fbpx
13 juli 2021

Werkloos? 5 redenen om in je vrije tijd iets nieuws te leren!

iets nieuws te leren

Als je werkloos raakt verlies je veel, maar je krijgt er een boel vrije tijd voor in de plaats. Gebruik die tijd om iets nieuws te leren! Daar zijn duizenden goede redenen voor; hier lees je er vijf.

Ieder nadeel heb zijn voordeel, zei een wijs voetballer ooit. En alhoewel werkloos zijn voor niemand leuk is, komt er bij deze nare periode toch een gouden randje kijken. Want, waarschijnlijk voor het eerst in jaren, heb je nu ruimschoots de tijd. Je hoeft immers niet meer 5 dagen per week van 9 tot 5 op kantoor te zijn.

Natuurlijk heb je een deel van die tijd nodig om te solliciteren. Je moet brieven schrijven, cv’s updaten, gesprekken voeren en netwerken. Maar je zult ook merken dat je regelmatig een middagje vrij hebt. En dat is fantastisch nieuws. Want je kan hem gebruiken om iets nieuws te leren. Of je nu een nieuwe taal leert, gitaarles neemt of een softwarecursus volgt, maakt daarbij weinig uit. Zolang jij je hersens maar aan het werk zet.

Wij hebben vijf voordelen van iets nieuws leren voor je op een rijtje gezet.

Voordeel 1: je verbetert je hersenfunctie

Allereerst is iets nieuws leren goed voor je brein. Het is misschien een beetje kort door de bocht, maar je hersens ontwikkelen zich in essentie op dezelfde manier als je biceps. Til je maar vaak genoeg iets op? Dan worden je biceps groter. Zo werkt het ook in je bovenkamer: daag jij je brein uit om nieuwe informatie te begrijpen, dat worden de connecties tussen je hersencellen sterker.

In de praktijk betekent het dat jij jezelf cognitief verbetert. Als jij je best doet om iets nieuws te leren wordt het makkelijker voor je om je te concentreren, dingen te onthouden en om op details te letten. Dat zijn alle drie zaken waar het een werkzoeker niet aan mag ontbreken.

Voordeel 2: je ontmoet nieuwe mensen

Wie zijn baan kwijtraakt, verliest daarmee ook zijn collega’s. Dat kan heel naar zijn, voor veel mensen zijn collega’s immers een belangrijk onderdeel van hun sociale contacten. Gek is dat niet: wie 40 uur per week werkt ziet zijn collega’s vaker dan zijn familie.

Voor mensen die werkloos raken bestaat daarom het risico dat ze eenzaam worden. Dat is niet alleen verdrietig, maar ook nog eens enorm slecht voor je gezondheid. Uit onderzoek blijkt zelfs dat eenzaamheid 20% dodelijker is dan roken. Ga je iets nieuws leren? Dan neem je dit risico bij jezelf weg. Natuurlijk: je ziet je collega’s nu niet meer, maar daar komen cursusgenoten voor in de plaats. Dat zijn ook mensen die dezelfde interesses hebben als jij.

Doe je een zelfstudie en heb je daardoor geen klasmaatjes? Dan is de kans dat je nieuwe mensen ontmoet alsnog erg groot. Op platforms als Reddit vind je gelijkgestemden die precies dezelfde vaardigheid als jij onder de knie willen krijgen. Jullie kunnen elkaar daar online prima bij helpen!

Voordeel 3: je werkt aan je zelfvertrouwen

Een nieuwe vaardigheid onder de knie krijgen is niet makkelijk. Daarom krijg je een extra grote zelfvertrouwensboost wanneer de vruchten van jouw harde werk zich beginnen af te werpen. Leer je een nieuwe taal? Dan word je vast overvallen door trots op het moment dat je simpele tekstjes begint te begrijpen. En wil je piano leren spelen? Dan bekruipt eenzelfde soort gevoel je wanneer je de Vlooienmars voor het eerst foutloos uitvoert.

Die trots voelt niet alleen superlekker, maar is ook enorm belangrijk voor iemand in jouw positie. Veel mensen die recentelijk hun baan kwijtraakten, klagen namelijk over een groot gebrek aan zelfvertrouwen. En dat terwijl je met zelfvertrouwen tien keer beter solliciteert dan zonder. Doordat jij zichtbaar progressie boekt in iets nieuws dat je leert, heb jij dat broodnodige maar schaarse zelfvertrouwen wel in bezit.

Voordeel 4: zelfs in een rottijd zorg je voor plezier

We hoeven er geen doekjes om te winden: werkloos zijn is klote. Je financiële zekerheid, je routine en (een deel van) je zingeving vallen allemaal in een klap in het water.

En juist daarom is het zo belangrijk dat je iets nieuws leert. Iets nieuws leren is namelijk ontzettend leuk. Het zorgt voor plezier in een tijd die verder ronduit rot is. En heb je door iets nieuws te leren weer wat endorfine naar je brein gestuurd? Dan is het daarna ook makkelijker om een sollicitatiebrief te schrijven.

Voordeel 5: je wordt een betere kandidaat

De laatste, maar misschien wel de belangrijkste reden om iets nieuws te leren als je werkloos bent, is dat je ermee een interessantere kandidaat wordt. Een werkgever neemt een stuk liever iemand aan die de studieboeken indook toen het even tegenzat, dan iemand die bij de pakken neer ging zitten. Iets nieuws leren tijdens je werkloosheid toont aan dat je karakter hebt: jou ontbreekt het niet aan doorzettingsvermogen, creativiteit en een ruggengraat. Dat zijn alle drie dingen waar een recruiter voor op de banken gaat staan.

Leer je daarnaast ook nog iets dat voor jouw volgende werkgever nuttig kan zijn? Bijvoorbeeld omdat je een software die in jouw sector veel gebruikt wordt onder de knie probeert te krijgen? Dan geeft je dat bij je volgende sollicitatie helemaal een streepje voor!