• 0

Wat is mijn talent?

Vrouwen vertellen het wel vaker tegen mij: “Ik ben nergens echt heel erg goed in. Op school was ik een gemiddelde leerling en ik weet niet goed wat ik kan.” Heb jij dat ook?

Ik geloof erin dat iedereen ergens talent voor heeft. Jezelf degraderen tot een gemiddelde leerling is niet echt waarderend naar jezelf toe. Het gaat niet om cijfers voor theoretische kennis die je opdoet.

Wat is talent?

Talent is iets wat van nature al in je zit. Wat je ook zonder scholing zou kunnen. Het is iets wat je geen moeite kost. Wat je vlekkeloos afgaat. Gewoon omdat jij jij bent. Iedereen is namelijk uniek en zo heb jij dus ook unieke talenten. Alleen jij kan datgene doen, wat je in je mars hebt. Daarvoor ben jij hier op aarde.

Talenten zijn aangeboren eigenschappen. Iedereen heeft ze daarom. Vanaf nu kun je dus stoppen met tegen jezelf dat je nergens talent voor hebt.

Je moet talent niet verwarren met competenties. Die verwerf je door studie en ervaring. Zo kun je steeds beter worden in iets, omdat je daar bijvoorbeeld heel veel kennis over beschikt.

Bij talent is dat anders. Je denkt vaak dat je eerst over een opleiding moet beschikken, voordat je iets kan gaan doen. Terwijl het talent om het te kunnen, eigenlijk al in je zit. Je zoekt bevestiging in een papiertje zodat je aan de buitenwereld kan tonen dat je het daadwerkelijk kan.

Zo werkt het met solliciteren jammer genoeg vaak ook. Van de andere kant zie je mensen ook een baan krijgen terwijl ze niet over de vereiste diploma’s beschikken. Omdat de werkgever blijkbaar het talent in diegene ziet.

Hoe vind je jouw talent?

Om een werkgever te kunnen overtuigen waar jij heel erg goed in bent, is het goed om je talenten in kaart te brengen. Persoonlijk ben ik niet zo’n voorstander van talententesten. Heel wat jaren geleden heb ik er zelf één gedaan. Maar ik kon niet zoveel met de resultaten. Dit is ook wat ik vaker van mensen om me heen hoor.

Gaandeweg heb ik een andere manier gevonden om je talent te ontdekken. Eén van de dingen die ik mijn klanten vraag, is om eens goed naar hun omgeving te kijken. Op wie ben jij heimelijk jaloers? Iedereen heeft namelijk wel iemand tegen wie die opkijkt.

Weet jij dat die persoon je eigenlijk een spiegel voorhoudt? Je kijkt zo op tegen die ander omdat je jezelf herkent in die ander. Nu denk je misschien direct dat dit niet waar is. Vaak geloof je dit niet omdat je talent nog verborgen ligt onder overtuigingen.

Uit mijn talententest kwam mijn intuïtieve kant bijvoorbeeld niet naar voren. Ik keek ondertussen altijd wel heel erg op tegen ‘spirituele’ mensen. Hun intuïtieve talent daar was ik echt jaloers op. Zo zou ik ook wel willen zijn. Heel wat jaren en ervaring later kwam ik erachter dat ik HSP-er ben. Dat wat ik voel allemaal niet van mij is, maar dat ik de ander heel goed aanvoel. Ik heb geleerd het als mijn kracht in te zetten. Inmiddels is mijn intuïtieve talent de kracht waar mijn bedrijf op draait.

Daarom wil ik je het advies geven om eens in de spiegel te kijken die je omgeving je voorhoudt. Daar kun je heel veel wijsheid uithalen.

Schrijf hieronder welk talent jij in die spiegel ziet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *