbaan? En weet je niet waar je moet beginnen? Neem dan contact op voor een kennismakingsgesprek. Dan verkennen we samen hoe jij van start kunt gaan.

feedback