26 mei 2020

Waarom pitchen geen eng woord is

pitchen is niet eng

Veel mensen krijgen de kriebels bij het woord ‘pitchen’. Een sollicitatiegesprek zou je kunnen opvatten als de ultieme pitch over jezelf. Maar dit is helemaal niet zo eng als het klinkt.

Waar je vroeger een idee deelde met je collega’s door een presentatie te houden, moet je het tegenwoordig pitchen. Letterlijk vertaald: iets presenteren aan de hand van een verkooppraatje. Dit kun je bijvoorbeeld doen aan de hand van de elevator pitch.

In een sollicitatiegesprek moet je jezelf verkopen aan het bedrijf. Wie daar het beste in slaagt, krijgt de baan. Natuurlijk zijn kennis en ervaring belangrijk, maar het is vooral ook heel voordelig om te weten hoe je een goed sollicitatiegesprek houdt. Of te weten hoe je moet pitchen. Want jezelf verkopen kan ook via andere kanalen, zoals een video-cv. Als een andere kandidaat met dezelfde papieren hier beter in is, is er een kleine kans dat je wordt uitgekozen. Maar met een heldere, duidelijke en enthousiaste pitch heb jij een grotere kans, zelfs als je minder goed over bepaalde vaardigheden beschikt.

Geen slecht nieuws

Op het eerste gezicht lijkt dat misschien slecht nieuws. Jezelf verkopen, veel mensen worden al zenuwachtig als ze er alleen maar aan denken. Of zien het zichzelf überhaupt niet doen. Maar als je er wat langer over nadenkt, zul je tot de conclusie komen dat het helemaal niet zo eng is.

Als je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek zijn er veel factoren die je niet kunt veranderen of beïnvloeden. Je kunt bijvoorbeeld niet bepalen welke andere kandidaten worden uitgenodigd. Je kunt niet opeens tien jaar extra aan je werkervaring toevoegen. Net zoals je niet in een paar dagen een compleet nieuwe opleiding of cursus op je cv kunt zetten. Dit soort dingen staat allemaal vast. Het is wat het is en je kunt er niets aan veranderen om jezelf beter te verkopen.

Focus op gedrag waar je controle over hebt

Wat je wel kunt beïnvloeden, is de manier waarop je je boodschap overbrengt. De lichaamstaal die je inzet, de woorden die je kiest, je gezichtsuitdrukking en je stemgeluid, de voorbeelden die je geeft, dat is allemaal gedrag waar je zelf wel controle over hebt. Dat is dus het goede nieuws: je gedrag kun je sturen en daarmee heb je controle over de effectiviteit van je boodschap. Over het pitchen van jezelf dus. Het is dan ook verstandig om op dat gedrag te focussen als je jezelf wilt verkopen. De volgende tips kunnen daarbij helpen:

  • Iedereen weet hoe belangrijk het is om een goede eerste indruk te maken. Neem je dus voor om als je binnenkomt iedereen vriendelijk aan te kijken, een stevige handdruk te geven en jezelf met heldere stem voor te stellen. Dat is een doel dat makkelijk te behalen is, en daarmee bouw je meteen aan het begin van het gesprek (zelf)vertrouwen op.
  • Stel voor het gesprek meer van dit soort doelen op die gaan over concreet gedrag dat je wilt vertonen.
  • Gebruik concrete, positieve en stellige woorden om je boodschap te verpakken. Besteed hier in de voorbereiding zorgvuldig aandacht aan en oefen er indien nodig mee.

Je hoeft echt geen bijzondere gave te hebben om te kunnen pitchen. Er is bovendien niks engs aan. Het woord klinkt veel enger dan het daadwerkelijk is. Het is een gewoon een kwestie van effectief communicatiegedrag. En dat kan iedereen leren!