• 0

Wat zijn jouw goede voornemens?

Aan het einde van het jaar is het gebruikelijk om goede voornemens te maken. Je kent ze wel: stoppen met roken, afvallen, op tijd naar bed, vaker een boek lezen. Ook als je aan het solliciteren bent is het goed om goede voornemens te maken. Ja, een baan vinden, dat is een prachtig voornemen. Maar het moet natuurlijk iets zijn dat door jou te beïnvloeden is. Ik zal er een paar voor je op een rijtje zetten:

Je cv updaten

Wanneer was de laatste keer dat je je hele cv nog eens goed hebt doorgelezen? Of dat door een ander hebt laten doen? Kun je je cv ook op een andere manier opstellen? Staat de meest relevante informatie op de beste plek (de eerste helft van de eerste pagina)? Heb je gedacht aan het werken met een kleur?

Sollicitatiebrief

Misschien heb je een soort moederbrief, waarvan de basis dus elke keer min of meer hetzelfde blijft, maar waarvan je stukken toeschrijft naar de vacature waar je op reageert. Wanneer heb je die brief voor het laatst door een ander laten lezen? Weet je zeker dat er geen taalfouten in staan? Staan je contactgegevens in de brief? En ook hier geldt: heb je wel eens gedacht aan een totaal andere indeling? Of aan een (accent)kleurtje?

Vacaturesites

Wanneer heb je voor het laatst een update van je cv geplaatst op de vacaturesites? Met een “nieuw” cv word je sneller gevonden! Heb je je vrijwilligerswerk erbij staan? Zijn je zoekwoorden up to date? Of krijg je allerlei gekke, niet passende vacatures doorgestuurd?

LinkedIn

Bij LinkedIn zijn de nieuwe profielen uitgerold. Kom je met dat nieuwe profiel zo voordelig mogelijk voor de dag? Is je profiel 100%? Want ook dan word je beter gevonden! Staat er duidelijk in je headline dat en vooral ook wat je zoekt? Heb je de juiste functietitels gebruikt? Heb je je hele netwerk gelinkt? En, als je nog geen LinkedIn profiel hebt, toch maar eens gaan doen? LinkedIn is echt niet alleen voor hoogopgeleide jongeren.

Twitter

Als je nog niet twittert, wil ik je toch aanraden dat nog eens te overwegen. Zonder Twitter had ik nu nooit dit blog geschreven voor Sollicitatiedokter bijvoorbeeld. Als je wel al twittert: staat in je bio wat je zoekt? Dus niet alleen “op zoek naar nieuwe uitdaging”, maar zo concreet mogelijk: “zoekt nieuwe baan als meubelstoffeerder voor 32 uur in de omgeving 030”.

Is wat je zoekt nog steeds wat je wilt?

Dit is misschien wel het meest belangrijke punt. Toen je je baan verloor, heb je toen de tijd genomen om na te denken wat je nu echt wilt? Wat je volgende stap zou kunnen zijn? Of ben je doorgegaan op het pad waar je al op liep?

Ik merk dat ik zelf op dat punt misschien iets te makkelijk ben blijven lopen op het pad waar ik al op liep. Ik heb destijds een update van mijn cv gemaakt, een mooie moederbrief opgesteld en ben weer gaan solliciteren op het soort banen dat ik had. En inmiddels ben ik op een punt beland dat ik me aan het afvragen ben of ik dat nog wel wil. Dus daar ga ik de tijd tussen Kerst en Oud & Nieuw eens stevig over nadenken.

Dus, wat zijn jouw goede voornemens voor 2013?

Stoppen met roken is altijd verstandig, afvallen in de meeste gevallen ook. En met de bovenstaande tips begin je in het nieuwe jaar ook op sollicitatiegebied met een frisse start!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *