• 8

Welke switch ga jij maken?

In sommige sectoren is het momenteel slecht hazen vangen. Waarmee ik bedoel te zeggen, dat daarin nagenoeg geen banen zijn. Leeftijd-noch geslachtskenmerken zijn daarbij van invloed.

Waar moet je niet zijn?

In de welzijnssector bijvoorbeeld zijn vacatures een schaars goed. De gemeentes bezuinigen op het welzijnswerk. Hun budgets schieten te kort. Het welzijnswerk Nieuwe Stijl staat in de steigers. De participatiesamenleving is in opkomst. Dus minder betaalde professionals,  en vooral actieve burgers. De welzijnswerkers zijn adviseurs geworden die de burgers moeten leren hoe ze elkaar uit de nood kunnen helpen.

Dit kan tot mooie dingen leiden, maar in plaats van betaalde krachten komt het nu  aan op de ‘vrijwillige’ inzet van de bewoners in de wijk of de buurt. In het jeugdwerk staat men zowel bij de instellingen voor jeugdzorg als bij de gemeentes in de wachtstand.

Er wordt veel gesproken en gedacht over de beste manier waarop de gemeentes vanaf volgend jaar hun verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg kunnen waarmaken. Het is goed mogelijk dat op dit terrein wel vacatures komen als men het bij de gemeente niet snel genoeg rond krijgt en de tijd begint te dringen. Als het vastloopt, zal men toch menskracht nodig hebben. Iets om zeker in de gaten te houden, maar voor nu biedt het weinig soelaas.

Zelfs in de verpleging liggen de banen niet meer voor het opscheppen. 15 van de 17 hogescholen hebben besloten om met ingang van het nieuwe studiejaar een stop op het aantal studenten Verpleegkunde te zetten. Tot 2018 wordt namelijk een matige arbeidsmarkt voor verpleegkundigen verwacht. Ook in het basis-en speciaal onderwijs heeft men al enige tijd te maken met formatie-inkrimping als gevolg van het dalend aantal leerlingen en de bezuinigingen. Daar is vrijwel alleen invalwerk voorhanden. Niet om vrolijk van te worden, maar wel iets om je te realiseren.

Wat kun je doen?

In dagblad Trouw van 22 januari jl. stonden ervaringen van geslaagde loopbaanswitches: een zorgmanager (50) was chocolatier geworden, een architect (57) isolateur van vloeren en een welzijnsmanager (44) ging een eigen sportschool starten.

In een sector blijven zoeken waar geen banen zijn is zonde van je tijd en bezorgt je ook nog eens een slecht humeur. Zoek het in een andere hoek: bijvoorbeeld als je handig bent in die van elektrotechnicus, loodgieter, stukadoor of  CV-installateur. Hier is veel vraag naar, omdat ze nodig zijn bij reparaties en noodzakelijk onderhoud. Houd je van chaufferen, overweeg buschauffeur of trambestuurder te worden, ICT’ers, zeker als je hbo geschoold bent, hebben de banen voor het opscheppen. Duurzaamheid is ook populair, denk aan specialist zonnepanelen of duurzaamheidsdeskundige. In de sales zijn er voortdurend vacatures en als winkelmedewerker of shopmanager/-medewerker op NS stations kun je zeker iets vinden. Ben je docent of wil je dat worden, er is een tekort aan leraren Nederlands, Duits of Wiskunde. De zorg is flink aan het bezuinigen, maar radiodiagnostisch laboranten en OK-verpleegkundigen worden voortdurend geworven. En last but not least onderzoek je mogelijkheden om ZZP-er te worden.

Ruimte creëren

Natuurlijk heeft niet iedereen aanleg voor deze beroepen, maar blijf niet zoeken daar waar je het zeker niet gaat vinden. Alleen zo kom je uit bij andere mogelijkheden met een reëel perspectief.