• Comments Off on

Volgorde van informatie op het cv

De volgorde van informatie heeft een grote invloed op de waarneming van een selecteur. Deze eerste indruk creëert namelijk een cognitieve bias. Dat wil zeggen dat een goede eerste indruk een positief effect heeft op de waarnemingen die volgen. Het omgekeerde is echter ook waar: een slechte eerste indruk heeft een negatief effect.

Als sollicitant speel je hier op in door de informatie die jou het meest waardevol maakt voor de werkgever het eerst te vermelden. Deze goede eerste indruk kan ervoor zorgen dat de rest van je cv wordt beoordeeld door een roze bril

De volgorde van je cv

Een goede volgorde van informatie is cruciaal voor je kansen tijdens de eerste selectie van cv’s.

Het proces van selecteren is te vergelijken met de wijze waarop je een krant leest. Je ziet een artikel, leest de kop en de eerste twee of drie zinnen. Zijn deze niet interessant dan verdwijnt direct de motivatie om de rest van het artikel te lezen.

Een selecteur zoekt op dezelfde wijze naar goede aanknopingspunten in je cv om het hele document door te lezen. Vaak duurt de eerste scan van het cv niet langer dan een seconde of tien. In deze korte tijd wordt bepaald of je cv interessant genoeg is om volledig gelezen te worden.

De vuistregel

De vuistregel voor de informatievolgorde in het cv is dat de meest relevante informatie het eerst wordt genoemd. Hoe belangrijker je de informatie acht om voor de functie in aanmerking te komen, des te hoger het op je cv hoort te staan.

Ben je net afgestudeerd en solliciteer je op een startersfunctie, dan is de kans groot dat je opleiding en scriptie de meest relevante informatie zijn voor de werkgever om te bepalen of je een interessante kandidaat bent. Het is in dat geval dus verstandig om na je persoonlijke informatie (die altijd als eerste komt!) aan te vangen met je opleidingen, niet je werkervaring. Starters doen er dan ook goed aan om de structuur van het chronologisch-cv aan te houden.

Heb je daarentegen al enige jaren werkervaring dan doe je er goed aan om eerst je werkervaring te benoemen, te beginnen met je laatste of huidige functie. Dit is immers het relevantst voor werkgevers om te kunnen beoordelen of je over de juiste vaardigheden beschikt voor de functie. Het type cv dat deze volgorde aanhoudt, is het teruglopend-cv.

Zoals je ziet, verschilt de ideale volgorde van informatie van persoon tot persoon. Door kritisch de vacature te analyseren moet je in staat zijn om de factoren en kwalificaties te onderscheiden die de werkgever het belangrijkst vindt voor de functie.

Zelf een top-cv opstellen?

In het cv-handboek deel ik mijn beste tips en methodes om een geweldig cv op te stellen. Ook laat ik diverse praktijkvoorbeelden van zowel goede als slechte cv’s zien. Bekijk het boek!

Comments are closed.