• 2

Wat roept jouw profielfoto?

Ze zeggen dat een foto meer zegt dan duizend woorden… Wat roept jouw profielfoto?

Uit onderzoek blijkt dat veel van de tijd door recruiters wordt besteed aan het zoeken naar je foto op LinkedIn. Hoewel we hierover zouden kunnen zeggen of klagen: ‘maar het gaat toch om de inhoud?!’ – feiten zijn feiten. Het schijnt helemaal terug te gaan naar hoe de hersenen werken. Onbewust kijken mensen naar gezichten om te bepalen of de persoon een vriend of vijand is. Dus geef het DNA de schuld.

Foto klopt niet met werkelijkheid

Onlangs werd ik benaderd per e-mail voor het maken van een profielfoto. In dit geval door een man met een gebreid mutsje op. Dat weet ik, want ik ging natuurlijk meteen ‘googlen’ richting LinkedIn. Daar zag ik een wat onscherpe foto van deze meneer. Op de dag van de fotoshoot ging de bel, deed ik de deur open en daar stond een totaal andere man dan ik op de foto op internet had gezien. Veel krachtiger en vriendelijker! En zonder gebreid hoofddeksel deze keer. Naast voor gebruik op social media wilde hij de foto tevens graag benutten op een datingsite.

In een fotoshoot van 15 minuten waren de foto’s geschoten. ‘Hoewel de ware er nog niet tussen zit, krijg ik veel meer reacties van leuke dames op de datingsite’ stuurde hij me per e-mail enkele weken later. Zo kan het natuurlijk ook gaan op zoek naar die ‘ware’ baan.

Andersom: werkelijkheid klopt niet met foto

Op een netwerk bijeenkomst heb ik een tijdje geleden een vakgenoot ontmoet, we spraken af om met elkaar te ‘connecten’ via social media. Dit is trouwens een must, voor als je op zoek bent naar een baan: je netwerk concreet uitbreiden via LinkedIn met mensen die je ontmoet en spreekt op bijeenkomsten. Om dit te regelen heb ik haar na afloop van de bijeenkomst meteen opgezocht op LinkedIn en Twitter. Tot mijn verrassing of schrik zag ik een foto waarop ik haar totaal niet herkende. Ze zag er tientallen jaren jonger uit, zo ‘strakgetrokken’ was ze op de foto. Vraag je af of je jezelf op deze manier wilt profileren. Een professionele fotograaf zorgt ervoor dat je goed uit de verf komt en dat het beeld kloppend is met wie je bent. Check van te voren zijn of haar fotowerk en of dat past bij jou.

Een foto op een (geprint) cv, wel of niet?

Wat werkt beter: een cv met of zonder foto? Net als bij een LinkedIn profiel zorg je er eerst voor dat de inhoud goed en marktgericht is. Een foto toevoegen kan helpen om je te onderscheiden van andere kandidaten. Tevens help je hiermee de personeelsfunctionaris om jou te kunnen onthouden na een flink aantal speeddate-sollicitatie-gesprekken. Een cliënt van me was laatst zo alert dat hij de cv’s van zijn concurrenten had zien liggen tijdens een sollicitatiedag. Hij zag dat een aantal sollicitanten een foto hadden toegevoegd. Deze foto’s bleken van slechte kwaliteit. Met als resultaat een vaag en wazige vlek op het cv.

Het klinkt vast als een open deur, maar het komt nog zo vaak voor: een onduidelijke vage foto die de kandidaat niet goed zijn recht laat komen. Dus heb je geen goede heldere foto, plaats deze dan niet op je cv! Heb je er wel eentje die kwalitatief goed is en klopt met wie je bent, dan kun je deze op je cv plakken. En maak ook er ook één zonder foto. Recruiters halen de foto er meestal af als ze het cv doorsturen naar een opdrachtgever.

Mijn tip is: zet jouw gepersonaliseerde LinkedIn-link op jouw cv. En weet je niet hoe je jouw LinkedIn URL kunt personaliseren, stuur me een e-mail en ik leg het je uit.

Goed, wil je een foto waarin je goed tot je recht komt?  

Voorwaarden voor een goede profielfoto

  • Je bent duidelijk zichtbaar, niet ergens op een afstandje in de verte
  • De foto is scherp, helder en fris met een rustige achtergrond
  • Je kijkt in de camera: dit wekt meer vertrouwen dan wegkijken
  • Tip bovenkleding: trek iets aan in een effen kleur
  • De compositie van de foto klopt!

En ververs de foto eens in de zoveel tijd, één keer in de paar jaar is voldoende. Dat zeg ik nu ook tegen mezelf. Die van mij is alweer twee jaren oud. Binnenkort als actie op mijn dagplan: een professionele profielfoto van mezelf laten maken bij een collega fotograaf.