• 1

Wat is hun geheim?

Het is hún trots, hun gróte liefde, ze raken er niet over uitgepraat. Ooit was deze boot het vlaggeschip van de Holland Amerika Lijn, de SS Roterdam. Duizenden emigranten zijn in de jaren ’50 en ’60 uit Rotterdam vertrokken naar De Nieuwe Wereld, de vrijheid tegemoet naar Nieuw Amsterdam, het huidige New York.

Je ziet het meteen

Ze hoeven het niet te doen. Ze zijn al lang met pensioen, maar ze kunnen het niet laten. Ze staan nog steeds paraat om op hun schip tekst en uitleg te geven. Over de stuurkamer en de machinekamer, waar ze als werktuigkundige/machinist en als stuurman hebben gewerkt. Over het restaurant waarvoor de facilitymanager moest uitrekenen hoeveel kilo vlees, kip, vis, aardappelen en flessen wijn nodig waren om alle monden aan boord te voeden tot er in de eerstvolgende haven weer bevoorraad kon worden. Over de Grand Ballroom, favoriet bij de vroegere officemanager die de scepter zwaaide over de mooie zalen en er Frank Sinatra nog heeft horen zingen. Over het kleine intieme theater waar de entertainmanager van vertelt dat het vaak storm liep bij de kaartverkoop en dat de avonden met beroemde jazzmusici tot in de kleine uurtjes doorgingen.

Eén ding hebben ze gemeen

Al deze mensen hebben ondanks hun verschillende functies één ding gemeen: het plezier in hun werk en de liefde voor hun werkplek staan op hun gezicht te lezen. Het straalt er vanaf! Als het schip – inmiddels al jaren uit de vaart – morgen de haven uit zou varen, gingen ze allemaal zo mee.

Wat is hun geheim?

Ze houden van hun werk. Van de werkplek, het immense schip, van de machines, het besturingsmechanisme, de passagiers die overal vandaan kwamen, van de prachtige zalen en van de onderlinge band tussen de bemanning, de saamhorigheid. Ze weten dat ze allemaal, stuk voor stuk nodig zijn om het schip veilig naar de overkant te varen. Het betekent niet, dat alles wat zij moesten doen even leuk was. In de machinekamer was het bloedheet, de passagiers werden zeeziek en bevuilden de boel. Ze moesten met zijn vieren een kleine kajuit delen. Alleen de kapitein had een eigen hut. Ze mochten als bemanning niet op de gastendeks komen. Niettemin haalden ze voldoening uit hun vakmanschap en de wetenschap dat ze nodig waren. Zonder hen geen behouden vaart.

Wat heb ik daar als werkloze nu aan?

Besef dat je met elk werk – betaald en onbetaald – een bijdrage levert, dat je nodig bent! Kijk maar naar de gevolgen van de schoonmaakstaking. Let eens op bij welk onderwerp of bij welke activiteit jouw ogen gaan glimmen. Vraag het je vrienden of je familie. Zoek je werk in die richting, want dáár zit het geheim.

One Response to “Wat is hun geheim?”

Avatar

mei 10, 2015 at 8:08 am, Frederik said:

Aletta, goed gezien. Denk wel op het juiste spoor te zitten wat het maken van tekeningen betreft. In de liefde zit ik in de remise…
Liefs, Frederik.

Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *