• 2

Ze moeten me maar nemen zoals ik ben

Bij het adviseren van mensen, met name rond solliciteren, hoor ik dit heel vaak als tegenwerping op welk advies dan ook. “Het gaat toch niet om hoe ik eruit zie? Het gaat toch om hoe ik mijn werk doe?”. Zo’n tegenwerping duidt op weerstand. Weerstand waartegen?

Wie ben jij dan?

Vaak hoor je “zo ben ik nu eenmaal”, of “ik kan me toch moeilijk anders voordoen dan ik ben” of “dat is niet authentiek”. Alsof er iets afgebakend is aan het mens-zijn. We zetten het ene moment ‘een ander gezicht’ op als het andere moment. Kijk maar eens om je heen: mensen gaan op een heel andere manier met kinderen om dan met volwassenen. Anders met hun partner dan met een vreemde.

Welk van die “gezichten” ben JIJ dan? En welke ben jij niet?

Eén mens, vele gezichten.

Als je dan zo gemakkelijk van gezicht verandert, welk gezicht past dan het best bij jou als sollicitant? Als je je niet bewust bent van dit mechanisme, kies je vaak automatisch een vorm-van-jij die veilig voelt. Bij een sollicitatie kan dat betekenen, dat je probeert uit te stralen dat jij de super-kandidaat bent. Zie je het voor je? Het hoofd opgeheven van ogenschijnlijk zelfvertrouwen, een krachtige hand, en een toon van “wie maakt mij wat?” Alsof mensen daar niet doorheen prikken…

Of je kiest automatisch voor een ‘niet-te-opvallende’ uitstraling: je kleedt je bescheiden, spreekt zacht en geeft netjes antwoord op alle vragen. De dag voorafgaand aan je sollicitatiegesprek speelt zich van alles af in je hoofd. Misschien oefen je zelfs hoe je het best kunt antwoorden op specifieke vragen. Hoe authentiek is dat dan nog?

Wat houdt je tegen om geweldig te zijn?

Een tegenwerping als “ze moeten me maar nemen zoals ik ben” is een rechtvaardiging om niets nieuws uit te proberen. Tips opvolgen, je anders kleden dan je gewend bent en je aanpassen aan de omgeving kun je vanuit deze stelling gemakkelijk uitleggen als zelfverraad. Maar als je bedenkt dat een mens grenzeloos is, en zich voortdurend ontwikkelt door kleine stapjes buiten het bekende gebied te zetten, zou je ook simpelweg eens iets nieuws kunnen uitproberen, en (tijdelijk) het vertrouwde loslaten.

Een geweldig mens, een uitstekende kandidaat

Hoe zorg je dan voor een optimale impressie? Stop allereerst met je beter of minder voor te doen dan je bent. Maar wees je wel bewust van je kwaliteiten. Wat heb je te bieden voor die werkgever? Wat maakt jou uniek? Over welke vaardigheden beschik je? Waar bellen je vrienden je voor? Gedraag je vervolgens als die persoon. Dan hoef je je niet anders voor te doen dan je bent. Dan kun je namelijk helemaal JIJ zijn, in de meest geweldige vorm.

Voor de keuze van je kleding kun je je vervolgens afvragen in welke kleding je die persoon (jij in de meest geweldige vorm) aan een werkgever zou willen voorstellen. Er is ongetwijfeld lef voor nodig om je buiten je comfortzone te kleden en te gedragen. Maar hoe erg is dat?

Gaat het dan tòch om hoe je eruit ziet?

Uiteindelijk gaat het nooit om hoe je eruit ziet. Je uiterlijk is ‘slechts’ een communicatiekanaal. Maar wel een vorm van communicatie, die al ‘spreekt’ voordat jij je mond nog maar open doet. Je kleding, maar ook je gedrag en lichaamstaal spreken boekdelen: want wat communiceert kauwgom kauwen, aan je gezicht frummelen en oogcontact vermijden? Zonder je mond ook maar te openen geef je negatieve signalen af. En dat is tijdens een sollicitatie zeker niet in jouw belang…

Je optimaal presenteren vraagt voorbereiding, ontwikkeling, moed en volharding. Maar juist door het proces van onderzoek, dingen uitproberen en bijstellen groei je verder en werk je op een positieve manier aan je imago. En op deze wijze zet je de deur open voor onverwachte resultaten.