vrijwilligerswerk-kerk-vremelden-in-cv
  • 6

Is het verstandig om vrijwilligerswerk bij de kerk te vermelden in het cv?

Dag Sollicitatiedokter,

Ik heb jouw e-book ‘Het cv-handboek’ enige weken geleden gekocht. Al veel bruikbare tips hieruit gehaald en kunnen toepassen!

Ik zit met een vraag m.b.t. het vermelden van vrijwilligerswerk voor de kerk waar ik bij hoor. Ik werk als zogeheten ‘geestelijk verzorger’ voor het Apostolisch Genootschap. Ik heb hiervoor geen opleiding gevolgd, maar door wie ik ben en wat ik kan wel hiervoor gevraagd en ik doe het graag. Is het verstandig om dit te vermelden in het cv onder ‘vrijwilligerswerk’?

Mijn loopbaanbegeleider bij Randstad zegt van niet, anderen die ik er over spreek zeggen van wel. Voor beiden is wat te zeggen. Het vermelden van lid zijn van een kerkgenootschap in het cv kan op voorhand vragen oproepen (overtuigingen, vloeken etc., hoewel dit niet aan de orde is), maar het zegt naar mijn idee ook iets over mij als persoon en hoe ik in het leven sta.

Hoe kijk jij hier tegenaan?

Ik hoor graag van je.

– Robert de Leeuw, 45

Klik hier om zelf een sollicitatievraag te stellen!

Interessante vraag!

Zoals je weet, neem ik niet snel een blad voor de mond. Daarom zal ik je ook meteen maar vertellen wat de eerste associatie was die ik had bij het lezen van je mail: de film Spotlight (het waargebeurde verhaal van een team journalisten die een grootschalig kindermisbruikschandaal binnen de Katholieke kerk aan het licht brachten middels hun onderzoek).

Deze anekdote is natuurlijk niet kwetsend bedoeld 🙂

Het punt dat ik wil maken, en wat heel belangrijk is om je te realiseren, is dat als ik een dergelijke (negatieve) associatie heb het niet ondenkbaar is dat een recruiter eenzelfde soort associatie heeft. Eigenlijk precies het punt dat je zelf al aandroeg.

Zoals je na het lezen van het cv-handboek weet, heeft het vermelden van informatie altijd te maken met de relatieve toegevoegde waarde van deze informatie. Een belangrijke vraag is dan ook: heeft jouw functie als ‘geestelijk verzorger’ überhaupt betrekking op de functie waarop je solliciteert?

Als je aan de gang wilt binnen het kerkelijk domein, lijkt het me een prima idee om deze informatie te vermelden – het heeft dan immers een directe toegevoegde waarde. Solliciteer je daarentegen op een functie die hier niets mee te maken heeft, dan denk ik dat je het beter achterwege kunt laten, gegeven de gevoeligheden omtrent geloofsovertuigingen (maar dit geld ook zeker voor bijvoorbeeld politieke voorkeuren).

Op je linkedinprofiel zag ik dat je solliciteert naar functies als business analist en portfoliomanager binnen de IT-sector. Juist op het functieniveau waarop jij je begeeft, raad ik je aan om het zoveel mogelijk te houden bij informatie met betrekking tot je directe toegevoegde waarde op bedrijfseconomisch niveau; dus meer een focus op wat je hebt gerealiseerd in de functies en wat minder op wat je hebt gedaan.

Kortom, ik denk dat je er verstandig aan doet om deze informatie niet te vermelden in je curriculum vitae omdat je hiermee onnodig het risico loopt om weggefilterd te worden op basis van negatieve associaties met de kerk terwijl ik in jouw specifieke geval geen duidelijke voordelen zie van een dergelijke vermelding.

Deel jouw mening

Wat is jouw mening over dit onderwerp? Heb jij nog tips voor Robert?

Laat het weten in de comments hieronder! 🙂