• Comments Off on

Waar staat cv voor?

We spreken altijd over ‘het cv’, maar waar staat deze afkorting eigenlijk voor, en schrijf je het met kleine of hoofdletters?

Het woord cv is een afkorting voor het Latijnse woord curriculum vitae. Letterlijk vertaald betekent curriculum vitae ‘de loop van het leven’. Vaak wordt dit door mensen ingekort tot ‘levensloop’.

Het cv is dus bedoeld als tekstuele representatie van de professionele mijlpalen in jouw leven. Let erop dat je altijd spreekt over ‘het cv’, het is namelijk een het-woord.

Schrijf je cv met hoofdletters?

Het woord cv wordt volgens de correcte Nederlandse spelling geschreven in kleine letters. Ondanks dat je het woord vaak in hoofdletters geschreven tegenkomt, is dit dus eigenlijk onjuist. De reden dat dit toch gebeurt, onder andere op Sollicitatiedokter, is om het woord wat opvallender te maken.

In goed Nederlands schrijven we dus: cv

Schrijf je cv met of zonder puntjes?

In goed Nederlands wordt cv geschreven zonder puntjes.

Verschillende soorten cv’s

Ondanks dat we vaak algemeen spreken over ‘het cv’ zijn er veel verschillende soorten cv’s beschikbaar. Welke het beste is voor jou hangt af van de situatie. Wanneer je veel ervaring hebt, is het vaardigheden-cv een betere keuze dan het chronologisch cv. Ben je een student, dan kun je beter het chronologisch cv gebruiken. Hieronder vind je de uitleg voor elk van de variaties:

Zelf een top-cv opstellen?

In het cv-handboek deel ik mijn beste tips en methodes om een geweldig cv op te stellen. Ook laat ik diverse praktijkvoorbeelden van zowel goede als slechte cv’s zien. Bekijk het boek!

Comments are closed.