• Comments Off on

Werkervaring of opleidingen eerst op het cv vermelden?

Het is een veel gestelde vraag: Zet je eerst je werkervaring of eerst je opleidingen op je cv?

Gelukkig is het antwoord vrij simpel. De volgorde is namelijk afhankelijk van het aantal jaren werkervaring. Heb je meer dan anderhalf jaar werkervaring, dan is het verstandig om je cv aan te vangen met werkervaring. Heb je minder dan anderhalf jaar werkervaring, opteer dan voor opleidingen bovenaan het cv

Met de volgorde van de secties in je cv kan je bepalen waar de aandacht van de lezer voornamelijk naar uitgaat. Door goed na te denken over de lay-out en structuur ‘gids’ je de lezer als het ware door de informatie.

Volgorde van het cv bepalen

Het eerste dat op het cv staat vermeld, krijgt automatisch de meeste aandacht. Deze ‘regel’ legt het fundament voor hoe jij je cv het best kunt structureren. De vraag die je jezelf moet stellen is: ‘Wat maakt mij een interessantere kandidaat: mijn werkervaring of mijn opleiding(en)?’p>

Wat maakt jou het meest aantrekkelijk voor een werkgever?

Als dit de opleiding is die je gevolgd hebt, dan is het verstandig deze als eerste te plaatsen. Is het je werkervaring, dan zet je deze als eerste op het cv.

Als vuistregel kan je anderhalf jaar aanhouden als omslagpunt van eerst opleidingen naar eerst werkervaring.

Sollicitant met meer dan anderhalf jaar werkervaring

Werkgevers zijn in de meeste gevallen op zoek naar werknemers die ze meteen kunnen inpassen. Ervaren werknemers zijn vaak sneller ingewerkt en geven werkgevers dus ook vaak sneller rendement op hun investering.

Kortom, beschik je over meer dan anderhalf jaar aan werkervaring, vermeld dan werkervaring als eerste op je cv. De beste optie is in dit geval om te kiezen voor het teruglopend cv.

Het teruglopend cv heeft een omgekeerde chronologische structuur. Dat wil zeggen: je laatste baan wordt als eerste genoemd, dan die daarvoor, etc. Zo wordt prominent weergegeven dat je beschikt over waardevolle ervaring op de arbeidsmarkt.

In de sectie beroepsopleiding(en) doe je vervolgens hetzelfde. In omgekeerde chronologische volgorde werk je zodoende terug naar de start van je carrière.

Sollicitant met minder dan anderhalf jaar werkervaring

Niet alle werkgevers zijn opzoek naar ervaren krachten. Het komt ook regelmatig voor dat werkgevers juist graag bijna of onlangs afgestudeerde studenten zoeken; de zogenaamde ‘Young Professionals’.

Young Professionals zijn door hun geringe arbeidservaring nog erg kneedbaar. Althans, kneedbaarder dan werkzoekenden die al een aantal jaren actief zijn op de arbeidsmarkt. Ze worden vaak aangenomen in de veronderstelling dat ze zullen doorgroeien naar managementposities.

Het chronologisch cv is voor de onervaren werkzoekenden een goede optie. De gevolgde opleiding vertegenwoordigt in dit stadium van je carrière je voornaamste waarde voor de arbeidsmarkt. Het is dus verstandig om deze sectie te presenteren op je cv, nog voor werkervaring.

Zelf een top-cv opstellen?

In het cv-handboek deel ik mijn beste tips en methodes om een geweldig cv op te stellen. Ook laat ik diverse praktijkvoorbeelden van zowel goede als slechte cv’s zien. Bekijk het boek!

Comments are closed.