fbpx
22 juli 2021

Welk probleem los jij op voor je potentiële werkgever?

Als je solliciteert, ben je geneigd om uit te leggen welke dingen je allemaal goed kunt. Maar verplaats je eens in je potentiële werkgever. Zit die echt op al jouw vaardigheden te wachten? Schiet niet met hagel maar motiveer je sollicitatie gericht door jezelf af te vragen: ‘welk probleem los ik op voor mijn potentiële werkgever?’

Ben je een sollicitatiebrief aan het schrijven? Of ben je al wat verder in het proces en bereid jij je nu voor op je kennismakingsgesprek? Wat jouw situatie ook is: je bent op zoek naar de juiste boodschap: eentje waarmee jij jouw potentiële werkgever ervan overtuigt dat jij de beste kandidaat voor zijn vacature bent.

Vaardigheden, werkervaring en resultaten

Je kan hem natuurlijk overtuigen door jouw vaardigheden te benoemen. Solliciteer je op de functie van rij-instructeur? Dan kan je vertellen dat je zelfstandig en voorzichtig bent en goed communiceert. Dat zijn immers alle drie skills die in dat beroep cruciaal zijn.

Je kan je recruiter ook proberen te overtuigen op basis van je werkervaring. Als we het voorbeeld van hierboven aanhouden kun je naast je skills vermelden dat je tien jaar je eigen rijschool hebt gehad. En dat je daarvoor bovendien vijf jaar als pakketbezorger werkte. Voeg wat cijfers en resultaten aan dat lijstje toe – bijvoorbeeld: ‘de afgelopen 15 jaar reed ik gemiddeld driehonderd kilometer per werkdag’ of ‘63% van mijn leerlingen slaagde in een keer’ – en je hebt je recruiter voor je gewonnen. Toch?

Redeneer vanuit de werkgever

Fout! Of althans: gedeeltelijk fout. Want natuurlijk is het belangrijk dat jij met je vaardigheden, werkervaring en resultaten laat zien dat jij op de functie past. Maar in je betoog over waarom jij de beste kandidaat bent, heb je een denkfout gemaakt. Je hebt het namelijk continu over wat jij kunt. Waar jouw potentiële werkgever behoefte aan heeft laat je daarbij volledig achterwege.

Redeneer nu eens vanuit die werkgever, in plaats van vanuit jezelf. Waarom is hij überhaupt op zoek naar nieuw personeel. Is het puur en alleen omdat hij mensen te kort komt? Of speelt er meer?

Los een probleem op

Laten we nogmaals het voorbeeld van die vacature voor een rij-instructeur erbij pakken. Heeft die rijschoolhouder echt meer instructeurs nodig? Of is hij ontevreden over het huidige slaginspercentage dat zijn leerlingen halen en is hij op zoek naar instructeurs die daar verandering in kunnen brengen? In dat laatste geval moet jij het vooral over jouw slagingspercentage van 63% hebben. Daarmee los je zijn probleem immers op. Al die andere zaken komen later wel.

Schrijft de rijschoolhouder de vacature daarentegen uit omdat zijn rijschool online de reputatie van onveilig heeft gekregen? Dan ga je tijdens je gesprek en in je brief vooral in op jouw vaardigheid ‘voorzichtig’. Niet omdat dat jouw meest onderscheidende kwaliteit is, maar wel omdat je ermee het probleem van jouw potentiële werkgever oplost.

Natuurlijk ben jij veel meer dan alleen je slagingspercentage en je voorzichtigheid, maar op dit moment heeft de persoon die jou moet aannemen daar maling aan. Hij heeft immers een probleem dat hij wil oplossen. Jij maakt de meeste kans op die baan, door hem ervan te overtuigen dat je daar de juiste papieren voor hebt.

Problemen herkennen

Voordat jij jouw potentiële werkgever kunt vertellen welk probleem je oplost, moet je natuurlijk eerst weten met welke problemen hij kampt. Helaas: die staan eigenlijk nooit in de vacaturetekst. Je zult dus zelf wat speurwerk moeten doen. Ga goed na hoe het bedrijf de laatste tijd in het nieuws is, kijk of je wat financiële rapporten kunt vinden en vraag mensen in je netwerk wat zij weten.

Nog veel beter: bel de vacaturehouder op voordat je solliciteert. Dat is sowieso altijd een goed idee: je krijgt erdoor immers een betere feeling voor wat jouw potentiële functie inhoudt. Maar in het telefoongesprek kom je er door slimme vragen te stellen ook achter waar het bedrijf momenteel tegenaan loopt. Of vraag gewoon heel brutaal direct naar de bedrijfsproblematiek. Veel werkgevers zullen dat waarderen.

En wanneer er geen problemen zijn?

En onthoud: soms zal een werkgever stellig ontkennen dat er problemen zijn. Misschien schreef die rijschoolhouder zijn vacature wel echt simpelweg uit omdat een van z’n instructeurs is gestopt en hij die nu moet vervangen. Of misschien groeit zijn onderneming en wil hij dus meer personeel in dienst.

Aan jou de taak om zelfs in die situaties oplosbare problemen te herkennen. Vervang je iemand die met pensioen ging? Dan kom jij de ervaring toevoegen die de pensionaris met zijn vertrek achterliet. En kom jij het team versterken vanwege de snelle groei? Dan ben jij vanwege je flexibiliteit en goede aanpassingsvermogen geknipt voor de job.

In dat laatste geval – er is vanwege groei een vacature ontstaan – kan je ook een werkgeversprobleem ‘creëren’ door te vragen naar de expertise van diens huidige werknemers. Er blijkt dan vanzelf dat het aan sommige vaardigheden binnen het team ontbreekt. Als jij een of meerdere van die ontbrekende vaardigheden toevallig wél bezit, moet je die natuurlijk uitgebreid in jouw brief of gesprek benoemen.