fbpx
3 juli 2020

Vrijwilligerswerk ter versterking van je cv

vrijwilligerswerk

Voor veel mensen is vrijwilligerswerk geen ‘echt’ werk. Het is iets wat je erbij doet, om iets voor de maatschappij te doen en waarvoor je geen salaris krijgt. De waarde van vrijwilligerservaring wordt onderschat en daarmee verdwijnt vrijwilligerswerk in de meeste cv’s onder het kopje ‘overige informatie’. Vaak onterecht!

Herken je jezelf in een of meer van de onderstaande situaties? Je hebt:

  1. een gat in je cv en bent naarstig op zoek naar werk.
  2. een baan, maar wilt iets anders en mist relevante werkervaring in het door jouw gewenste vak.
  3. een WIA- of Wajong-uitkering en wilt graag aan het werk. Maar ja… Geen ervaring.
  4. afgestudeerd en wilt gaan werken. Hoe toon je aan wat je in huis hebt?

Vier verschillende situaties met als gemeenschappelijke factor het ontbreken van (recente) werkervaring in de gewenste beroepsrichting. Met vrijwilligerswerk kun je je cv versterken en de kans op een baan vergroten.

Vrijwilligerservaring is ook werkervaring

Voor veel mensen is vrijwilligerswerk geen ‘echt’ werk. Het is iets wat je erbij doet, om iets voor de maatschappij te doen en waarvoor je geen salaris krijgt. De waarde van vrijwilligerservaring wordt onderschat en daarmee verdwijnt vrijwilligerswerk in de meeste cv’s onder het kopje ‘overige informatie’. Vaak onterecht!

Vrijwilligerservaring op je cv

Relevante ervaring van voldoende omvang, opgedaan in het vrijwilligerswerk, verdient een plek onder de kop ‘werkervaring’. Een voorbeeld van iemand die solliciteert op een functie als adviseur marketingcommunicatie en die al meerdere jaren verbonden is aan een filmhuis:

2008 – heden      Filmhuis te Heerlen, www.website.nl

Medewerker marketing en communicatie

  • Verantwoordelijk voor het formuleren en uitwerken van het beleid op gebied van de externe communicatie
  • Ontwerpen en onderhouden van website en social media
  • Initiatiefnemer van diverse promotie-activiteiten, zowel voor het Filmhuis als in samenwerking met andere culturele instellingen binnen Heerlen

Het is niet nodig om te vermelden dat het gaat om vrijwilligerswerk. Uiteraard is het wel van belang dat deze werkervaring qua niveau vergelijkbaar is met dat wat in de functie waarop je solliciteert wordt gevraagd. Wees daarin echter niet te bescheiden! Plaats dit onder werkervaring en niet onder ‘overige” op je cv.

Vrijwilligerswerk brengt je verder

In een periode waarin je geen betaald werk hebt, is vrijwilligerswerk een prima manier om in beweging te blijven. Het biedt je mogelijkheden om nieuwe ervaringen op te doen en hierbij kennis en vaardigheden te ontwikkelen. Met vrijwilligerswerk vergroot je je netwerk doordat je nieuwe contacten legt. En je hebt vaak het recht om mee te solliciteren op interne vacatures. Hoe beter jouw vrijwilligerswerk aansluit bij het soort werk dat je betaald wilt gaan doen, des te groter het effect op jouw baankans. Het is daarom belangrijk dat je ook jouw vrijwilligersbaan zorgvuldig uitkiest.

Natuurlijk heeft vrijwilligerswerk nog meer positieve effecten. Het brengt je onder de mensen, het zorgt voor een zeker dagritme en geeft je een doel om uit je bed te komen. Mensen die vrijwilligerswerk doen, werken aan hun zelfkennis en aan hun zelfvertrouwen.

Last but not least: met vrijwilligerswerk kun je wat makkelijker experimenteren dan met een betaalde baan. Op die manier kun je ervaring opdoen binnen verschillende werkvelden en functies en ondervinden wat je wel en wat je niet ligt.

Vrijwilligerswerk is niet vrijblijvend

Als uitkeringsgerechtigde heb je in bepaalde situaties de plicht om beschikbaar te zijn voor de arbeidsmarkt. Het kan je dus gebeuren dat je jouw vrijwilligersbaan moet opgeven, omdat je een passende baan wordt aangeboden. Het is belangrijk om hierover van te voren afspraken te maken met de vrijwilligersorganisatie die jij jouw diensten aanbiedt. De wettelijke spelregels kun je vinden op de site van het UWV.

Tot slot

Bijna niemand doet vrijwilligerswerk uitsluitend om de kans op een baan te vergroten. Dat zou niet werken, niet voor de vrijwilliger en niet voor de organisatie en mensen waarvoor je dit werk doet. Vrijwilligers zijn betrokken bij de wereld om hen heen en hebben bijna altijd een sterke intrinsieke motivatie. Werkgevers beseffen dit en werken daarom graag samen met mensen die ook in hun vrije tijd een steentje bijdragen aan de wereld om hen heen.

feedback