fbpx
12 januari 2021

Wil jij die nieuwe baan ook helemaal zelf vinden?

Veel mensen denken dat ze die nieuwe baan helemaal in hun eentje kunnen veroveren. Toch is het op lange termijn vaak goedkoper en efficiënter om wat hulp te krijgen bij het sollicitatieproces. Nicole de Laender legt je in dit blog uit waarom.

Als ik een euro kreeg voor elke cliënt die “het eerst even zelf ging proberen, die nieuwe baan vinden”, dan had ik nu een aardig fortuin verzameld. Eerlijk waar.

DNA

Het zit in ons DNA gebakken. Ik snap dat helemaal. Kijk maar naar de geschiedenis: Wij Nederlanders staan bekend om onze handelsgeest, vooruitstrevendheid en zelfstandigheid. Onze ‘Wij-laten-ze-wel-even-een-poepie-ruiken-mentaliteit’ heeft ons ontelbare keren naar grote hoogten gebracht. Je zou bijna zeggen: “wij Nederlanders hebben niemand nodig.”

Enerzijds siert ons dat. Aan de andere kant: in veel gevallen schiet deze mentaliteit onze persoonlijke doelen mijlenver voorbij!

Werd jij in dat bad gekieperd?

Oké. Terug naar die Nederlanders die het eerst wel even zelf gaan doen, dat solliciteren. Ik snap het. Maar ik snap het niet.

Want toen jij leerde zwemmen, werd je toen gewoon dat bad in gekieperd? En kwamen ze na een half uurtje wel even kijken? Toen je je opleiding ging doen, kreeg je toen een boek en zei de leraar: “Succes hè, tot bij je examen!”? En toen je op je werk overging op een nieuwe werkwijze, zei je collega of manager toen: “Joe, doei, de mazzel. Ik haal effe koffie”?

Tools en methodieken

Lijkt me niet toch? Wat je kreeg was de broodnodige hulp bij het succesvol worden in jouw doel. Je kreeg de juiste tools en methodieken: daardoor kon jij die nieuwe werkwijze goed in de praktijk brengen, of je diploma halen.

Met die logica vers in je achterhoofd, leg ik je graag het volgende voor. Uit onderzoek blijkt dat het (dreigend) verlies van werk een van de meest impactvolle life-events is. Waarom zou je jezelf dan kwellen door zonder hulp die nieuwe baan te zoeken? Zeker wanneer het sollicitatieproces je tegenvalt?

Dit zijn de meest gehoorde argumenten:

  • “Het gaat wel lukken hoor. Ik kijk eerst wel even joh. Ik ga gewoon beginnen met zoeken en zie dan wel waar ik uitkom.”
  • “Ik ga het toch eerst zelf proberen. Ik merk dat ik het heel druk heb, dus ik heb geen tijd voor een begeleidingstraject of cursus.”
  • “Weet je, het spreekt me wel aan, maar ik wil nu even geen geld uitgeven. Ik ga het eerst zelf proberen en als het niet lukt, kom ik bij je terug.”
  • “Ik heb er net een sollicitatie uitgestuurd, dus ik wil even wachten wat daar uitkomt.”

Hierop stel ik je graag de volgende wedervragen:

  • Maar wat als je niet weet waar je uitkomt, omdat je niet weet waar je moet beginnen of wat je eindpunt is? Wat doe je als je iedere maand je enthousiasme voelt afnemen en de onrust juist toeneemt?
  • En als je nu veel tijd stopt in het solliciteren op iedere vacature die je leuk lijkt, maar achteraf niet passend blijkt? En je, na maanden van brieven schrijven, gesprekken voorbereiden en afwijzingen lezen je voor je gevoel weer terug bij af bent? Hoeveel verloren tijd heeft het je dan gekost?
  • En als je het 8 maanden zonder succes zelf hebt geprobeerd en jouw sollicitaties je alleen een hoop frustratie en nog 1 maand te gaan op de WW-teller hebben opgeleverd? Wat kost het je dan?
  • Oké, je hebt 1 sollicitatie verstuurd. Tientallen, zo niet honderden tegenkandidaten hebben dat ook gedaan. Hoe moedig ik het ook vind, wed je écht maar op één paard

Niet rennen, wel kritisch zijn

Nee, ik zeg je niet dat je nu als een malle naar de dichtstbijzijnde sollicitatiecoach moet rennen. Wat ik je gun, is dat je heel eerlijk naar jezelf én de situatie kijkt.

Wat heb jij nodig om jouw nieuwe baan zo snel mogelijk te vinden? En wie kan je daarbij helpen? Mogelijk iemand uit je eigen omgeving. Of misschien toch een professional die zijn of haar hele bestaansrecht heeft opgebouwd door mensen net als jij naar een nieuwe baan te helpen.

Vergroot jouw vacaturevijver

Ben je nu tot de conclusie gekomen dat je toch hulp wilt inschakelen bij je sollicitatieproces? Dan heb ik een tip voor je: doe jezelf de online-sollicitatiecursus ‘Vergroot jouw vacaturevijver’ cadeau! Deze cursus kost weinig tijd en geld, maar levert superveel op.

Als je de kortingscode ‘SOLLICITATIEDOKTER’ gebruikt, is jouw investering slechts 48 euro. Je start de cursus wanneer jij dat wilt. Dat kan dus ook direct. Tijdens de cursus doorloop je 5 online modules, 1 werkboek en 1 concreet plan. Je kan daarnaast al jouw vragen stellen in 3 live online-vragensessies.

Door deze cursus verover jij met een (hernieuwd) plan, nieuwe skills, en met rust in je hoofd succesvol jouw nieuwe baan!

En nee, je leest het niet verkeerd. De prijs is geen typefout. De cursus kost echt maar 48 euro inclusief btw als je de kortingscode gebruikt. Let wel, dit is een tijdelijk actie, de cursus wordt normaalgesproken voor 250 euro verkocht. Direct beginnen? Klik hier!

Wind in de zeilen

Waar je ook voor kiest, ik wens je van harte die mooie nieuwe baan toe waarmee je met de wind in de zeilen jouw nieuwe toekomst tegemoet vaart. Net als onze voorouders, van wie wij ons prachtige DNA hebben doorgekregen.