fbpx
3 februari 2021

Wat is een assessment?

Mag jij binnenkort op assessment? Natuurlijk is dat spannend. Maar het is voor jou ook een mogelijkheid om te laten zien wat je kan. Bereid je dus goed voor! In dit artikel lees je wat een assessment is, welke soorten assessments je vaak tegenkomt en hoe ze worden beoordeeld.

Laten we beginnen bij het begin. Want: wat is dat eigenlijk, een assessment? De meeste hr-professionals definiëren het als een beoordelingsprogramma waarin de vaardigheden en de kennis van een sollicitant worden getest. Een assessment kan bestaan uit verschillende fases van opdrachten, testen en rollenspellen. Daarbij wordt een beroep gedaan op je persoonlijke vaardigheden en kennis.

Door praktijksituaties te simuleren in een assessmentomgeving, worden jouw capaciteiten direct op de proef gesteld. Daarmee verschilt het dus enorm van een sollicitatiegesprek. Daarbij speelt de inschatting van een recruiter een grotere rol. Het voordeel van een assessment is dus dat je echt kan laten zien wat jij in huis hebt, zonder dat een recruiter jouw kwaliteiten verkeerd interpreteert.

De soorten assessments

Er zijn vele verschillende soorten assessments. Klik op de onderstaande links om meer te weten te komen over een specifiek assessmentonderdeel.

Wil je wat algemene voorbereidingstips voor je assessment lezen? Dat doe je hier!

Wie nemen mijn assessment af?

Elk assessment wordt geobserveerd en beoordeeld door zogenaamde assessoren. Dit zijn meestal gedragspsychologen – professionals die zijn getraind om je te beoordelen op uiteenlopende zaken. Ze kijken bijvoorbeeld naar je emotionele intelligentie, de snelheid van je denkprocessen, je abstracte denkvermogen en je sociale vaardigheden.

Over het algemeen geldt dat een externe beoordelaar een subjectiever oordeel kan geven over jouw kwaliteiten. Het komt echter toch voor dat organisaties ervoor kiezen een eigen hr-professional in te zetten voor een assessment. Als werkzoeker heb je hier natuurlijk geen invloed op, maar je kunt er wel rekening mee houden.

Zo word je beoordeeld

Jouw externe assessor stelt van tevoren met de hr-afdeling van de organisatie een lijst met beoordelingscriteria op. Heb je te maken met een interne assessor, dan is die lijst natuurlijk in zijn geheel door de hr-afdeling opgestled.

Omdat elke functie een ander soort invulling heeft, is er voor het assessment geen standaardprocedure. We kunnen je dus helaas geen lijstje met standaardvragen en opdrachten meegeven.

Normgroep

Pakt de organisatie waar jij solliciteert jouw assessment echt zorgvuldig aan? Dan zetten ze jouw testresultaten – en die van je tegenkandidaten – af tegen de resultaten van een normgroep. Je kunt vervolgens beneden gemiddeld, gemiddeld of boven gemiddeld scoren.

De uitslag en jouw rechten

Word jouw assessment door een externe professional uitgevoerd? Dan is de testuitslag in de meeste gevallen na ongeveer een week beschikbaar. Als de organisatie waar je solliciteert jouw assessment serieus aanpakt, heb je vervolgens ook rechten. Die zijn opgenomen in de gedragscode van de beroepsvereniging van psychologen (NIP). Zo heb je het recht tot:

  • Nabespreking van het onderzoek
  • Inzage van het rapport voordat het wordt doorgestuurd naar je potentiële werkgever
  • Eventuele blokkering van het rapport
  • Aanvulling, correctie en verwijdering van door jou verstrekte gegevens

Vooral het eerste punt is van belang voor kandidaten. Is je assessment afgenomen door een assessmentcentrum? Dan is het altijd verstandig een nabespreking aan te vragen. Je bespreekt dan de uitkomsten van het assessment, je sterkte en zwakke punten en de consequenties van deze resultaten voor je verdere loopbaan. Dit soort feedback is erg waardevol, zeker wanneer je minder goed hebt gescoord dan je hoopte.