• 5

Wat hebben tuinieren en werk zoeken met elkaar gemeen?

Stijgende werkloosheidscijfers, een jeugdwerkloosheid van 15%, een economie die haar dieptepunt nog niet bereikt heeft. Zelfs de zomertijd is doodleuk ingegaan zonder de bijbehorende stijgende temperaturen en lentekriebels. Nee, als werkzoekende is en blijft het voorlopig zaak het vuur zelf brandende te houden. Zoals je het graag zou willen zien lopen, zo blijkt het niet meer te gaan. Van baan veranderen door een aantal sollicitaties te doen en klaar is Kees. Op die manier, dat lukt niet meer. Een vast contract, zekerheid voor de lange termijn, het is voorbij. Dat weet je eigenlijk wel, je leest en hoort er voortdurend over, iedereen zegt het. Maar je wilt niet dat het zo is. Het maakt je onzeker, onrustig ook.

Je maakt je zorgen. Heel begrijpelijk allemaal. De tijd gaat verder en is daarmee je vriend en vijand tegelijkertijd. Elke maand dat je geen werk hebt is er één te veel. Aan de andere kant doet de tijd je beseffen, dat het is zoals het is. Wat vroeger kon, kan nu niet meer. Het moet anders, jíj moet iets anders, maar hoe pak je dat aan?

Temperatuurschommelingen

Nu begint het interessant te worden. Je voelt verandering van atmosfeer, een soort lentegevoel, maar het is nog pril en de temperatuur kan zo weer zakken. Dat gebeurt ook regelmatig. Om te zorgen dat je niet letterlijk en figuurlijk bevroren tot stilstand komt, ga je jezelf een handje helpen. Hoe? Zoals we het al sinds mensenheugenis doen wanneer we niet weten hoe het verder moet. We gaan iemand om raad vragen. Iemand die vaker met dat bijltje heeft gehakt, die in hetzelfde schuitje zit of die we toevallig kennen. Hij woont naast je, je sport samen of kent elkaar van vroeger. Belangrijk is, dat je oplet of die persoon je daadwerkelijk kan helpen of je onbedoeld dieper de put in praat. Houd je verre van commentaren als: ”De economie zit flink in het slop, werk vinden kun je voorlopig wel vergeten; het zijn slechte tijden en dat blijft voorlopig nog wel zo”. Zulke woorden helpen je niet. Sterker nog, je komt ermee van de regen in de drup.

Rolmodellen

Wat wél werkt zijn mensen die een oplossing hebben gevonden voor een vergelijkbaar probleem. Zoals een vriend van me, Jaap, 59 jaar en al een paar jaar werkloos. Hij solliciteerde zich eerst een slag in de rondte en merkte dat het niks uithaalde. “Ik ben gewoon te oud”, verzuchtte hij. Hij besloot zich bij de realiteit neer te leggen, ging veel in muziek doen, organiseerde evenementen en ontwierp meubels die hij verkocht. Zo breidde hij voortdurend zijn netwerk uit. Per 1 maart heeft hij weer een baan als leraar Engels aan een taalinstituut in Italië. Een vriend van hem was daar al aan de slag en vroeg of hij ook belangstelling had. Italianen willen graag Engels leren om in het buitenland te kunnen gaan werken, nu Italië er zo slecht voorstaat.

Gisteren zat ik op een borrel naast een jonge net afgestudeerde vrouw, die een vriendin een sms’je stuurde dat op haar werk een vacature vrij kwam.”Het is niet de baan waar ze voor heeft doorgeleerd, maar ze zoekt al een tijd. Mijn vriendin is een aanpakker en het bedrijf heeft geen zin in een tijdrovende wervingsprocedure”, zei ze. 

Een groepsleerkracht basisschool, die vanwege het dalende leerlingenaantal geen verlenging van haar contract kreeg, vertelde me vorige week, dat ze samen met haar man een Bed en Breakfast wil beginnen. Ze hadden een oud huis op het oog. Hij houdt van klussen, kan goed organiseren, en is ook natuurgids.  Zij wil zich op de tuin, de inrichting en het gastvrouwschap storten.

De overeenkomst tussen deze drie mensen is, dat ze alle drie aanvankelijk iets anders wilden. In de loop der tijd komen ze er achter, dat dat geen haalbare kaart is. Na een periode van twijfel en teleurstelling stellen ze zich open voor andere dingen en ontstaat een nieuw perspectief.

Snoei, groei en bloei

Volgens Voltaire, de Franse schrijver en filosoof uit de tijd van de Verlichting, moeten we veel tuinieren. Dat is het devies, ook als je niet naar werk zoekt. Snoeien wil zeggen keuzes maken. Probeer één ding goed uit. Blijkt het niet te werken, kies dan iets anders en ga daarmee aan de slag. Zorg dat je voldoende gevoed wordt en niet droog komt te staan. Ga een keer bij het bedrijf van je buurman kijken, lees eens een ander nieuwsmedium en zoek nieuwe mensen op via de sociale media of face to face. En zorg voor voldoende licht.

Een tijdje somberen geeft niets. Zaad heeft kiemtijd nodig, maar om te ontkiemen is er licht nodig. Het leven blijft nooit hetzelfde. Het wordt altijd weer zomer en dan staat de tuin in bloei. Jouw tuin ook?