• 0

Voor jezelf beginnen met een WW-uitkering

Als je werkzoekend bent, kun je bij het UWV allerlei workshops bijwonen. Omdat ik pas net zoekende was en er wat dingen door mijn hoofd spookten, ben ik naar de workshop ‘Voor jezelf beginnen met een WW-uitkering’ gegaan.

Voor de eerste keer in mijn leven kwam ik lijfelijk in aanraking met het UWV. Ik had me natuurlijk al wel ingeschreven op werk.nl en bij het UWV, maar ik wist nog niet eens waar het gebouw stond. Maar daar kwam verandering in. Ik had een vraag gesteld over voor jezelf beginnen en ik kreeg meteen een uitnodiging. Geen antwoord op mijn vraag, maar meteen een uitnodiging voor de workshop. Waar ik overigens wel antwoord kreeg.

Het UWV

Het regende als nooit tevoren die dag, dat weet ik nog. Maar vol goede moed en een hoofd vol ideeën ben ik naar ’s-Hertogenbosch gegaan. Je werd netjes ontvangen en zoals altijd was ik weer te vroeg. Dus ik heb wat rondgekeken, koffie gedronken en naar de vacatures die er hingen gekeken. Ik was tenslotte op zoek naar een nieuwe baan. 

Al snel kwam er een beveiliger mijn kant op die me vertelde dat ik niet op de vacatures hoefde te kijken, omdat ze oud waren en al niet meer bestonden. Oké? Daar sta je dan als werkzoekende, bij het UWV nota bene. Nadat ik van deze eerste schok bekomen was, ben ik bij de rest van de mensen gaan zitten. Er zat een behoorlijke groep, ik vroeg me toen af of iedereen ook daadwerkelijk erover dacht om voor zichzelf te gaan beginnen en of er concurrenten bij konden zijn.

Er zaten al een hoop mensen te mopperen dat het niet op tijd begon en dat het altijd hetzelfde was. Gelukkig had ik nog een frisse blik op alles en die frisse blik heb ik tot op heden nog steeds. Al het gemopper over het UWV is op mij gelukkig niet van toepassing, tot nu toe niet althans

Maar goed, na inderdaad tien minuten extra wachttijd mochten we meelopen naar een zaaltje. Toen iedereen zijn plekje had gevonden begon de uitleg. We kregen een uitdraai van de PowerPoint presentatie om voor onszelf dingen op te schrijven en konden vragen stellen.

Wel of niet voor jezelf beginnen

De uitleg die gegeven werd was helder. In het kort zit het eigenlijk een beetje als volgt in elkaar:

Als je een uitkering krijgt heb je drie mogelijkheden om voor jezelf te gaan beginnen.

  1. Je stopt met de uitkering en begint voor jezelf. Geen geld van het UWV meer en starten.
  2. Je schrijft je in en gaat klussen doen. De uren van de klussen worden in mindering gebracht op je uitkering.
  3. Met behoud van uitkering een half jaar proberen te starten (wel 30% van je uitkering inleveren tijdens het halfjaar). Inschrijven en kijken hoe het gaat en dan na het halfjaar doorgaan als zelfstandig ondernemer of toch stoppen (en weer je oude uitkering krijgen). In dit halve jaar hoef je niet te solliciteren en krijg je ook geen oproep van het UWV.

Optie 1 was voor mij geen optie. Als je voorheen 28 uur werkte en dan zonder uitkering voor jezelf moet beginnen, die gok wilde ik niet nemen. 

Optie 2 leek in eerste instantie voor mij de beste optie te zijn, maar dat bleek al snel een verkeerd idee te zijn. Als je jezelf inschrijft als zzp’er en een eenmalige klus aanneemt van bijvoorbeeld tien uur, gaat die tien uur van je (in mijn geval 28 uur) uitkering af. Als je de week erop geen klus hebt, blijft je uitkering met tien uur gekort. Als je de week daarop een klus hebt die je vijftien uur werk oplevert, gaat er weer vijf uur vanaf en heb je (in mijn geval) dus na drie weken nog maar ongeveer de helft van je WW over.

Als je iets voor jezelf gaat doen waarvan zeker is dat je elke week werk hebt en voor langere tijd klussen zult hebben, is het wellicht interessant. Maar voor mij viel ook deze optie voorlopig af.

Optie 3: starten met behoud van uitkering

En dan blijft optie 3 nog over en daar denk ik nu nog steeds over na. Ik heb inmiddels werk gevonden voor zestien uur en zou daarnaast kunnen starten als zzp’er. Als je dat halve jaar aan het zelfstandig ondernemerschap proeft, mag je je inschrijven en acquireren. Het mooiste zou zijn als ik gewoon nog voor een paar uurtjes werk vind, uurtje of acht erbij. En dan geen uitkering meer en mezelf inschrijven.

Eigenlijk was dat ook de uitkomst van de workshop voor mij, voor anderen overigens ook. Het wordt je niet echt aantrekkelijk gemaakt om voor jezelf te beginnen. Aan de andere kant is voor jezelf beginnen natuurlijk ook bepaalde risico’s nemen en die kan het UWV natuurlijk niet wegnemen. Ik ben er voor mezelf nog niet aan uit of ik dat risico ook ga nemen. Dus wordt vervolgd.