fbpx
15 april 2021

Werkloos en werkzoekend? Hou vast aan een routine!

routine

Routine is gezond, het zorgt zelfs voor ontspanning. Als werkzoeker kan je die goed gebruiken. Maar ben je werkloos? Dan is routine vaak lastig te vinden. Zo zorg je opnieuw voor ritme in je week!

Als je werkloos raakt, verlies je meer dan alleen je baan en je inkomen. Je wekelijkse dagritme verandert ook fundamenteel. Je hoeft niet langer om 7 uur op te staan zodat je om half 9 op kantoor kunt zijn. Er is daarnaast geen reden meer om tussen 12 en 12.30 te lunchen. ’s Avonds op tijd gaan slapen lijkt tot slot overbodig: de volgende ochtend draai jij je toch gewoon nog een keertje om?

Gezond

Ben je net werkloos geraakt? Dan vind je het in de eerste week misschien wel prettig dat je routine ontbreekt. Wie wil er nou niet ietsje langer blijven liggen op de maandagochtend? Maar naarmate je langer werkloos bent, merk je dat je steeds minder lekker in je vel zit.

Daar zijn meerdere redenen voor. Toch blijkt uit onderzoek dat vooral het gebrek aan routine veel werklozen parten speelt. Routine is namelijk enorm gezond: het neemt beslissingen voor ons. Maak jij iedere werkdag om 8 uur ’s avonds een wandeling? Dan hoef je op dinsdagavond niet na te denken over wat je met jezelf aan moet. Routine neemt keuzestress weg. Een ritme zorgt kortom voor ontspanning.

Fulltimebaan

Als je op zoek bent naar werk, is het cruciaal dat jij je stresslevels laag houdt. Op die manier zorg je ervoor dat jij jezelf bij ieder sollicitatiegesprek kunt presenteren als een vitale kandidaat. Het bijhouden van een ritme als je werkloos bent is dus niet alleen aan te raden omdat het goed is voor je gezondheid. Jouw vaste routine vergroot ook je baankansen!

Maak jij serieus werk van je zoektocht naar een baan? Dan is een gezonde routine aanhouden makkelijker dan je denkt. Solliciteren is immers fulltimewerk: je moet brieven schrijven, cv’s aanpassen, netwerken, vacaturehouders bellen, webinars bekijken en ga zo maar door.

Voorbeeld

Jouw dagritme als sollicitant zou er bijvoorbeeld zo uit kunnen zien. Let op: onderstaande planning is slechts een suggestie. Hoe jij jouw dag indeelt hangt enorm af van de baan die je zoekt en je privéleven.

 

07.30 – 09.00: Ochtendroutine (opstaan, ontbijten, toilet, yoga, etc.)

09.00 – 10.00: Vacatures zoeken op jobboards en in netwerk

10.00 – 11.00: Vacatures analyseren en vragen opschrijven

11.00 – 11.30: Vacaturehouders opbellen

11.30 – 12.00: Favoriete vacature selecteren

 

12.00 – 12.30: Lunch

 

12.30 – 14.00: Sollicitatiebrief schrijven

14.00 – 15.00: Cv aanpassen, begeleidende e-mail schrijven en sollicitatie versturen

15.00 – 16.00: Investeren in netwerk, bijvoorbeeld LinkedIn-bijdrage schrijven

16.00 – 17.00: Sollicitatiewebinar bekijken

17.00 – 23.30: Avondroutine (koken, eten, wandelingetje, Netflix, boek, etc.)

23.30 – 07.30: Slapen

 

Zorg ook voor ontspanning

Volg je een routine als deze? Dan merk je al snel dat jouw week net zo soepel loopt als toen je nog een baan had. Je routine neemt echter niet weg dat solliciteren je zo nu en dan toch veel stress bezorgt. Wanneer je wacht op een uitnodiging of een afwijzing bijvoorbeeld, of wanneer je de volgende dag een sollicitatiegesprek hebt.

Wat dat betreft is solliciteren net een gewone baan. Zelfs je droomwerk heeft immers wel eens stressmomenten. Daarom is het belangrijk dat jij je weekenden voor jezelf neemt: zaterdag en zondag hou jij je niet met sollicitaties bezig. Ga in plaats daarvan iets leuk doen! Op die manier heb je op maandag weer de energie om volle bak op banenjacht te gaan.

feedback