werkritme-werkzoekenden
  • 0

Werkritme

Werkritme… De term impliceert dat je werk moet hebben om een ritme te hebben. En dat de overgang van werkloosheid naar een baan heel groot kan zijn, omdat je ‘ineens’ een werkritme moet ontwikkelen. Maar ook zonder baan kun je structuur aanbrengen.

De eerste tijd dat je zonder werk zit, voelt misschien als een verademing. Eindelijk kun je uitslapen, boodschappen doen op tijdstippen dat het rustig is, en administratieve klusjes afhandelen met instellingen die alleen op werkdagen bereikbaar zijn.

Hoewel het helemaal geen kwaad kan om je daaraan over te geven, is het wel belangrijk deze periode niet te lang te laten duren. Hoe langer je thuiszit zonder de automatische structuur van werk, hoe lastiger het wordt dat weer op te pakken. Bovendien, waarschijnlijk klinkt op een gegeven moment toch dat zeurderige stemmetje in je hoofd dat zegt ‘hé, moet je niet eens aan de bak?’. En als het stemmetje uitblijft, zegt het UWV het wel. Dus, maak werk van je zoektocht naar werk!

Zes tips voor een goed werkritme

  1. Breng structuur aan in je dag. Sta op een normaal tijdstip op, kleed je aan, pak je computer en ga achter je bureau, keukentafel, of in het lokale koffietentje zitten.
  2. Waar je gaat zitten is niet zo heel belangrijk, maar probeer wel een duidelijk onderscheid te maken tussen werk (wat je nu doet) en privé. Ga niet werken aan werk op een plek die jij associeert met vrije tijd. Thuis is een optie, zeker nu je financiële middelen beperkter zijn, maar alleen als er geen huisgenoten zijn die voor afleiding zorgen. Buiten de deur een plek zoeken kost vaak geld (cappuccino in ruil voor wifi…), maar heeft het voordeel van sociale contacten en daarmee mogelijk ingangen naar een nieuwe baan.
  3. Maak een plan. Wat ga je vandaag, morgen, komende maand doen? Wat is je kortetermijndoel, en wat je langetermijndoel? Als plan A niet werkt, hoe ziet plan B eruit en wanneer ga je dat inzetten? Zet je kansen op een rijtje. Werk je in een branche waar veel vraag is? Dan kun je in eerste instantie inzetten op ‘traditioneel’ solliciteren. Is het in jouw vakgebied lastiger aan werk te komen? Kijk dan wie binnen jouw netwerk je verder kan helpen, en regel gesprekken met hen. Wil je voor jezelf beginnen? Weet je wat je daarvoor moet doen, hoe de markt eruitziet, en met wie je van gedachten kunt wisselen?
  4. Zoek een werkmaatje. Iemand die met je kan sparren, je LinkedIn profiel van commentaar voorziet, en je brieven en cv nog eens doorleest. Spreek af om streng voor elkaar te zijn. Stel jezelf iedere week een doel, en laat de ander kritisch vragen of je dat doel ook gehaald hebt. Door je aan te sluiten bij initiatieven als De Broekriem, vind je makkelijk mensen in een vergelijkbare situatie.
  5. Vind de balans tussen netwerken (buiten de deur), en tijd op jezelf om het internet door te spitten en geconcentreerd aan brieven te werken of (netwerk)gesprekken voor te bereiden.
  6. Houd op tijd pauze. Vaak ben je streng voor jezelf, want je wilt zo snel mogelijk een baan vinden. Waar normaal gesproken je collega’s komen vragen of je koffie komt drinken, heb je nu die stok achter de deur niet. Zet desnoods de wekker, maar las koffie-, lunch-, en plaspauzes in. Markeer duidelijk het einde van je dag of week: ga niet ’s avonds of in het weekend ‘nog even snel’ wat dingen afhandelen (tenzij dat deel van je planning is). Probeer net als andere mensen af en toe echt vrij te hebben…

Kortom, bouw je eigen werk en houd binding met de buitenwereld. Zo blijf je je een volwaardig deel van de samenleving voelen en werk je gericht aan je doelen. De positieve instelling die je daarmee uitstraalt, vergroot je kansen op succes. Dus, aan de slag!