niet-uitgenodigd-sollicitatiegesprek
  • 0

Waarom word ik niet uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek?

Afgelopen week had ik een zeer constructief gesprek met een cliënt. Ronald (niet zijn echte naam) zocht al ruim anderhalf jaar naar een nieuwe betaalde functie – vooralsnog zonder enig succes. Hij werd simpelweg niet uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

Na het online intakeproces te hebben doorlopen en vervolgens een telefoongesprek van ongeveer 45 minuten, was het mij duidelijk dat zijn kennis en kunde het probleem niet waren; verre van zelfs. Hij was zeer welbespraakt en zijn staat van dienst was ronduit indrukwekkend. In vrijwel elke functie had hij diverse opzienbarende successen geboekt. Dit had er mede toe geleid dat hij voor zijn laatste twee functies expliciet is gevraagd om er te komen werken – niet op basis van een sollicitatie dus. Ook kon hij mij direct diverse geschreven aanbevelingen overleggen van zeer gerespecteerde mensen binnen zijn branche.

En toch werd hij niet uitgenodigd. Al anderhalf jaar niet.

Hij had een redelijke brief en zijn cv was ook nagekeken door een outplacementorganisatie en goed genoeg bevonden. Zodoende kwam hij – logischerwijs – tot de conclusie dat hijzelf het probleem was. Het moest een combinatie van zijn leeftijd (55+) en zijn achtergrond in de politiek zijn.

Mijn conclusie was echter totaal anders…

Ik had aan de telefoon namelijk met een totaal andere Ronald gesproken dan de Ronald waarmee ik via zijn curriculum vitae had kennisgemaakt.

Het ligt niet aan jou

Ronald zijn successen en intelligentie konden niet op tegen één fundamentele waarheid binnen sollicitatieland: de meeste werkzoekenden komen totaal niet uit de verf in het cv dat ze zonder goede begeleiding of instructies opstellen. 

Een cv behoort een persoonlijk marketingdocument te zijn maar de meeste van ons zijn simpelweg niet gewend om onszelf te vermarkten.

Wat je moet begrijpen, is dat een cv jou vertegenwoordigt op de momenten dat jij er niet bent. Als het de juiste informatie communiceert op een effectieve wijze, mag je op gesprek komen. De realiteit wijst echter uit dat de meeste cv’s niet de juiste dingen zeggen met een hoop stress, teleurstellingen en wanhoop tot gevolg.

Ik heb echter ook goed nieuws: het ligt waarschijnlijk niet aan jou dat je niet wordt uitgenodigd. Het ligt negen van de tien keer aan je cv.

We hebben elkaar nog niet eerder ontmoet maar ik durf te wedden dat jouw huidige cv je daadwerkelijke kennis, kunde en toegevoegde waarde voor de onderneming waarbij je solliciteert, geen eer aandoen.

Dit is een weddenschap die ik aan durf te gaan omdat ik bijna elke dag cv’s zie waarbij precies hetzelfde het geval is. Slechts zeer zelden komt een werkzoekende goed uit de verf in zijn of haar zelfgeschreven cv.

Je bent en kunt veel meer dan je cv nu laat zien

Jij bent uniek. Je belichaamt een combinatie van eigenschappen, vaardigheden en ervaringen die niemand anders kan overleggen. Je bent anders dan alle anderen.

Je hebt impact gehad op werkgevers met nieuwe ideeën. Je hebt processen verbeterd, hogere klanttevredenheidscijfers gerealiseerd of de verzuimkosten weten te drukken. Of misschien ben je wel die creatieve persoon die altijd een oplossing aandraagt waar anderen nog nooit over nagedacht hadden. Of de persoon bij wie iedereen aanklopt wanneer ze met hun handen in het haar zitten omdat hun computer weer eens is vastgelopen. Of je bent de persoon op wie je collega’s altijd kunnen bouwen wanneer het weer eens ontzettend hectisch is en iedereen als een kip zonder kop rond rent.

Als je dit soort dingen weet van jezelf, kan het zeer onwerkelijk voelen wanneer je maar geen uitnodiging ontvangt voor een sollicitatiegesprek. Net zoals het geval was voor Ronald.

Realiseer je echter dat ze jou niet afwijzen. Ze wijzen de versie van jou af die je hebt geportretteerd in je curriculum vitae.

De oplossing

Voor de meeste werkzoekenden is het curriculum vitae de bottleneck in het proces om op gesprek te mogen komen. Als je jezelf niet goed verkoopt op papier, kan je het schudden.

Anderen die wellicht minder geschikt zijn dan jij, zullen je voorbijstreven. Simpelweg omdat zij zichzelf wel kunnen verkopen op papier. De sollicitant die zijn toegevoegde waarde het beste communiceert, komt uiteindelijk als winnaar uit de bus.

Heb jij het gevoel dat je op dit moment niet blind kunt vertrouwen op het feit dat je curriculum vitae een goede vertegenwoordiger is van wie jij bent en wat je kunt?

Ons team van experts kan je hierbij helpen!

Als je meer wil weten, klik dan op de link die voor jou van toepassing is: