fbpx
25 februari 2021

Werkgeluk, wie wil dat nou niet?

werkgeluk

Als jij plezier hebt in je werk, is dat goed voor de hele maatschappij. Maar hoe vind jij je werkgeluk? Loopbaanexpert Wendy Goudzwaard legt het uit in dit blog.

Stel je voor: je gaat iedere dag met een lach op je gezicht aan het werk. “Heerlijk, ik mag weer!”, denk je als je op de fiets of in de auto stapt. Je werk inspireert en je bent trots op wat je doet. Je bruist dan ook van de energie en kunt helemaal in je werk opgaan.

Wat is werkgeluk voor jou?

Is dit een droomscenario? Nee, het kan echt! Dat bewijst de training Slim & Efficiënt Solliciteren. De vragen ‘wie ben ik?’, ‘wat wil ik?’ en ‘wat kan ik?’ staan aan de basis ervan. Je onderzoekt ook hoe jouw werkgeluk eruitziet. Want zeg eens eerlijk: sta jij wel eens stil bij de vraag wat werkgeluk is voor jou?

Ik zie veel baanzoekers hieraan voorbijgaan. Ze solliciteren naar een baan en kijken daarbij alleen naar het soort werk dat ze gaan doen. Of ze blij en gelukkig worden van die taken, vragen ze zichzelf niet af. Past het werk wel bij hen? Ze hebben geen idee.

Belangrijk

Toch is werkgeluk heel belangrijk. Immers: van positieve emoties en werkgeluk krijg je meer energie en voldoening, daardoor presteer je beter. Gelukkige mensen zijn energieker, gezonder en creatiever; ze halen daardoor meer voldoening uit hun werk.

Vind jij je werkgeluk? Dan word niet alleen jij daar blijer van. Je collega’s, je manager, maar ook je partner, je kinderen en je omgeving merken dat jij lekker in je vel zit. Dat positieve gevoel straalt op hen af! En op de mensen met wie zij weer in contact komen. Uiteindelijk wordt de hele samenleving daarom gelukkiger als jij meer werkgeluk ervaart.

Onderzoek jouw werkgeluk

Het heeft dus absoluut zin om te onderzoeken of die baan wel bij jou past. Past hij bij wie jij bent? En past hij met wat je wilt, kunt en waar jij blij van wordt?

Vind je die vragen lastig te beantwoorden? Dan help ik je graag op weg met een oefening.

Wees zo specifiek mogelijk in je antwoorden op onderstaande vragen:

  • Van welk soort werkzaamheden word je blij? Wat doe je dan?
  • Welke kwaliteiten neem je mee in je werk?
  • Wat voor taken en verantwoordelijkheden heb je dan?
  • Waar word je blij van in werk?
  • Waar ben jij een onderdeel van?
  • Met welk soort leidinggevende, collega’s en klanten heb je te maken?

De basis van jouw werkgeluk

Kijk eens naar je antwoorden en vat ze samen in twee á drie zinnen. Deze twee zinnen zet je achter onderstaande regel:

Ik kom het beste tot mijn recht in een functie waarbij ik …

Wat je hier schrijft, is de basis van jouw werk én jouw werkgeluk. Wat hier staat, is wat je ook over jezelf kun schrijven op je cv en je LinkedIn-profiel. Het is ook de basis van je pitch. Ik noem dit jouw blauwdruk. Deze blauwdruk is de basis van je succes in jouw volgende baan!

Je hebt nu een eerste stap gezet op de weg naar een baan die bij jou past! Heel veel succes!