• 0

Wat als alles lukt?

De meeste mensen zijn goed in dromen, plannen maken, ideeën bespreken. Prachtige plannen smeden is geweldig… maar niet genoeg voor verandering. De energie van ‘willen’ zal omgezet moeten worden in DOEN. En dit is het punt waar veel mensen afhaken. Hier kunnen veel verschillende redenen voor zijn. Je kunt twijfelen of je de juiste kennis en vaardigheden hebt om tot actie te komen. Of er juist tegenop zien om nieuwe vaardigheden te leren. 

Je bent misschien onzeker omdat je niet weet wat het effect van je keuzes zal zijn en of het überhaupt gaat lukken. Je kunt bang zijn voor verandering of dat jij zelf de verantwoordelijkheid voor je leven en loopbaan moet nemen. Iets nieuws doen kan eng zijn en druk en stress opleveren. Alleen, vaak benoemen we deze angst niet, maar verzinnen excuses. En hiermee saboteren wij onze doelen en acties.

Excuuscatalogus

We hebben allemaal onze eigen excuuscatalogus, met een lange lijst aan excuses in alle kleuren en geuren. Bijvoorbeeld:

 • Ik doe het morgen wel (of volgende week…of volgende maand…of volgend jaar)
 • Ik heb hier geen tijd voor
 • Het is te moeilijk
 • Het werkt toch niet
 • Ik heb het al x keer geprobeerd
 • Het mag niet van de baas (of iemand anders…)
 • Ik kan dit niet
 • Ik heb geen middelen
 • Ik krijg geen ruimte om het te proberen
 • Niemand zal mij helpen
 • Ik ben niet slim genoeg
 • Ik ben te oud
 • Het is niet helder genoeg
 • Ik moet mij eerst heel goed voorbereiden
 • Ik heb meer tijd nodig
 • Ik heb er geen energie voor
 • Ik heb het te druk
 • Ik weet het allemaal al
 • Ik heb het allemaal al gezien

Hoe ziet jouw excuuscatalogus eruit? Maak een lijstje voor excuses en smoesjes die je van jezelf kent (of nog niet kent… dan wordt het de hoogste tijd om ze te ontdekken ;-)). Hoe legitiem en waar ze ook klinken, ze helpen je geen stap vooruit.

Falend naar succes

Misschien ben je bang om te falen en durf je daarom geen stappen te zetten, laat staan groot te dromen. Maar wist je dat wij de 3M post-its te danken hebben aan een lijm die niet voldoende plakte? Of, wist je dat Coca Cola in eerste instantie een experiment was met geneesmiddelen? Wist je dat Edison 4 jaar van mislukkingen (of zo je wilt, pogingen) achter de rug had voordat hij de gloeilamp uitgevonden had? Voordat hij de gloeilamp had uitgevonden, werd aan hem gevraagd: “Waarom geeft u het niet op? U heeft al meer dan duizend mislukte pogingen gedaan en het werkt nog steeds niet.” Edison antwoordde: “Nee, ik heb duizend manieren gevonden hoe het niet werkt. Als ik hiermee doorga, vind ik uiteindelijk een manier waarom het wel werkt!”

Het wordt tijd om je angsten onder ogen te zien. Verreweg de meeste angsten zijn ‘hersenspinsels’, misvattingen en verdraaiingen van ons denken. Erken je angsten, schrijf ze op, onderzoek waar ze vandaan komen en beoordeel ze of ze al dan niet zinvol zijn. Praat erover met mensen die een heldere kijk op je situatie hebben, hoe terecht zijn je angsten?

Positiviteitscatalogus

Wil je groeien: dan zul je je letterlijk uit moeten strekken, nieuwe dingen proberen en je buiten de gebaande paden begeven. Er is een gezegde: als je altijd blijft doen wat je altijd deed, zal je altijd krijgen wat je altijd kreeg. Als je meer wilt, zul je ook meer moeten doen. Of op z’n minst anders.

Het is tijd voor omdenken. Gooi je excuuscatalogus het raam uit.

Maak een ‘catalogus’ met helpende gedachten, positieve overtuigingen en bespreek dit met een vriend of vriendin, een collega. Ga je nieuwe catalogus de komende week gebruiken, probeer steeds een nieuwe positieve, helpende gedachte uit.

Wat als alles lukt???