• 2

Wegens personeelsbijeenkomst gesloten

Dat las ik een paar weken geleden toen ik een kantoorgebouw binnenliep voor een afspraak. “Oei, dat kan niet veel goeds betekenen,“ dacht ik bij mezelf. Als een bedrijf zijn poorten sluit omdat iedereen geacht wordt aanwezig te zijn bij een centrale personeelsbijeenkomst, dan is het meestal foute boel.

Zwaar weer op komst

En ja hoor, een paar uur later stonden mensen druk delibererend in groepjes bijeen in de gang. Bij de receptie vonden heftige gesprekken plaats en dit keer niet met een lastige klant. Buiten werd driftig gerookt en het bleef niet bij één sigaretje. Bedrukte gezichten, nerveuze spanning, het was duidelijk voelbaar. Het gonsde in de gang. Flarden van zinnen kreeg je als voorbijganger mee: “Nee, die functie blijft bestaan, maar …..” “ Het ligt eraan of ik met mijn anciënniteit bovenaan kom te staan, anders….” “Ik ben 53 man, 53, nog zo’n 14 jaar, dus dat wordt leuk, maar niet heus.”

Blijven of vertrekken?

Bij de receptie zat de anders zo vrolijke receptioniste met een zorgelijk gezicht. “Veranderingen op til?” vroeg ik zoveel mogelijk langs mijn neus weg. “Nou ja, wat heet” , antwoordde ze. “We weten nog niets, niet wie er weg moet en niet wie er mag blijven, alleen dat het iedereen kan treffen”. “Dus dat wordt de hele zomer afzien”, stelde ik ook enigszins timide vast. “Ja, er zit niets anders op”, was haar sombere reactie. “Ik had liever gehad, dat ik meteen wist waar ik aan toe was dan die slopende onzekerheid, maar het is niet anders. In ieder geval blijf ik mijn beste beentje voor zetten, wie weet helpt dat nog. Wel een gek idee, dat ik hier straks niet meer zou rond lopen, ik kan het me helemaal niet voorstellen, heb het echt naar mijn zin.” “Je doet het ook geweldig en bent altijd even enthousiast”, bracht ik nog te berde. Alleen dat zal haar niet helpen vrees ik, ze heeft een tijdelijk contract.

Waar is het vaste contract?

Het vaste arbeidscontract dat zoveel zekerheid biedt is aan slijtage onderhevig. De werkgever is op dit moment niet bereid het te geven tenzij het om moeilijk vervulbare vacatures gaat, zoals die van ervaren HBO systeembeheerders. Een dienstverband voor onbepaalde tijd heeft veel voordelen al heeft het medewerkers ook wel belemmerd om eens ergens anders hun geluk te beproeven. Tot nu toe bleven we op een gegeven moment meestal zitten waar we zaten. Op den duur werd dat soms ook wel wat saai, getuige uitspraken als “ik moet nog 15 jaar.” Er stond echter een vast salaris en pensioenopbouw tegenover waar de werkgever aan meebetaalde en niet te vergeten recht op ziekengeld en WW. Bovendien had de werkgever op deze manier personeel, dat wist van de hoed en de rand en zich echt verbonden voelde met het bedrijf. De tijden zijn echter veranderd en we moeten als werkzoekenden in de meeste gevallen genoegen nemen met de tijdelijkheid van werk.

Veranderen van spijs

Flexibel zijn is nu niet meer mooi meegenomen, nee, het is bittere noodzaak geworden. Tijdelijke contracten, projecten, klussen, multipele inzetbaarheid, het is een en al flexibiliteit wat de klok slaat. Niet zo makkelijk, zeker niet als je zekerheid gewend bent. Het is slikken, wennen en het kost veel moeite. Het levert je echter ook wat op, je leert veel, raakt van alle markten thuis en lest best: verandering van spijs doet eten!