• 0

Wie doet er mee aan de werkbezoekdag?

Het gebeurt gelukkig nog steeds. Iemand heeft een idee, praat er met anderen over, krijgt steun en dan is het er: iets nieuws. Ton Wilthagen, hoogleraar Arbeidsmarkt in Tilburg lanceerde het idee op Twitter. Het sloeg aan en een aantal mensen pakten het op. Daarna ging het razendsnel. De datum werd vastgesteld op 12 december 2013. De site werkbezoekdag.nl ging de lucht in en bedrijven meldden zich aan. De eerste Nationale Werkbezoek Dag was een feit.

Wat is de werkbezoekdag precies?

Er wordt veel gezegd en geschreven over werkloosheid. Werkloosheid onder jongeren, onder ouderen en in het algemeen. Over de arbeidsmarkt of die nu wel of niet aantrekt. Over de werkzoekenden. Dit keer gaat het nu eens niet alleen over hen. Het gaat om te beginnen over de anderen, de werkenden. Aan de werkenden in Nederland wordt gevraagd om op een en dezelfde dag – 12 december aanstaande – een werkzoekende naar hun werk mee te nemen. Als werkzoekende moet je namelijk voortdurend de boer op, het beruchte netwerken. Je moet jezelf zichtbaar maken, uitvinden wat de arbeidsmarkt van je kan gebruiken. Nu worden de rollen omgedraaid. Jij wordt als werkzoekende welkom geheten, de deur staat voor je open, je mag ongegeneerd rond kijken, vragen stellen, de sfeer proeven en in de kantine een kroket mee eten. Als werkende kun je nu eindelijk iets doen voor een werkzoekende. Je kunt het bedrijf waar je werkt warm maken voor dit initiatief. Het bedrijf kan zich via de site werkbezoekdag.nl aanmelden als deelnemer.

Als werkzoekende kun je aangeven in welke branche of beroepsrichting je die dag graag op bezoek zou gaan. Je kunt een oproep doen via de Sociale Media, bij je buren informeren of een briefje ophangen bij de supermarkt. Vaak voelen we ons als werkenden machteloos ten opzichte van mensen die hun baan zijn kwijt geraakt. Dat hoeft niet, kom in actie en zorg dat je in ieder geval één werkzoekende een bedrijfsbezoek bezorgt.

Wat heb je eraan

De werkende hoort uit de eerste hand waar een werkzoekende mee worstelt. Voor het bedrijf is het een mooie gelegenheid om na te denken over wat het in de toekomst aan deskundigheid nodig denkt te hebben. Daar zal de werkzoekende natuurlijk naar vragen. En wie weet heeft het bedrijf in de toekomst wel eens een passende klus voor de werkzoekende. De werkzoekende weet weer waar hij het allemaal voor doet: zijn cv uniek maken, al dat netwerken, die cursus volgen, wat vrijwilligerswerk doen en het vele solliciteren. Om uiteindelijk weer ergens bij te horen, mee te mogen doen, al is het maar met het klagen over de vegakroketten in de kantine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *