• 2

Wat zijn jouw zwakke punten?

In bijna elk sollicitatiegesprek zit die ene vraag, die vervelende vraag: wat zijn jouw zwakke punten?

Voor de recruiter kan het een manier zijn om te selecteren, om te kijken wie er het best op de vraag reageert of wie het minst afstotende zwakke punt of verbeterpunt heeft. Alles goed en wel, maar het blijft natuurlijk een nare vraag. Toch kun je je er goed op voorbereiden (Wat op zich al heel handig is omdat de vraag in bijna elk sollicitatiegesprek voorkomt). Maak daarvoor gebruik van mijn tips hieronder.

Geef geen standaardantwoord

De standaardantwoorden dat je soms teveel een perfectionist bent of net te veel uren in je werk steekt, die kennen recruiters zo langzamerhand natuurlijk al. Sterker nog, die hebben ze al honderden keren gehoord. En, zelfs als het voor jou de waarheid is, dan nog komt het over als een standaardantwoord waarmee je de vraag probeert te ontwijken.

Wees eerlijk

Graaf eens diep in jezelf en zoek uit wat nou echt jouw zwakke punten zijn als het op werk aankomt. Schrijf die punten eens op voor jezelf en bedenk dan welke daarvan je zou kunnen gebruiken in een sollicitatiegesprek. Als je een zwak punt noemt waar je echt mee worstelt of hebt geworsteld, dan kom je een stuk eerlijker over. Wat je kan helpen om je zwakke punten te ontdekken is om te kijken naar uitdagingen waar je in eerdere (werk)ervaring tegenaan bent gelopen of denk nog eens terug aan constructieve feedback die je gekregen hebt.

Voorkom dat je jezelf in de vingers snijdt

Natuurlijk moet je eerlijk zijn, maar het is ook goed om er even bij stil te staan dat je ook te eerlijk kunt zijn. Zwakke punten opnoemen die duidelijk maken dat deze baan echt niks voor jou is, die kun je beter vermijden. Als je bijvoorbeeld op P&O wilt werken en je geeft aan dat je zwakke punt is “omgaan met mensen” of als verkoper aangeeft dat je niet zo goed bent in onderhandelen, gaat je natuurlijk niet helpen. Er is ook nog zoiets als “te eerlijk”. Daarmee zeg ik niet dat je andere zwakke punten moet gaan verzinnen, maar je kunt wel de aandacht op een ander verbeterpunt leggen dat geen streep door de rekening zet.

Praat over hoe je omgaat met je zwakke punten

Een aanrader is om het vooral wel te hebben over hoe je omgaat met je verbeterpunten, hoe je bezig bent er afscheid van te nemen of ze om te bouwen naar een sterk punt. Dat is namelijk jouw kans om aan de recruiter te laten zien, dat hoewel je natuurlijk je verbeterpunten hebt, je toch proactief en ondernemend genoeg bent om daar iets aan te doen. Zo kun je je acties om je zwakkere punten aan te pakken, inzetten als een sterk punt. Ook hierbij geldt dat je natuurlijk wel bij jezelf moet blijven. Je kunt nog zo je best doen, maar als iets echt niet in je aard zit, misschien kun je dan beter op een ander soort functies of een ander bedrijf richten.

Tip van de redactie: bekijk de online cursus Zorgeloos op sollicitatiegesprek