• 0

Wat moet ik in hemelsnaam aantrekken?

Om nog eens terug te komen op een sollicitatiegesprek, wat moet je aan? Altijd lastig. Je krijgt een telefoontje dat je mag komen en dan begint er een soort intern proces. Zenuwachtig gevoel in de buik, klamme handjes. Wat wordt het voor weer, wat kan ik aan doen om een goede eerste indruk te maken. Hoe kan mijn eerste indruk een verpletterende worden. Gezien mijn leeftijd heb ik sinds kort een leesbril, staat altijd interessant. Maar om die nou op te zetten? Moet ik naar de kapper of zit mijn haar nog goed? Heb ik mijn tanden gepoetst? Allemaal van die dingen die door je hoofd spoken.

Solliciteren in een spijkerbroek

Ikzelf ben nogal van de spijkerbroeken. Op de een of andere manier voel ik me daar het fijnst in. Dus ook als ik een sollicitatiegesprek heb ga ik het liefst gewoon lekker in een spijkerbroek. Maar dan wel een mooi bloesje en eventueel een jasje erop, dat wel. En geen spijkerbroek met gaten of vieze vlekken erop, een beetje een nette spijkerbroek. Dat kan in de tegenwoordige tijd gemakkelijk, ik denk dat een spijkerbroek soms zelfs netter is dan een kort rokje.

De tips van de Sollicitatiedokter een tijdje geleden kwamen overigens ook van pas. Vooral die van de te open schoenen (te veel bloot) en de truitjes of bloesjes die niet te ver open mogen zijn. Ik heb dat van die bloesjes van nature al in me, ik ben zakelijk niet zo van de ‘inkijk’. Eerder een beetje preuts dan dat ze tot je navel weg kunnen kijken. Schoenen heb ik genoeg, zoals elke vrouw. Die keuze is meestal niet zo heel erg lastig dus. Hoewel, als je er teveel hebt…

Klein

Als je maar 1.62 meter hoog bent is het vaak slim om hakken te dragen vind ik. Hakken draag ik nog niet zo heel erg lang, dus soms loop ik nog niet  zo heel gemakkelijk. Maar voor een gesprek, meestal zit je toch wel, gaat het prima. Hakken van een centimeter of zes maken zelfs mij wat langer en dan voel ik me toch zekerder. Niet zo’n klein propje maar gewoon wat langer, al is het eigenlijk bedrog. Maar het gaat wederom om die eerste indruk.

Eigenlijk is de outfit dan compleet. Geen grote oorbellen, geen prints op je bloesje of shirt die te aanwezig zijn en de aandacht van wat echt belangrijk is wegtrekken. Eigenlijk is het resultaat wat ik probeer te krijgen altijd een vlotte outfit waar men aan ziet dat je erover na hebt gedacht. Er tijd aan hebt besteed om goed voor de dag te komen. Het zou jammer zijn als ze me niet willen omdat ik er niet uit zie.

Mijn sproeten en krullen kan ik niet verbergen, wil ik ook niet. Denk dat bepaalde kernmerken die je hebt je zelfs helpen. Ik heb me een tijd geleden laten vertellen dat mannen sproetjes leuk vinden. Ze moesten eens weten dat ik vroeger hele komkommers heb versneden en in schijfjes op mijn gezicht heb gelegd. Alleen om de sproeten weg te krijgen. Nu lijk ik er wat jonger door denk ik.. maar goed dat het trucje vroeger niet gewerkt heeft.

En daar gaan we

Op naar het gesprek, hopen dat als je aangelopen komt je al wat ‘gewonnen’ hebt. Gewoon door jezelf te zijn en doordat ze zien dat je je best hebt gedaan om goed voor de dag te komen. En uiteraard een vriendelijke lach op je gezicht te toveren.

Laat het gesprek maar beginnen!