• 0

Wat je vooral NIET moet aantrekken naar je sollicitatiegesprek

Er is redelijk wat standaard informatie te vinden over wat je aan kunt trekken wanneer je een sollicitatiegesprek hebt. Maar het is ook belangrijk te weten wat je vooral niet aan moet trekken bij een sollicitatiegesprek. Wat kun je maar beter laten wanneer je op gesprek gaat? Voor mannen en vrouwen zijn er verschillende aspecten te melden. Daarom worden ze apart behandeld.

Als eerste zullen we kijken naar de sollicitatiekleding voor vrouwen, verderop die voor mannen.

Kleding voor vrouwen

Te lage halslijnen en te korte rokken

Bij solliciteren ben je bezig de ander te verleiden, nèt als bij het daten. Echter, het verschil is, dat het bij dating gaat om je persoonlijkheid, je charmes, en hoe je er uit ziet, terwijl bij solliciteren je talent, je deskundigheid en je (sociale) vaardigheden centraal staan. Dat is precies de reden waarom adviezen over kleding bij sollicitatie behoudender zijn dan bij dating.

Draag kleding die je professionele eigenschappen onderstrepen, en leg niet te veel nadruk op je lichaam. Heel lage halslijnen, korte rokken, blote voeten, navels en onderruggen leiden af, en worden op de meeste werkplekken als ongewenst en ongepast ervaren. Dat jij een tattoo of een navelpiercing hebt, is niet het eerste dat een werkgever van je moet weten.

Ga je bij een Amerikaans bedrijf solliciteren, check dan vooraf de dresscodes. Mogelijk dien je daar zelfs altijd panties te dragen, en je armen bedekt te hebben. Als zulke regels bestaan binnen een bedrijf, houd je er dan ook aan als je gaat solliciteren. Om hier achter te komen kun je zelf een kort bedrijfsonderzoek doen.

Teksten en symbolen op je kleding

Alles wat leesbaar is, proberen mensen te lezen of te ontcijferen. Terwijl ze daarmee bezig zijn, zijn ze afgeleid, en dat werkt niet in jouw voordeel. Ook symbolen als hartjes, sterren, foto’s van je favoriete filmster etc. kun je beter vermijden. Alles communiceert. Bedenk: niet jij, maar de ander maakt uit hoe die communicatie van zo’n afbeelding wordt uitgelegd.

Jeans kleding

Vermijd skinny jeans, maar ook verwassen of beschadigde varianten, ook al zijn dat opzettelijk uitgevoerde bewerkingen. Ga je solliciteren bij een modewinkel waar met name dit soort jeans verkocht worden, draag dan gerust jeans kleding, waarmee je laat zien dat je het aanbod van dat bedrijf begrijpt. Maar zelfs dàn zou ik je adviseren geen kleding te dragen die stuk is.

En voor de voor mannen

Mannelijk bloot

Bedek je mannelijke beharing: je borsthaar, maar ook het haar op je benen. Bij sollicitatie gaat het niet om je mannelijkheid, maar om je werklust, je expertise, je sociale vaardigheden. Maak een verpletterende indruk op anderen door de beste versie van jezelf te zijn, leuk, enthousiast en open. Al het andere leidt alleen maar af… Ook vermijden: lage broeken, waardoor je boxer zichtbaar is.

Haargel tijdens de sollicitatie

Ben je gewend om veel gel in je haar te doen, matig jezelf dan als je gaat solliciteren. Zorg dat je haar goed zit, maar overdrijf niet. Je hoeft er niet ouderwets bij te lopen, maar besef dat het lachwekkend kan zijn voor de andere partij, als je haar eruit ziet als een helm.

Teksten en afbeeldingen

Let ook op met teksten op je kleding. Hoe neutraal ze ook zijn, ze leiden de aandacht af van wat jij te zeggen hebt. Ook symbolen, cartoons, logo’s en overige afbeeldingen laat je weliswaar zien wat jij leuk vindt, of waar je je mee wilt identificeren, maar het risico is heel groot, dat de boodschappen door de mensen aan de andere kant van de tafel verkeerd worden uitgelegd. Dit geldt ook voor afbeeldingen op je stropdas en je sokken, mannen!

Al te opvallende accessoires

Mannen, wil je indruk maken op anderen met een super king size horloge, doe dat dan als je gaat stappen, maar niet bij sollicitatie. Het gaat er bij solliciteren niet om indruk te maken zoals bij het uitgaan. Het gaat erom de nadruk te leggen op je professionele eigenschappen die relevant zijn voor de baan, en zo’n knots van een horloge legt dan net het verkeerde accent. Heb je geen ander horloge, laat het dan gewoon weg.

Ook oorringen, gouden kettingen, en piercings kun je beter thuislaten. De partij aan de andere kant van de tafel onderzoekt tijdens het gesprek of jij bij hun bedrijf, bij hun merk, bij hun team past. Wat onder bepaalde groepen gebruikelijke versieringen zijn, kan als totaal ongepast overkomen in een werksetting. Zie het dan ook niet als een teken van zwakte om sommige stukken die deel uitmaken van je persoonlijke statement, af te leggen.

Kijk wat je doel is, en doe wat binnen je vermogen ligt om je doel te bereiken, met als grens uitsluitend jouw eigen normen en waarden systeem. Maar normen en waarden gaan niet over horloges, piercings en tattoos…

Tip van de redactie: bekijk de online cursus Zorgeloos op sollicitatiegesprek