• Comments Off on

Voorbereiden op een sollicitatiegesprek

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dit geldt ook voor het sollicitatiegesprek. Wat is de beste manier om je voor te bereiden op een sollicitatiegesprek? Hier volgen 10 tips voor een optimale voorbereiding.

Tip van de redactie: bekijk de online cursus Zorgeloos op sollicitatiegesprek

1. Analyseer de vacature

Een belangrijk gedeelte van de voorbereiding bestaat uit de analyse van de vacature en functieomschrijving. Probeer te achterhalen wat het bedrijf precies zoekt in een geschikte kandidaat.

Maak een lijst van vaardigheden, specifieke kennis, persoonlijke en professionele kwaliteiten waarvan jij denkt dat deze cruciaal zijn voor de functie waarop je solliciteert. Deze heb je nodig voor de volgende fase van de voorbereiding.

2. Match jouw eigen kwaliteiten met de functie

Na het analyseren van de vacature, is het zaak om een inventarisatie te doen van je sterke en zwakke punten. Dit doe je door een lijst te maken van jouw persoonlijke competenties en kwalificaties. Hier vind je een lijst met competenties. Schrijf tien specifieke punten op waarvan je denkt dat het verstandig is om deze te benadrukken.

Dit is de lijst met vaardigheden die je zou delen met de interviewer wanneer hij of zij jou vraagt om wat te vertellen over jezelf. Zorg er dus voor dat de lijst correspondeert met de analyse die je hebt gedaan van de functieomschrijving en vacaturetekst. Wees kritisch bij het beoordelen van jezelf en vraag het advies van anderen op de punten waarover je twijfelt.

In elk sollicitatiegesprek komen een aantal standaardvragen terug. Door je goed voor te bereiden kun je hier je voordeel mee doen door antwoorden te geven die passend zijn voor de vacature.

3. Onderzoek het bedrijf

Voordat je op gesprek gaat, is het belangrijk om zoveel mogelijk te weten te komen over het bedrijf. Dit is een cruciaal gedeelte in de voorbereiding op het sollicitatiegesprek. Het zal ook van pas komen bij het voorbereiden van de standaard sollicitatievragen en bij het bedenken van goede vragen om zelf te stellen. Daarnaast helpt het je om een duidelijker beeld te vormen van de bedrijfscultuur en of deze past bij wie jij bent en de manier waarop je graag werkt.

Trek minstens een kwartier uit om goed de website te bekijken en vraag ook in je persoonlijk netwerk om meer informatie. Dit zou je net dat kleine beetje voordeel kunnen opleveren ten opzichte van andere kandidaten. Neem dit gedeelte van de voorbereiding dan ook net zo serieus als de rest.

4. Sollicitatievragen oefenen

Maak tijd om een aantal standaard sollicitatievragen voor te bereiden en oefen deze vervolgens. Wanneer je na het oefenen weet dat je de meeste vragen goed kunt beantwoorden, zal dit je helpen bij het controleren van je nervositeit. Hardop oefenen helpt aanzienlijk beter dan herhalen in je hoofd. Probeer daarom de vragen een aantal keer te oefenen met een vriend, vriendin of familielid. Maak er een punt van om de vragen die je hebt voorbereid tenminste tweemaal hardop te oefenen.

5. Leg je sollicitatiekleding alvast klaar

Wacht niet tot de laatste dag met het uitzoeken van je sollicitatiekleding. Zorg dat je van tevoren al weet wat je aan wilt doen en zorg dat dit een dag van tevoren klaarligt. Zo hoef je niet op het laatste moment nog te denken aan wat er in de was zit of nog gestreken moet worden. Net als bij het oefenen van de sollicitatievragen kan dit onder andere helpen bij het in toom houden van de hoeveelheid stress.

Een aantal tips met betrekking tot sollicitatiekleding: rood, zorg voor nette schoenen en zorg ervoor dat je er vitaal uitziet.

6. Leg je sollicitatiespullen alvast klaar

Er zijn altijd een aantal zaken die handig zijn om mee te nemen naar je sollicitatiegesprek. Denk bijvoorbeeld aan extra kopieën van je cv en sollicitatiebrief. Zorg ervoor dat je deze opbergt in een nette map zodat ze niet kreukelen.

Andere zaken die je mee zou kunnen nemen zijn:

  • Kladblok
  • Pen en potlood
  • Kauwgom (wel uitdoen voor het gesprek)
  • Referentielijst (indien van toepassing)
  • Portfolio (indien van toepassing)

7. Plan alvast de route

Bij het voorbereiden op je sollicitatiegesprek is het natuurlijk ook zaak dat je goed weet waar je naartoe moet. Zo kun je rekening houden met de reistijd die je kwijt bent. Het is doodzonde om je goed voor te bereiden met vragen, kleding en spullen als je vervolgens te laat komt. Een slechte eerste indruk heeft namelijk grote gevolgen voor hoe je vervolgens beoordeeld wordt. Dit heet het horn-effect. Het is bijna onmogelijk om daarvan te ‘herstellen’.

Zoek van tevoren op je TomTom of andere vorm van navigatie hoe lang de reis duurt en waar je precies moet zijn. Neem hierbij een marge van tenminste twintig minuten in verband met mogelijke files of vertraging van het openbaar vervoer.

8. Oefen sollicitatie-etiquette

Kleine en simpele gebaren kunnen een grote invloed hebben op hoe jij wordt beoordeeld. Denk hierbij aan het groeten van de receptioniste, een goede handdruk en een glimlach bij kennismaking. Een belangrijk onderdeel van de sollicitatie-etiquette is goede lichaamstaal. Denk hierbij aan rechtop zitten en wat je doet met je handen. Wees ook duidelijk geïnteresseerd in wat je gesprekspartner vertelt. Dit laatste (geïnteresseerd zijn) is ook van belang bij het zelf stellen van goede vragen.

9. Bereid vragen voor om zelf te stellen

Een sollicitatie is niet, zoals veel mensen denken, een eenzijdig vraaggesprek. Zelf vragen stellen is minstens zo belangrijk als het goed kunnen beantwoorden van vragen. Hiermee zorg je onder andere voor meer betrokkenheid in het gesprek met de interviewer. Het is een manier om te laten zien dat je erg geïnteresseerd bent en geeft je de kans om wat meer zaken over de functie te weten te komen.

Aan het einde van het gesprek kun je aangeven dat je het gevoel hebt dat de functie je op het lijf is geschreven. Dit zou natuurlijk gemaakter overkomen wanneer je gedurende het gesprek slechts vragen hebt beantwoord van de interviewer.

10. Bedank iedereen vriendelijk voor hun tijd

De afsluiting van een gesprek is minstens zo belangrijk als de eerste indruk. Bedank aan het einde van het gesprek iedereen vriendelijk voor hun tijd en het beantwoorden van al je vragen. Sta op voordat je je gesprekspartner(s) de hand schudt en glimlach hierbij. Bij het verlaten van het gebouw kun je eventueel nog gedag zeggen tegen de assistent en de receptioniste.

Tip van de redactie: bekijk de online cursus Zorgeloos op sollicitatiegesprek

Comments are closed.