fbpx
3 juli 2020

Op welke volgorde staat jouw cv?

volgorde cv

Het is een veel gestelde vraag: welke volgorde hanteer je op je cv? In andere woorden: vertel je eerst over je werkervaring of over je opleidingen?

Gelukkig is het antwoord vrij simpel. De volgorde is namelijk afhankelijk van het aantal jaren werkervaring. Heb je meer dan anderhalf jaar werkervaring, dan is het verstandig om je cv te beginnen met werkervaring. Heb je minder dan anderhalf jaar werkervaring, zet dan opleidingen bovenaan het cv.

Met de volgorde van onderdelen van je cv kun je bepalen waar de aandacht van de lezer voornamelijk naar uitgaat. Door goed na te denken over de lay-out en structuur gids je de lezer als het ware door de informatie.

Volgorde van het cv bepalen

Wat bovenaan staat krijgt automatisch de meeste aandacht. Deze ‘regel’ legt het fundament voor hoe jij je cv het best kunt structureren. De vraag die je jezelf moet stellen is: ‘Wat maakt mij een interessantere kandidaat: mijn werkervaring of mijn opleiding(en)?’

Als dit de opleiding is die je gevolgd hebt, dan is het verstandig deze als eerste te plaatsen. Is het je werkervaring, dan zet je deze als eerste op het cv. Als vuistregel kan je anderhalf jaar aanhouden als omslagpunt van eerst opleidingen naar eerst werkervaring.

Voor voorbeelden van cv’s kun je ook een kijkje nemen op Canva!

Sollicitant met meer dan anderhalf jaar werkervaring

Werkgevers zijn in de meeste gevallen op zoek naar werknemers die ze meteen kunnen inpassen. Ervaren werknemers zijn vaak sneller ingewerkt en geven werkgevers dus ook vaak sneller rendement op hun investering.

Kortom, beschik je over meer dan anderhalf jaar aan werkervaring, vermeld dan werkervaring als eerste op je cv. De beste optie is in dit geval om te kiezen voor het teruglopend cv. Het teruglopend cv heeft een omgekeerd chronologische structuur. Dat wil zeggen: je laatste baan wordt als eerste genoemd, dan die daarvoor, etc. Zo geef je prominent weer dat je beschikt over waardevolle ervaring op de arbeidsmarkt.

In het onderdeel beroepsopleiding(en) doe je vervolgens hetzelfde. In omgekeerd chronologische volgorde werk je zodoende terug naar de start van je carrière.

Sollicitant met minder dan anderhalf jaar werkervaring

Niet alle werkgevers zijn op zoek naar ervaren krachten. Het komt ook regelmatig voor dat werkgevers juist graag bijna of onlangs afgestudeerde studenten zoeken, de zogenaamde ‘Young Professionals’.

Door hun geringe arbeidservaring zijn zij nog kneedbaar. In elk geval kneedbaarder dan werkzoekenden die al een aantal jaren actief zijn op de arbeidsmarkt. Ze worden vaak aangenomen in de veronderstelling dat ze zullen doorgroeien naar managementposities.

Het chronologisch cv is voor de onervaren werkzoekenden een goede optie. De gevolgde opleiding vertegenwoordigt in dit stadium van je carrière je voornaamste waarde voor de arbeidsmarkt. Het is dus verstandig om die als eerste te presenteren op je cv, nog voor werkervaring.

feedback